Kako je Aron Gordon zakomplikovao stvari

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 16. februar 2016.

  • 18:43

  • Izvor: Ivan Vučetin

  • facebook
  • twitter
  • email

Novinarski gledano, ovaj tekst dolazi kasno, ali je poslednje što sam želeo da ovaj tekst bude napisan u afektu. Da li mislim da je „Double0AG“ pokraden? Mislim da je priča dosta dublja, a ni Zak LaVin nije prošao dobro.

Kako je Aron Gordon zakomplikovao stvari
Foto: Beta/Mark Blinch/The Canadian Press via AP
Priča o najboljem takmičenju u „zakucavanjima“ ikada jeste relativno tačna i svakako ulazi u diskusiju, ali se mora uzeti u obzir da je dobrim delom i medijsko pranje ruku. Zbog čega?

Zbog toga što je gotovo pre takmičenja odlučeno da Zak LaVin treba da bude pobednik. Da je to bajka koju Amerika treba da čuje. U pitanju je nacija koja živi za heroje, a u samoj ligi pobeda nekog tima je daleko veća ako je prva zvezda postigla 50 poena ili ostvarila „tripl-dabl“, to podiže pobedu na viši nivo, jer navijači dobijaju heroja. Priča o Nejtu Robinsonu je bila interesantna, i Kriptonejt je osvojio Ameriku u odredjenoj meri, ali ne koliko je bilo potrebno.

LaVin je ove godine bio „big shot“. Dečko je neverovatno talentovan i ima potencijal da postane jedan od najboljih „zakucavača“ u istoriji. U Americi onakvoj kakva je (ne potcenjujem, čak poštujem taj segment uz odredjene norme) to je moralo marketinški da se iskoristi. Morala je deci da se pošalje poruka da imaju na koga da se ugledaju, i da žele da postanu kao on. Morao je generaciji da se da heroj, tek četvrti čovek koji je odbranio titulu u zakucavanjima. Da li je LaVin zaslužio ovu pobedu? Hm, za sada ćemo se zadržati na tome da je LaVin vraški dobar i da ćemo najmanje još deceniju uživati u njegovim zakucavanjima u igri.

zek lavin
Beta/Mark Blinch/The Canadian Press via AP

Ovde je bitno pomenuti da ćemo verovatno u budućnosti više uživati u zakucavanjima LaVina, nego Gordona. I sama priča koja je odlučeno da bude poslata mi je ok, i smatram da LaVin zaslužuje da se na taj način iskuje ta njegova herojska priča. Međutim, šta se desilo? To je „one shot deal“, ili je moralo da se desi sada, ili nema priče, a Aron Gordon se ispostavio dosta bolji nego što je bilo ko očekivao. Znali smo da može da leti, naravno, ko prati dosta puta je to video. Ono što nismo znali je da će biti pakleno kreativan, i kada to kažem, ne mislim onako kreativan kao što pišemo u „CV“-ju, nego kreativan da napravi inovaciju i razliku kako je samo par ljudi pre njega napravilo na ovom takmičenju. Ali nisam zbog toga odlučio da napišem tekst, odlučio sam zbog izraza lica Zaka LaVina koji je govorio „Da sam ja žiri, Gordon bi bio pobednik“. Čovek se spremio, ozbiljno spremio, leteo sa linije slobodnih bacanja, bacao dvoranu u trans i očekivao da vidi razliku u svoju korist, a osetio se pobeđenim. Želeo je da je on izveo sve ono što je Double0AG. A Gordon je bio pun poštovanja prema onome što je Zak izvodio.

Da li je onda Gordon definitivno zaslužio pobedu? Izlizana fraza „da su obojica zaslužila pobedu“ ovde zvuči bolno tačno, ali ono što je činjenica je da je Gordon mnogo više promenio stvari nego što je LaVin, i Zak će već sledeće godine imati prilike da unapredi svoj nastup jednako koliko i ove godine, a Gordon je napravio pomak koji neće skoro biti napravljen.

Da li je Gordon oštećen, hm, pa svi pričaju o tome, ali je pitanje da li je oštećen LaVin, a ja mislim da jeste. Dodeljeno mu je breme odbrane titule u trenutku kada se nije osećao kao pobednik, i kada je bio spreman da pruži ruku protivniku. Jednako su zaslužili pobedu, to je sigurno, i odluka je svakako bila jako teška, i ne mislim da je odluka bila pogrešna, ali smatram da bi bilo mnogo poštenije za obojicu da je trofej podigao Gordon.

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari