Džordan Henderson – Preobražaj dostojan jednog Kafke

Autor: Miloš Marković
utorak 17.03.2015.
12:48
Izvor: Miloš Marković

Metamorfoza. Preobražaj. Franc Kafka bi danas na primeru kapitena Liverpula mogao da napiše nastavak pripovetke kojom je osvojio svet.

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Fudbaler koji je u Liverpul stigao kao deo velikog preobražaja koji je u svojoj glavi zamislio Keni Dalgliš 2011. godine, primer je fudbalskog Gregora Samse, junaka Kafkinog čuvenog dela, čoveka koji se pretvorio u insekta, nemoćan da se izbori sa realnošću.

Međutim, za razliku od Samse koji je ostao da truli prognan od porodice, Henderson je postao stub svoje 'kuće'.

U avgustu 2012. godine mu je rečeno da može da napusti klub. Brendan Rodžers je već planirao da svog fudbalera proda Fulamu, ali je fudbalskim inatom koji je od njega danas i stvorio kapitena, Henderson odlučio da ostane, da se bori.

Tri godine kasnije, Henderson je u prvom planu.

Skromnošću svog odnosa prema Liverpulovom dresu, poniznošću koju ne krije u svom ponašanju prema kapitenu Džerardu, 24-godišnji Henderson opravdava baštinu ponosnog 'Enfilda'.

Kapitenska traka je životni nektar. Opijen njenom snagom Henderson se izdigao iznad ljudske sumnje i kritike. Impresivnim brojkama sasuće vam u lice kontraargumente. Šest postignutih golova ove sezone na 34 utakmice i prosečna ocena od 7.21 uz prosek uspešnosti dodavanja od 82.3 sasvim je dovoljno da se zapuše usta svima koji su u njega sumnjali.

Impresivnije od suvoparne statistike jeste njegov stav.

Očima iskolačenih gledao je publikum kako Henderson tapše po leđima Balotelija, koji mu je ukrao pet minuta slave, oteo penal. Nije mu se imalo šta zameriti, a Italijan je svoju nagradu za ovaj potez dobio od menadžera, preki komentari (tada) povređenog kapitena Liverpula, samo su dodatno ulili samopouzdanje Hendersonu.

Javnost na ostrvu je impresionirana.

„Henderson je pravi izbor za kapitena Liverpula. Traka mu je dala novu snagu, on će biti jako važan fudbaler ovog tima u budućnosti, nosilac igre i u reprezentaciji.“, rekao je Džejmi Karager.

Da li je Hendo novi Stivi?

Britain Soccer Premier League

Sam odbija da se uopšte pomišlja na takva poređenja.

Preveliko je njegovo poštovanje prema legendarnom kapitenu. Skromnošću koja osvaja, on odbija da odgovara na takve insinuacije. Ipak, nesumnjivo daje navijačima razloga za zadovoljstvo. Sa Hendersonom u ekipi, Liverpul je na 15 mečeva ostao neporažen.

Učinak od 12 pobeda i 3 remija podsetili su javnost na još jednu legendu, na Jana Raša, sa kojim Liverpul nije izgubio meč tokom šest sezona na utakmicama na kojima je legendarni fudbaler bio na terenu.

„Tek mi predstoji golova i utakmica da bih uopšte bio stavljan u isti koš sa takvim legendama.“, ponavlja svoj stav Džordan Henderson.

Pozivanje na emociju je davno prevaziđeni kliše u svetu fudbala, Stiven Džerard je to i sam shvatio, ove sezone Liverpul bolje igra bez njega. Rodžers je već pokazao i jasno poručio da Džerard neće biti u timu po automatizmu, na osnovu svojih nedvosmisleno velikih zasluga.

Ono što posebno raduje jeste činjenica da upravo Stiven iz Džordana izvlači maksimum. Gol koji je postigao protiv Svonsija došao je upravo nakon Džerardovog ulaska u igru, podrška koja je dobio na sredini terena omogućila mu je da se transformiše u ofaznivnog veznog i postigne pobedonosni gol.

Govoreći upravo o poziciji na terenu, nije na odmet pomenuti i slikoviti podatak da Henderson svoj najbolji učinak ima na poziciji iza napadača, te da je najbolju ocenu ove sezone upravo dobio na utakmicama na kojima je obavljao ofaznivniju ulogu.

Sposobnost da se transformiše, da budem dosledan Kafki, upravo je najveća snaga (novog) kapitena Liverpula.

„Kad se Gregor Samsa jednoga jutra probudio iz nemirnih snova, nađe se u svom krevetu preobražen u golemog kukca.“, napisao je u svom delu češki pisac.

Kada se Džordan Henderson bude probudio iz svog sna, nema sumnje, čega ga znatno umilniji odraz u ogledalu. Odraz zrelog fudbalera, odgovornog kapitena. Odraz vođe.

Ne propustite

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Kralj Stiven
Tuesday, 17.03.2015
14:11

Skroman,tih i sto je najvaznije kritike kvazi strucnjaka ga ne doticu.Bilo je meceva kada je igrao ispod svog nivoa,ali i cela ekipa pa mu se ne moze uzeti za zlo.Rodzers i njegova zelja i upornost su od njega napravili ratnika na terenu.Trci za petoricu,trudi se do poslednje kapi znoja,ima dobar pregled igre i sto je najvaznije ima potpunu podrsku navijaca,saigraca i ostalih u klubu plus u par navrata se pokazao kapitenski.

avatar
Emre Can
Tuesday, 17.03.2015
14:26

To je to,kako volim kad igrac ostane tako u klubu i pokaze da vredi,inat...

avatar
Kralj Stiven
Tuesday, 17.03.2015
15:35

Secam se kako su neki pisali da jedva cekaju da ode iz kluba i da samo zna da trci da nikad od njega nece biti igraca,a on im u velikom stilu zapusio usta.

avatar
3x3
Tuesday, 17.03.2015
14:41

Veliki poznavaocu fudbala, kapiten upravo to ne treba da bude (Skroman i tih). Kapiten treba da vodi glavnu rec upravo u svemu tome. Zato je Dzerard bio pravi kapiten jer je imao sve ono sto pravi kapiten treba da ima. Videcemo da li ce Henderson nekad moci da ponese ekipu kada bude bilo tesko i najteze kao sto je to Dzerard radio.

avatar
Rejl
Tuesday, 17.03.2015
14:05

Neverovatno mi je ovo šta ću reći i takođe neizmerno žao ali Liverpul igra daleko bolje bez Gerrarda u startnoj postavi. Kao džoker poslednjih 20-25 minuta služi sjajno,daje dodatni vetar u leđa,donosi ogromno iskustvo kako privesti utakmicu kraju ali jednostavno Hendo igra u formi života,ulazi u najbolje fudbalske godine i nesumnjivo da će biti nosilac igre i repke i Liverpula narednih 5-6 godina.

avatar
3x3
Tuesday, 17.03.2015
14:38

Daje sigurnost sa svojim klizaljkama.