Dominacija dečaka Domena Prevca

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 11.12.2016.
11:01
Izvor: Borisav Tijanić

Nakon kratkog izleta u Nemačku, Svetski kup u ski skokovima se vratio u Skandinaviju. Lilehamer, koji je svojevremeno bio organizator Olimpijskih igara domaćin je dva individualna takmičenja.

Beta/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP
Beta/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP

Povezane vesti

Prvi dan nadmetanja doneo je još jedno blistavo izdanje mlađanog Domena Prevca. Ono što je prikazivao prošle sezone njegov brat Peter, sada on čini. Sa lakoćom je nadmašio konkurenciju u Lilehameru, i zabeležio treću pobedu u sezoni.

Lider u generalnom plasmanu je u obe serije leteo preko 140 m. Agresivno, bez straha doskočio je na 142.5 m i 141.5 m. U drugom skoku je imao malo problema prilikom doskoka, ali ni manje ocene sudija za stil nisu dovele njegovu pobedu u pitanje.

Danijel Andre-Tande je jedini domaći takmičar koji je bio na vrhunskom nivou. Kao i u Kligentalu, završio je iza Domena Prevca, i tako dao bar malo razloga za zadovoljstvo organizatorima i publici. Poslednje mesto na podijumu pripalo je Štefanu Kraftu. Austrijanac je sve bolji i bolji, i nedeljno takmičenje je prilika da napadne najviši plasman.

Nakon dve sezone za zaborav aktuelni dvostruki olimpijski šampion Kamil Štoh je opet onaj pravi. Iako je završio kao četvrti i ostao bez podijuma, vidljivo je da je povratio samopouzdanje koje mu je neophodno da bi opet pobeđivao. Timski kolega Maciej Kot ga je ponovo uspešno ispratio i osvojio peto mesto.

Od momaka koji su se našli u deset treba istaći veterana Vinsenta Deskomba Sevou, koji je u životnoj formi, a danas je bio na poziciji osam. Novajlija u Svetskom kupu, Vojček Skursa iz Česke takođe zaslužuje sve pohvale, i sa desetim mestom je najprijatnije iznenađenje dana.

Domen je osvojio maksimalnih 100 bodova, a Peter Prevc je još jednom razočarao. Bio je poslednji osvajač bodova, i zabrinuo je svoje navijače jer ne uspeva da pronađe pravi ritam.

Nedelja 15,00 h je vreme početka drugog nadmetanja skakača u Lilehameru.

Ne propustite