Franck Ribery - Od trnja do zvijezda

Autor: Miloš Marković
petak 10.04.2015.
13:24
Izvor: Antonio Kopi

Antonio Kopi je naš mladi prijatelj iz Hrvatske, zaljubljenik u sport, koji će sa našim čitaocima u svojoj blog kolumni od sada deliti svoje utiske i fudbalske misli.

Beta/AP Photo/dpa, Peter Kneffel
Beta/AP Photo/dpa, Peter Kneffel

Povezane vesti

Franck Ribery danas je jedan od najboljih nogometaša Svijeta.

Predvodi nogometnu silu iz Bavarske, slovi za najvažnijeg igrača Francuske reprezentacije, ali njegov put do zvijezda bio je izrazito težak.

Odrastao je u gradiću Boulugne-sur-Meru na sjevernoj francuskoj obali. Otac je bio građevinski radnik, a majka  domaćica - Franck je priznao kako nikada s roditeljima nije bio na ljetovanju osim jednog posjeta 'Eurodisneyju'.

Njegovi počeci u profesionalnom nogometu obilježeni su ožiljcima poput onih koje nosi na licu,a  koje je zaradio u prometnoj nesreći u dobi od dvije godine - "Sjedio sam na zadnjem sjedištu automobila i odjednom mi je staklo eksplodiralo u lice."

Kao šesnaestogodišnjak izbačen je iz Lilleove škole nogometa zbog tučnjave s suigračem. Nakon toga, Franck dobiva zgoditak na lutriji, ali ne u onom nogometnom svijetu nego u privatnom. Ribery je umjesto supermodela oženio običnu djevojku Wahibu, ne pretjerano lijepu, ali po svemu sudeći dobru osobu. "Upoznao sam je sa 16, živjeli smo u istoj ulici. Zaljubio sam se na prvi pogled."

Wahiba je inače alžirskog porijekla - Franck je upravo zbog nje prešao na Islam i uzeo si muslimansko ime Bilal Yusuf Mohammed.

Nakon progona iz Lilleove škole nogometa Ribery se s dvadeset mučio u trećeligašu Alesu. Odbili su ga Guingamp, Metz, Cane, a na kraju je sreću pronašao u Brestu. Dolazak u Brest bio je prvi korak u nevjerojatnom usponu - Metz, Galatasaray, Marseille i na kraju Bayern Minhen.

Za francuski, ali i svjetski nogomet ovo je bio nevjerojatan put, s obzirom na to da se u današnjem svijetu nogometa favoriziraju igrači koji su prošli "bogati tretman" nogometnih akademija.

Germany Champions League

Za običnog navijača Ribery je bio dokaz da običan mali čovjek može postati jedan od najboljih igrača na svijetu. Zanimljivo Franck je u suradnji s Nikeom, imao televizijski show inspiriran njegovom životnom biografijom. U Franckovom showu sudjelovale su mnogobrojne zvijezde - reperi, nogometaši, navijači, njegova obitelj i supruge poznatih nogometaša.

Idila Francke nije trajala predugo, sve je pošlo nizbrdo na reprezentativnom planu. Od šampionske reprezentacije, Francuska se pretvorila u ispodprosječnu selekciju koja više nije bila u stanju ni proći skupinu na velikim natjecanjima.

Nogometaši, a među njima i Ribery, su na jednom za navijače postali arogantni. U medijama su izlaze mnogobrojni uvredljivi naslovi - preplaćena derišta, tatini sinovi, sebični bogataši. Franck je najednom od narodnog heroja postao loš momak iz predgrađa.

Wahiba?

Ribery je sada imao Zahiju, maloljetnu prostitku koju je naručio za proslavu 27. rođendana. Otkriveno je kako je Ribery napustio Metz 2004. zbog tučnjave u jednom noćnom klubu, a samo nekoliko dana prije polaska na Svjetsko Prvenstvo u Južnu Afriku umalo se potukao s jednim od suigrača.

Nakon tamne sapunice u Južnoj Africi Franck Ribery pred sebe je postavio novi cilj: ponovno osvojiti srca Francuza i nogometnih fanova. Za početak Ribery je odlučio prekinuti izbjegavati medije i počeo razgovarati s novinarima koje je uspješno izbjegavao skoro dvije godine.

"Nisam svetac, nisam obrazovan čovjek, ali nisam ni glup. U jednom trenutku nisam imao ideju kako riješiti svoje probleme. Postao sam poznat preko noći tako da je i svaka najmanja sitnica postala javni problem. A jako je teško živjeti s takvim pritiskom, kada znaš da nemaš pravo napraviti ni najmanju grešku." - ispričao se Ribery francuskoj javnosti.

Međutim, put natrag u srca Francuza dug je i posut trnjem. Prije godinu dana Ribery je bio u konkurenciji za nagradu najboljeg igrača svijeta, gdje je završio iza Lionela Messija i Cristiana Ronalda.  Franck je bio očigledno razočaran, ali onako kako mu i priliči nastavio je još jače s još većom željom za uspjehom.

Germany Soccer Bundesliga

Zanimljivo, danas Bayernov napadač kada igra za Tricolore ostavlja dojam da se previše trudi. Pokušava zabiti umjesto da uposli suigrača u boljoj poziciji... No iznad svega, njegov imidž u Francuskoj je i dalje pod tamnim oblacima. Javnost je podjeljena, jedna polovica slavi Francka, a druga grdi.

Status Francka u Marseillu gdje je imao status sveca sada je potpuno drugačiji. Velika skupina navijača s Velodroma zamjera Francku za mnogo toga, a on poručuje: "Očito da u Francuskoj postoji nekakva rupa. Ja je pokušavam zakrpati, polako i naporno."

Jedina stvar koju Ribery može napraviti da postane pobjednik i u vlastitoj domovini je postati šampion Europe na predstojećem EURU u Francuskoj. Možda će onda imati priliku napisati i treće poglavlje svoje karijere pod nazivom - ISKUPLJENJE.

Ne propustite

Ne propustite