Verstapen prvi u trci za Veliku nagradu Austrije, trijumf pod znakom pitanja?

Autor: Beta Beta
nedelja 30.06.2019.
18:27
Izvor: Beta

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

Epa/Diego Azubel
Epa/Diego Azubel

Povezane vesti

Verstapen je ostvario drugu uzastopnu pobedu na Red Bul Ringu, ukupno šestu u karijeri, a prvu ove sezone. On je u 69. krugu obišao vozača Ferarija Šarla Leklera, koji je trku završio na drugom mestu. Njihov duel je pod istragom redara.

Verstapen je trku završio za sat, 22 minuta, 01,822 sekunde, a Lekler sa zaostatkom od 2,724 sekunde. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Treće mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 18,960 sekundi za pobednikom.

Četvrti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija, a peti je vodeći u generalnom plasmanu Luis Hamilton iz Mercedesa. To je prvi put ove sezone da Hamilton nije obezbedio plasman na podijum.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je šesto mesto, sedmi je bio Pjer Gasli iz Red Bula, a osmi Karlos Sainc iz Meklarena. Vozači Alfa Romea Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci zauzeli su deveto i 10. mesto.

Lekler je dobro startovao i zadržao prvo mesto, dok je Verstapen krenuo loše i sa drugog mesta pao je na peto, a ubrzo i na sedmo, pa deveto. Dobro je krenuo i Botas i probio se na drugo mesto ispred Norisa, koga je ubrzo obišao Hamilton i našao se iza timskog kolege. Takođe, Norisa je obišao i Raikonen za četvrto mesto. Dobro je startovao i Fetel, koji se sa devetog popeo na šesto mesto.

Do četvrtog kruga Lekler je stekao 2,3 sekunde nad Botasom, a ubrzo je Fetel obišao Norisa. Takođe, mladog Britanca nekoliko krugova kasnije obišao je i Verstapen, dok je Fetel uspeo da obidje Raikonena i zauzeo je četvrto mesto. Verstapen je dobro vozio i obišao je Raikonena za petu poziciju.

U tim trenucima dobro je vozio Fetel i smanjivao je zaostatak za Hamiltonom, koji je u 18. krugu iznosio 3,2 sekunde. Nemcu su iz boksa rekli da nastavi dobro da vozi i primakne se aktuelnom šampionu, koji je u međuvremenu smanjio zaostatak za timskim kolegom Botasom.

Botas je u 22. krugu otišao na zamenu guma, a isto je učinio i Fetel, koji se posle nešto lošije reakcije mehaničara zadržao šest sekundi i na stazu se vratio kao osmi. Botas je u tim trenucima bio četvrti. Krug kasnije i Lekler je otišao u boks i na stazu se vratio ispred Botasa, na treće mesto, a vođstvo je preuzeo Hamilton, ispred Verstapena.

Fetel je dobro vozio, smanjivao je zaostatak i do 27. kruga popeo se na peto mesto. Hamilton se zatim požalio na prednje krilo, koje je i zamenjeno, zajedno sa gumama, u 30. krugu. On se na stazu vratio iza Fetela. U 32. krugu Verstapen je otišao u boks i na stazu se vratio kao četvrti, iza Fetela, ali ispred Hamiltona.

U međuvremenu, Lekler je stekao 4,8 sekundi prednosti nad Botasom, koji je "bežao" Fetelu oko četiri sekunde. Nemcu se na 2,5 sekunde primakao Verstapen, za kojim je Hamilton u 42. krugu zaostajao 9,4 sekunde.

Verstapen je odlično vozio primakao se Fetelu, koga je u 48. krugu pokušao da obiđe, ali se četvorostruki prvak dobro odbranio. Dva kruga kasnije vozač Red Bula obišao je Fetela i našao se iza Botasa. Fetel je u 51. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao peti.

Verstapen se zatim požalio da gubi snagu motora, ali je ubrzo obišao Botasa, pa vozio najbrži krug. Holanđanin je u 68. krugu napao Leklera, vozač Ferarija se odbranio, ali to nije uspeo krug kasnije. Verstapen ga je napao, išli su točak uz točak, crveni bolid je na kratko izašao sa staze, a Red Bul je preuzeo vodjstvo.

U završnici, Fetel je obišao Hamiltona i preuzeo četvrto mesto.

Naredna trka u šampionatu na programu je 14. jula za Veliku nagradu Velike Britanije.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MarioJ
Sunday, 30.06.2019
18:57

Svaka čast Ferstapenu odlične zadnje 2 trke! Međutim ovo je pobjeda Leklera, previše je bio agresivan Maks.