Dupla pobeda Hajbeka u Lahtiju

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 22.02.2016.
00:07
Izvor: Borisav Tijanić

Vetar je danas nešto manje bio protivnik ski skakačima u Lahtiju, nego juče kada je otkazano timsko takmičenje. Uz puno problema ipak su održane obe serije na maloj skakaonici, a pobednik je kao i u petak bio Austrijanac Mihail Hajbek.

Beta/Martti Kainulainen / Lehtikuva via AP
Beta/Martti Kainulainen / Lehtikuva via AP

Povezane vesti

Momak iz Hinzenbaha kako se sezona bliži kraju pokazuje sve bolju formu, tako da je ovaj skakački vikend protekao u njegovom znaku. U obe serije je izveo najduže skokove 98 m i 100 m, uz sjajne ocene za stil što je u takmicenjima na malim skakonicama od velikog značaja, i zasluženo došao do treće pobede u karijeri.

Senzacionalno drugo mesto osvojio je Karl Gajger iz Nemačke, kome je ovo bio prvi podijum u karijeri. Iznenađenje predstavlja i treće mesto koje pripalo Take Takeučiju iz Japana.

Veliki broj takmičenja i naporan ritam kome su skakači izloženi, izgleda da uzima danak kod takmičara koji vrhunski skaču od starta sezone. Jedan od utisaka dana je i najlošije izdanje Petera Prevca ove sezone. Lider u Svetskom kupu bio je tek deveti, ali i tom pozicijom mora da bude zadovoljan jer je nakon prve serije bio tek 22. Već naredno takmičenje će nam pokazati da li je ovo bio samo jedan običan kiks, ili polako njegovoj nestvarnoj formi dolazi kraj.

Pored Prevca za još mnoge favorite ovo je bio dan za zaborav.  Kenet Gagnes nije bio ni u prvih dvadeset, nešto bolji od njega je bio Noriaki Kasai a Norvežani Fanemel, Stjernen i Hauer nisu ni videli drugu seriju.

Za dugogodišnje pratioce ski skokova sigurno je povratak u takmičenja legendarnog Finca Jane Ahonena lepa vest. Veteran koji se oporavlja od misteriozne bolesti još je daleko od prave forme, i završio je pri dnu tabele.

Generalni plasman se nije mnogo imenio nakon ova dva individualna takmičenja u Lahtiju. Prevc je sa 1648 bodova daleko od ostalih, i njemu i dalje ostaje da proba da obori rekord po broju osvojenih bodova u sezoni. Hajbek je sa dve pobede došao do četvrte pozicije i ako ovako nastavi može ugroziti Frojnda i Gagnesa na pozicijama dva i tri.

Skandinavska turneja se završava u Kuopiju, gde ce se već u ponedeljak održati timsko takmišenje koje će zameniti otkazano u Lahtiju, a na programu će biti i jedno individualno.

Ne propustite