Volf: "Botas je mnogo doprineo osvajanju duple krune"

Autor: Beta Beta
sreda 12.12.2018.
17:55
Izvor: Beta

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da je vozač te ekipe Valteri Botas mnogo doprineo osvajanju "duple krune" u ovoj sezoni Formule 1.

Epa/José Méndez
Epa/José Méndez

Povezane vesti

Mercedes je ove sezone osvojio petu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora, a vozač te ekipe Luis Hamilton osvojio je petu šampionsku titulu.

Botas nije pobedio nijednom, dok je Hamilton ostvario 11 pobeda. Medjutim, Mercedes je tražio od Botasa da preda pobedu Hamiltonu u trci u Rusiji, kako bi pomogao Britancu u borbi za titulu. Botas je mogao da pobedi i u Azerbejdžanu, ali ga je u tome sprečio kvar.

Volf je rekao da je Botas dobio status drugog vozača silom prilika i istakao da ekipa ove sezone ne bi osvojila obe titule bez njega.

"Ključno je postići pravu ravnotežu između dva alfa vozača, koji motivišu jedan drugoga, ali istovremeno i da zadržiš pozitivnu dinamiku u ekipi. Valteri, čak i uz lošu sreću koju je imao, nikada nije dozvolio da u ekipi opadne koncentracija i zajednički duh", rekao je Volf, preneo je Autosport.

Volf je naveo da je Botas do kraja šampionata ostao pozitivan.

"Kada vozači izgube šansu za titulu, vidite da je kod njih opala motivacija i da postaju negativni i disfunkcionalni. Valteri je do samog kraja bio pozitivan. Zadržao je visok nivo pozitivne energije. Zbog toga je doprineo osvajanju obe šampionske titule", dodao je on.

Posle četiri trke Botas je trebalo da vodi u šampionatu, ali mu je pukla guma tokom trke u Bakuu, čime su i počeli lošiji rezultati.

Njega je u prvoj krivini u Francuskoj udario Sebastijan Fetel iz Ferarija, a zatim nije završio trku u Austriji, koju je počeo sa pol pozicije. Na ruku mu nisu išle ni strateške greške u Bahreinu i Mađarskoj, pa je na letnju pauzu otišao sa 81 poena zaostatka za Hamiltonom.

"Mislim da je u prvom delu sezone vozio na visokom nivou, a to su pokazivali i bodovi. Trka u Bakuu je za njega bila veliki udarac, iako je govorio da je sve u redu, pošto je borac. Potrebno mu je vreme za odmor, pa će se vratiti jak u narednoj sezoni", naveo je Volf.

Ne propustite