Ima li svrhe u sportu bez opklade?

  • Autor: Miloš Marković

  • 28. januar 2015.

  • 15:01

  • Izvor: Miloš Marković

  • facebook
  • twitter
  • email

Stvar je u noradrenalinu, medicina ima detaljna objašnjenja fenomena duboko utkanog u svet sporta.

Ima li svrhe u sportu bez opklade?

Vazda bilo, vazda i biće.

Hemijska reakcija koja obliva organizam u trenutku kada shvatite da ste pogodili par na tiketu nadjačava i najstartveniju navijačku ljubav. Telo luči noradrenalin, hemijsku supstancu iz grupe kateholamina, koja direktno utiče na doživljaj prilikom klađenja.

No manimo se hemije i medicine.

Sport i klađenje od svojih početaka idu ruku pod ruku, hrane se međusobnim uspesima i rastom. Sportski vikend se, ipak, odavno pretvorio u kladioničarski vikend, slobodno podignite ruke svi vi koji utakmice umesto sa tribina gledate ispred televizora u omiljenoj vam kladionici.

Niko vas ne krivi, da se odmah razumemo. Klađenje, u dozvoljenoj meri, zakonskoj i medicinskoj, na spostveni rizik ću i lično preporučiti, ume taj magični tiket značajno da utakmicu između Ternane i Vićence načini finalom Lige šampiona.

Ono što zabrinjava jeste marketinški aspekt i primer Davida Žinole kao kladioničarskog Trojanskog konja.

zinola

U pravu je Luiš Figo, FIFA se pretvorila u organizaciju kojoj je srednje ime 'skandal', u kuću fudbala bez temelja i krova, bez ognjišta.

Toliko uzbudljiv kao igrač u Pari Sen Žermenu, Njukaslu i Totenhemu, sada protivkandidat Sepu Blateru za mesto predsednika krovne organizacije, svetske kuće fudbala, lažan je Žinola koliko i vino koje pravi u svom vinogradu u Francuskoj.

Brend koji je na sebe preuzeo poznati kladioničarski lanac Pedi Pauer, podmentut u trci koja zvanično počinje sutra, kada je krajnji rok za prijavu kandidata, neće pobediti Blatera. Jednostavno je. Od njega se to ne očekuje.

Pedi je na fudbalski teren uleteo na donjem vešu Niklasa Bendtnera, u blistave dvorane Blaterove FIFE u drvenom Trojancu, virusu plaćenom 335 hiljada evra, koliko je inkasirao Žinola za svoju kandidaturu.

„Ovde sam da pričamo o ljubavi.“, bile su prve reči francuskog kandidata na pokretanju kampanje u Londonu ranije ovog meseca. Ljubav, o kojoj on govori, jeste ona koja dolazi iz naših novčanika, ne iz srca.

Kladite se.

To je osnovna poruka fudbala, više nego ijednog sporta u modernoj, globalističkoj svakodnevnici.

„Mi udaramo na beonjače.“, prokomentarisao je čelnik renomirane engleske kladionice u razgovoru za Dejli mejl, kada je njegov brend dospeo na dres Hal Sitija.

„Sport vredi više kada je u igri novac“, nameće se opšti zaključak.

Šta se desilo sa sportom zarad sporta? Zarad razonode? Zarad razbibrige?

Odgovor je u kolonama i redovima svih onih opcija, klađenja za gol više, korner manje, karton svetlije i tamnije boje. U klađenju koje ti zuri u lice.

Nisam nikakav puritanac, samo ističem očigledno.

Dok čekamo da naša zemlja sustigne Englesku koja je reklamiranje klađenja odobrila 2007. godine, samo ćemo preleteti brojke. Izloženost klađenju kroz reklame na televiziji porasla je pet puta u osam godina, porast koji se posebno odrazio na decu od 4 do 14 godina.

Žinolin slučaj je ipak nova dimenzija reklame.

„Sramota. Odlična je to stvar za Pedi Pauer. Ali, ovakve stvari ponižavaju fudbal.“, čuje se poneki komentar.

Poniženi, punih džepova. Paradoks.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari