Jane Ahonen – Ledeni čovek hrabrog srca

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 26.12.2016.
19:18
Izvor: Sportske.net

Svaki sport ima svoje heroje, ljude koji pomeraju granice i oduševljavaju navijače. U narednim danima će ski skokovi, odnosno turneja Četiri skakaonice biti u centru pažnje, a ime jednog takvog heroja će biti često pominjano.Jane Ahonen je jedna od najveć

skokinarciarskie.pl
skokinarciarskie.pl

Povezane vesti

Priču o Jane Ahonenu ću započeti vraćanjem u svoje detinjstvo. Novogodišnji praznici, listam tv kanale, i na jednom od njih nailazim na prenos ski skokova. Već razvijena ljubav prema sportu navela me je da pogledam taj za mene tada nepoznati sport. Jane Ahonen je zablistao na tom takmičenju, osvojio svoju prvu Turneju, i učinio da postanem njegov i fan ski skokova.

Finska reprezentacija je par godina nakon povlačenja, tada najuspešnijeg ski skakača svih vremena Mati Nikenena, čekala novog heroja, i tada se pojavio Ahonen. Sa nepunih 17 godina, ostvario je svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, i najavio blistavu karijeru.

Vrlo brzo je zaradio nadimak “Ledeni Finac”, jer bez obzira kakav skok bi izveo, njegovo lice nije pokazivalo emocije. Kada su ga upitali zašto je tako izjavio je: “Naš posao je da da skačemo a ne da se smejemo”. Zbog te svoje posebnosti navijači su ga zavoleli, i gde god da se pojavio imao je njihovu podršku.

Status dobrog skakača koji je pobeđivao iz sezone u sezonu, unapredio je u vrhunskog, osvajanjem svoje prve turneje Četiri skakaonice u sezoni 1998/1999. Sve posle toga je istorija. Bez obzira u kakvoj je formi bio pred to takmičenje, ono je izvlačilo najbolje iz njega, pokazivao bi mentalnu snagu, klasu i ređao pobede. Pet pobeda u generalnom poretku, tri druga i dva treća mesta je nešto što će teško bilo ko u budućnosti nadmašiti.

Jane Ahonen je u svojoj karijeri osvojio skoro sve. Dva puta je bio najbolji u Svetskom kupu,vlasnik je mnogobrojnih medalja sa svetskih prvenstava. Zlatna olimpijska medalja je jedino što mu nedostaje, ali on i dalje veruje u ostvarenje svog olimpijskog sna. Dva puta je prekidao karijeru, ali se upravo iz tog razloga uvek vraćao, želja pravog šampiona za novim pobedama nikada ne prestaje.

Pored svetlih dana sa Četeri skakaonice, još jedan moment je obeležio njegovu karijeru. Na Planici je 2005. godine izveo verovatno najbolji let u istoriji, bez obzira su su kasnije viđeni duži letovi na rekonstruisanim letaonicama. Sleteo je na 240 m, ali nije uspeo da kontroliše doskok i doživeo je težak pad. Kasnije je u autobiografiji priznao da je na takmičenje došao pod dejstvom alkohola, i da ga je posle tog dana ostavio.

Jane Ahonen je zagazio u četrdesetu godinu života, ali ne odustaje od borbe sa mladim naraštajima, i po sopstvenom priznanju kaže da sada više nego ikada uživa u skokovima. Muči se sa formom na početku sezone, ali Četiri skakaonice dolaze, a tu se od njega uvek očekuje magija. Skoro da je prošlo dve decenije odkad sam ga prvi put gledao na zaletištu, i nakon toliko vremena, sa istom zebnjom i nervozom ću pratiti svaki njegov skok na Turneji i navijati da pobedi. Ako je neko stvoren da pravi čuda to je svakako Jane Ahonen.
 

Ne propustite

Ne propustite

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dock
Sunday, 08.01.2017
22:42

Jeeeee, ja se secam i Matija Nikenena, Primoza Ulage, Matjaza Debelaka, Mirana Tepesa...

avatar
Lionel Pessi
Friday, 06.01.2017
17:11

Najbolji ikada.

avatar
Stefmajster
Thursday, 05.01.2017
21:46

Al se secate Sven Hanavalda?

avatar
Red Wolf
Tuesday, 27.12.2016
04:16

Taj rivalitet Ahonen-Mališ.

avatar
jv
Monday, 26.12.2016
23:10

Nakon mnogo godina ja cu gledati ski skokove. Prestao sam posle njegovog povlacenja, jer nisam imao vise koga da gledam. Posle njega ostali su izgledali jadno, smesno. On, Vajslog i Nieminen su zadnji veliki skakaci, Nikenena ne racunam, on je neuporediv.

avatar
Monday, 26.12.2016
22:29

Краљ, вероватно највећи икада... Мени прва асоцијација на ски скокове и турнеју Четири скакаонице, уз коментаре покојног Душка Кораћа!

avatar
Markо Đorđević
Monday, 26.12.2016
20:25

Kad neko pominje ski skokove, prva asocijacija su mi on i Adam Malis. Zive legende ovog sporta. Bice ovo lepa nova godina uz Ahonena. :)

avatar
Misja_14_dq
Monday, 26.12.2016
21:01

I meni su oni vazda prvi na pameti ali i Sven Hanavald takodje moze tu da se nadje kad se pomene ovaj sport.Ja sam vazda navijao za Malisa ali dobro :D

avatar
Dario Hubner
Tuesday, 27.12.2016
01:36

Jakub Janda i iskusni Noriaki Kasai! :)