Braća Prevc ispisala istoriju u Engelbergu!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 19.12.2015.
23:51
Izvor: Sportske.net

Svetski kup u ski skokovima doneo nam je još jedan uzbudljiv takmičarski dan. Junaci dana u Engelbergu su dva brata, Peter i Domen Prevc. Oni su zauzeli prve dve pozicije, i to je prvi put u istoriji da su braća ostvarila duplu pobedu!

Beta/Urs Flueeler/Keystone via AP
Beta/Urs Flueeler/Keystone via AP

Povezane vesti

Peter Prevc je opet oduvao konkurenciju, skokovi od 139.5 m i 134 m doneli su mu 297.1 poen za ubedljivu pobedu. Verovatno je ovo pobeda kojoj se najmanje radovao, jer je na taj način sprečio brata Domena da ostvari prvenac. Golobradi šesnaestogodišnji mladić Domen Prevc je za nepunih mesec prešao put od brata velike zvezde do statusa zvezde u razvoju.

27 godina razlike je između drugoplasiranog i trećeplasiranog takmičara danas u Engelbergu. Kada je Domen Prevc rođen Noriaki Kasai je imao već deset godina staža u Svetskom kupu, a danas je imao čast da se sa njim nađe na podijumu.

Legendarni Japanac nastavlja da obara sopstvene rekorde. Danas je popravio rekord koji se odnosi na najstarijeg takmičara koji se našao na podijumu.

noriaki kasai
Urs Flueeler/Keystone via AP

Prva serija se završila skokom Petera Prevca od 139.5 m, i taj skok mu je doneo nekih trinaest poena prednosti ispred drugoplasiranog Ričarda Frajtaga. Nemac promenljivo skače ove godine, a to je pokazao u finalnoj rundi. Nije bio dovoljno dobar ali četvrta pozicija je sasvim zadovoljavajuća za njega.

Norveški skakači prvi put od starta sezone nisu bili u prvom planu. Posebno su podbacili u prvoj rundi, pa su morali da se vade u drugoj. Kenet Gagnes i Anders Fanemel su u tome uspeli i na kraju zauzeli peto i šesto mesto.

ski skokovi

U prvih deset su se našla i tri takmičara iz Austrije. Da li je to najava boljih performansi za njih u nastavku sezone ostaje da se vidi. Zeverin Frojnd ili pobeđuje ove sezone ili ne blista. Osma pozicija koju je zauzeo znacajno ga je udaljila u generalnom plasmanu od Petera Prevca.

Nedeljno nadmetanje u Engelbergu će biti poslednje pred mini pauzu u Svetskom kupu zbog Božica koji će proslaviti katolički vernici.

plasman ski skokovi

Ne propustite