Palestinci apelovali na Papu da ne blagosilja Trku oko Italije

Autor: Beta Beta
četvrtak 23.11.2017.
12:59
Izvor: Beta

Palestinci su u otvorenom pismu apelovali na papu Franju da odbije poziv da blagosilja Trku oko Italije (Giro d'Italia) koja naredne godine počinje u Izraelu.

Epa/Ian Langsdon
Epa/Ian Langsdon

Povezane vesti

Koalicija palestinskih građanskih organizacija traži od poglavara Rimokatoličke crkve da se distancira od trke zbog "nesrećnog insistiranja da prikrije izraelsku vojnu okupaciju i teško kršenje ljudskih prava".

Ta koalicija je shvatila da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao papu da označi početak sledeće Trke koja startuje u Jerusalimu. Pismo je objavljeno na veb-sajtu međunarodnog pokreta za bojkot, deinvestiranje i sankcije Izraelu i u njemu se tvrdi da Vlada Izraela koristi papin ugled u svrhu propagande da sakrije okupaciju i izgradnju naselja na "okupiranoj palestinskoj zemlji, posebno u istočnom Jerusalimu".

Uz to se napadaju organizatori zbog odluke da se trka održi u Izraelu i tvrdi da primanjem novca od Izraela za nadmetanje podržavaju vladu te zemlje i nelegalalnu tvrdnju o suverenitetu nad Jerusalimom.

Giro d'Italia, jedna od najvećih svetskih biciklističkih trka, nije do sada počinjala izvan Evrope, a naredna će biti 101. u istoriji. Do sada je 11 puta startovala izan Italije, ali nikada van evropskog kontinenta. 

Ne propustite