Braća i sestre koje su pisale istoriju tenisa

Autor: Miloš Marković
ponedeljak 08.06.2015.
14:12
Izvor: Ivan Minić

Kada kažemo vraća i sestre u teniskom kontekstu, ko je prvi ko vam padne na pamet?

Beta/AP Photo/Francois Mori
Beta/AP Photo/Francois Mori

Povezane vesti

Prošle nedelje sam pisao Michael Changu i njegovom bratu Carlu. Ipak, kada kažemo braća ili sestre u istoj rečenici sa tenisom, prva asocijacija su naravno Venus i Serena Williams.

I zaista, njih dve su ispisale poslednjih 15 godina tenisa.

Ostale igračice su imale šanse samo ako su one van forme ili povređene. Ali, nisu one jedine. Zapravo, u tenisu ima mnogo uspešnih braća u sestara. Ovo je priča o nekima od njih, koji su obeležili Open eru.

Tu su Bob i Mike Bryan.

braca i sestre teniseri

Dubl specijalisti sa više od 100 osvojenih titula, koji su pre više od 12 godina prvi put zaseli na vrh ATP liste, koje od tada tek ponekad prepuštaju drugima.

William Renshaw je krajem 19. veka osvojio 7 titula u Wimbledonu, a njegov brat Ernest je osvojio još jednu.

John McEnroe je proveo 170 nedelja na broju 1. Njegov brat Patrick, je 7 godina mlađi i nikada nije dostigao te visine, ali je stigao do 28. mesta ATP liste u singlu, a u dublu je osvojio i Grand slam i bio 3. igrač sveta. Kasnije je, godinama, vodio Davis kup reprezentaciju SAD.

braca i sestre teniseri

Jelena Janković nema sestru ili brata tenisera, i nikada nije osvojila Grand slam titulu u singlu, iako je bila broj 1.

 Ipak, ima jednu titulu sa Wimbledona uz svoje ime.

Za nju je bio zaslužan njen partner u miks dublu - stariji brat Andy Murray-a, Jamie Murray.

braca i sestre teniseri

Ko se seća tog finala, pamti koliko je Jamie bio zaljubljen u Jelenu.

Nikada nije postigao ozbiljnije rezultate u singlu, ali je u dublu i miks dublu imao zapažene rezultate.

U istoriju belgijskog tenisa, zlatnim slovima su upisani Christophe i Olivier Rochus.

Christophe, stariji i viši brat bio je top 50 igrač, a Olivier je bio nešto uspešniji i najbolji rank mu je bio 24. mesto, a ima i dve titule uz svoje ime. Godinama su obojica bili među najnižim igračima na turu (170 i 165cm).

Marat i Dinara Safina su jedini koji su bili broj 1 u singlu na ATP odnosno WTA listi.

braca i sestre teniseri

On je osvojio dve Grand slam titule, a ona je sva tri svoja singl Grand slam finala izgubila. Ipak, ima jednu titulu u ženskom dublu.

Porodica Black takođe je trofejna, ali samo u dubl konkurenciji. Wayne, Byron i Cara su osvojili više od 100 titula. Byron je bio i oko 25-og mesta na ATP listi, a Cara oko 30-og. Ipak, u dublu su bili prvi. Braća su se povukla, a Cara Black je i dalje svetski dubl broj 1 u konkurenciji dama.

Slična priča je i sa porodicom Sanchez. Javier, Emilio i Arantxa su carovali dublom, ali i singlom. Javier je dostigao 23. mesto ATP liste, Emilio je bio 7, a Arantxa, četvorostruka Grand slam šampionka u singlu, bila je broj 1.

Vijay Amritraj je sa braćom Anand-om i Ashok-om vodio Indiju do dva Davis cup finala. Nažalost nisu osvojili titulu. Vijay je bio top 16. igrač sveta, Anand je stigao do 74. mesta, a najmlađi Ashok nikada nije ušao u najboljih 200.

Agnieszka Radwańska je bil finalista Wimbledona i svetski broj 2, a od njene sestre Urszule nije se očekivalo ništa manje.

braca i sestre teniseri

Bila je juniorska šampionka Wimbledona, ali u seniorskoj konkurenciji još uvek nije uspela da se probije u sam vrh. Stigla je do 29. mesta ATP liste pre par godina, a sada je van prvih 100.

Tracy Austin je bila broj 1 tokom osamdesetih, a njen brat John je bio 40. na svetu. Zajedno su osvojili nekoliko titula u miks dublu, između ostalog i Wimbledon 1980. Bili su prvi brat i sestra kojima je to pošlo za rukom. Njihov brat Jeff bio je 52. igrač sveta, a profesionalno je igrala i sestra Pam, bez većih uspeha.

Anastasia Rodionova nastupala je za Rusiju do 2009. a sada nastupa za Australiju. Trenutno je oko 200. mesta na WTA listi, a najbolji rezultat joj je bio 65. mesto. Njena sedam godina mlađa sestra Arina nastupa za Australiju od 2014. a najbolji rezultat joj je 157. mesto pre nekoliko godina.

Tu su i sestre Bondarenko - Kateryna (29. mesto), Valeria (ispod 500. mesta) i Alona (19. mesto). Kateryna i Alona su 2008. osvojile Australian open u konkurenciji ženskih dublova.

braca i sestre teniseri

Adriano Panatta je 1976. osvojio Roland Garros, a i njegov brat Claudio je igrao profesionalno i stigao do 46. mesta ATP liste.

Barry Moir je osvojio prvi juniorski Roland Garros u dublu, ali u seniorskoj konkurenciji nije imao previše uspeha. Bio je 92. igrač sveta, a njegov brat Kevin stigao je do 162. mesta.

Sammy Giammalva junior bio je 28. igrač sveta, a njegov brat Tony stigao je do 70. mesta ATP liste.

Anca Barna bila je 46. igračica sveta, a njena sestra Adriana Barna nije mogla dalje do 180. mesta.

Marcel Granollers bio je 19. igrač sveta u singlu, a u dublu je beležio odlične rezultate. Njegov mlađi brat Gerard nije mogao više od 179. mesta ATP liste.

Luke Jensen i njegov brat Murphy osvojili su 1993. godine Roland Garros u dublu, Luke je i u miks dublu igrao nekoliko Grand slam finala.

braca i sestre teniseri

Richard Krajicek je osvojio Wimbledon 1996. godine, na pola Samprasove vladavine. Bio je 4. igrač sveta, a osvojio je 17 titula. Njegova 18 godina mladja polusestra Michaëlla bila je 30. igračica sveta i ima 3 osvojene WTA titule i 1/4 finale Wimbledon-a 2007.

Te godine kada je Krajicek postao šampion, u finalu je savladao MaliVai Washington-a. Njegov najveći domet je 11. mesto na ATP listi, a njegova sedam godina mlađa sestra Mashona, bila je 50. na WTA listi.

Mario Ančić je bio cudo od deteta kad se pojavio.

Na ATP listi dogurao je do 7. mesta, sa samo 20 godina igrao je polufinale Wimbledona, i osvojio bronzu na Olimpijskim igrama. Sa 21 osvojio je Davis Cup. Ipak, povrede i bolest učinile su da nema ni izbliza blistavu karijeru koliko je zasluživao. Njegova sestra Sanja bila je top 10 junior, a u seniorskoj konkurenciji stigla je do 159. mesta. Stariji brat Ivica, bio je oko 400. mesta ATP liste, a nakon završetka karijere trenirao je nekoliko igrača.

Ernest Gulbis bio je 10. igrač sveta. Njegova sedam godina mlađa sestra Laura Gulbe nije uspela još uvek da se probije u Top 500 na WTA listi.

Kristína i Zuzana Kučová bile su obe na domak Top 100. Kristina je osvojila juniorski US Open 2007. godine iako nije bila nosilac.

Karolína Plíšková je 12. igračica sveta, a njena sestra Kristýna stigla je do 86. mesta WTA liste. Karolína je osvojila juniorski Australian open 2010 godine, a Kristýna Wimbledon iste godine.

Braća Sandy i Gene Mayer osvojili su dubl titulu u Rollan Garros-u 1979. godine. Sandy je bio 7. igrač sveta, a Gene je dogurao do 4. mesta tokom osamdesetih.

Ekvadorac Nicolás Lapentti bio je 6. igrač sveta, a njegov brat Giovanni je stigao do 110. mesta ATP liste.

Magdalena Maleeva bila je protivnik Monice Seles kada je napadnuta na turnru u Hamburgu. Magdalena je najmlađa od tri sestre. Ona je bila 4. igračica sveta, Katerina je bila 6, a najstarija Manuela 3. igračica sveta.

Tim i Tom Gullikson su bili identični blizanci. Top 5 igrači u dublu, a u singlu Tim je bio 15. igrač sveta, a Tom 34. Tom je sa Manuelom Maleevom bio šampion US Open-a u mix dublu 1984. godine.

Barbara Jordan je osvojila singl titulu na Australian openu 1979. goidine, a njen sestra Kathy je igrala finale četiri godine kasnije. Barbara je bila 37. igračica sveta, a Kathy je stigla do 5. mesta WTA lise.

Chris Evert je osvojila sve. 157 titula, 18 Grand slam titula. Ipak, njena sestra Jeanne je bila jedna od najtalentovanijih juniorki sveta a i brat John je osvajao prestižne turnire u konkurenciji ispod 12 i 14 godina. Ipak, u seniorskoj konkurenciji, ozbiljniji trag je ostavila samo Chris.

Cliff Richey je bio 6. igrač sveta, a osvojio je i dva Davis cup-a sa Amerikom. Njegova sestra Nancy bila je 2. igračica sveta i dvostruki Grand slam šampion u singlu. Godine 1969. kada je on osvojio prvi Davis cup, i ona je osvojila Fed cup sa reprezentacijom.

Sonchat Ratiwatana i njegov brat Sanchai su najbolji teniseri Tajlanda i stigli su zajedno do top 40. u dubl konkurenciji.

María Paulina Pérez i njena sestra Paula Andrea Pérez igraju za Kolumbijsku Fed cup reprezentaciju, a na WTA listi nisu imali zapaženijih uspeha. Ipak, obe su 1996. godište, ima vremena.

Antonella i Adriana Serra Zanetti
nastupale su za Italiju tokom 2000ih godina. Adriana je bila 38. igračica sveta, a Antoanella je dostigla 60. mesto.

Helena Suková bila je 4. igračica sveta, a njen brat Cyril Suk bio je dubl specijalista i šampion US Opena 1998 u paru sa Sandon Stolle. U paru sa Sestrom, osvojo je četiri Grand slama u miks dublu.

Za kraj, tu je i Novak Đoković.

braca i sestre teniseri

Njegova mlađa braća Marko i Đorđe prethodnih godina igraju na ITF turu, a povremeno i na ATP turnirima u dublu sa slavnim bratom.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Coa
Thursday, 11.06.2015
11:31

verujem da nikoga nisi izostavio :) meni jedna zanimljiva cinjenica u vezi brace Mekenro je da je jedan Dzon Patrik a drugi Patrik Dzon