Džordan Henderson – Preobražaj dostojan jednog Kafke

  • Autor: Miloš Marković

  • 17. mart 2015.

  • 12:48

  • Izvor: Miloš Marković

  • facebook
  • twitter
  • email

Metamorfoza. Preobražaj. Franc Kafka bi danas na primeru kapitena Liverpula mogao da napiše nastavak pripovetke kojom je osvojio svet.

Džordan Henderson – Preobražaj dostojan jednog Kafke
Foto: Beta/AP Photo/Jon Super

Fudbaler koji je u Liverpul stigao kao deo velikog preobražaja koji je u svojoj glavi zamislio Keni Dalgliš 2011. godine, primer je fudbalskog Gregora Samse, junaka Kafkinog čuvenog dela, čoveka koji se pretvorio u insekta, nemoćan da se izbori sa realnošću.

Međutim, za razliku od Samse koji je ostao da truli prognan od porodice, Henderson je postao stub svoje 'kuće'.

U avgustu 2012. godine mu je rečeno da može da napusti klub. Brendan Rodžers je već planirao da svog fudbalera proda Fulamu, ali je fudbalskim inatom koji je od njega danas i stvorio kapitena, Henderson odlučio da ostane, da se bori.

Tri godine kasnije, Henderson je u prvom planu.

Skromnošću svog odnosa prema Liverpulovom dresu, poniznošću koju ne krije u svom ponašanju prema kapitenu Džerardu, 24-godišnji Henderson opravdava baštinu ponosnog 'Enfilda'.

Kapitenska traka je životni nektar. Opijen njenom snagom Henderson se izdigao iznad ljudske sumnje i kritike. Impresivnim brojkama sasuće vam u lice kontraargumente. Šest postignutih golova ove sezone na 34 utakmice i prosečna ocena od 7.21 uz prosek uspešnosti dodavanja od 82.3 sasvim je dovoljno da se zapuše usta svima koji su u njega sumnjali.

Impresivnije od suvoparne statistike jeste njegov stav.

Očima iskolačenih gledao je publikum kako Henderson tapše po leđima Balotelija, koji mu je ukrao pet minuta slave, oteo penal. Nije mu se imalo šta zameriti, a Italijan je svoju nagradu za ovaj potez dobio od menadžera, preki komentari (tada) povređenog kapitena Liverpula, samo su dodatno ulili samopouzdanje Hendersonu.

Javnost na ostrvu je impresionirana.

„Henderson je pravi izbor za kapitena Liverpula. Traka mu je dala novu snagu, on će biti jako važan fudbaler ovog tima u budućnosti, nosilac igre i u reprezentaciji.“, rekao je Džejmi Karager.

Da li je Hendo novi Stivi?

Britain Soccer Premier League

Sam odbija da se uopšte pomišlja na takva poređenja.

Preveliko je njegovo poštovanje prema legendarnom kapitenu. Skromnošću koja osvaja, on odbija da odgovara na takve insinuacije. Ipak, nesumnjivo daje navijačima razloga za zadovoljstvo. Sa Hendersonom u ekipi, Liverpul je na 15 mečeva ostao neporažen.

Učinak od 12 pobeda i 3 remija podsetili su javnost na još jednu legendu, na Jana Raša, sa kojim Liverpul nije izgubio meč tokom šest sezona na utakmicama na kojima je legendarni fudbaler bio na terenu.

„Tek mi predstoji golova i utakmica da bih uopšte bio stavljan u isti koš sa takvim legendama.“, ponavlja svoj stav Džordan Henderson.

Pozivanje na emociju je davno prevaziđeni kliše u svetu fudbala, Stiven Džerard je to i sam shvatio, ove sezone Liverpul bolje igra bez njega. Rodžers je već pokazao i jasno poručio da Džerard neće biti u timu po automatizmu, na osnovu svojih nedvosmisleno velikih zasluga.

Ono što posebno raduje jeste činjenica da upravo Stiven iz Džordana izvlači maksimum. Gol koji je postigao protiv Svonsija došao je upravo nakon Džerardovog ulaska u igru, podrška koja je dobio na sredini terena omogućila mu je da se transformiše u ofaznivnog veznog i postigne pobedonosni gol.

Govoreći upravo o poziciji na terenu, nije na odmet pomenuti i slikoviti podatak da Henderson svoj najbolji učinak ima na poziciji iza napadača, te da je najbolju ocenu ove sezone upravo dobio na utakmicama na kojima je obavljao ofaznivniju ulogu.

Sposobnost da se transformiše, da budem dosledan Kafki, upravo je najveća snaga (novog) kapitena Liverpula.

„Kad se Gregor Samsa jednoga jutra probudio iz nemirnih snova, nađe se u svom krevetu preobražen u golemog kukca.“, napisao je u svom delu češki pisac.

Kada se Džordan Henderson bude probudio iz svog sna, nema sumnje, čega ga znatno umilniji odraz u ogledalu. Odraz zrelog fudbalera, odgovornog kapitena. Odraz vođe.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari