Verstapen pobedio u Nemačkoj, da li je ovo najluđa trka ikada!?

Autor: Beta Beta
nedelja 28.07.2019.
17:47
Izvor: Beta

Ovako nešto nismo videli godinama.

Epa/Diego Azubel
Epa/Diego Azubel

Povezane vesti

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u dramatičnoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Nemačke.

Trka na stazi u Hokenhajmu počela je po kiši, bilo je incidenata i izletanja sa staze, a najbolji u celoj situaciji bio je Verstapen, koji je ostvario drugu pobedu u sezoni, a sedmu u karijeri. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je krenuo sa poslednjeg 20. mesta, a treći je bio Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso.

Četvrto mesto zauzeo je Lens Strol iz ekipe Rejsing Point, peti je bio vozač Meklarena Karlos Sainc, a šesti Aleksandar Albon iz ekipe Toro Roso. Sedmo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Alfa Romea, a osmi njegov timski kolega Antonio Đovinaci. Deveto i 10. mesto zauzeli su vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Vodeći u generalnom plasmanu Luis Hamilton iz Mercedesa krenuo je sa pol pozicije, ali je na kraju, posle izletanja sa staze i kazne od pet sekundi, zauzeo 11. mesto.

Po klizavoj stazi zbog kiše sigurnosno vozilo bilo je dva kruga na stazi, a kada je trka krenula Hamilton je sa pol pozicije sačuvao prvo mesto. Verstapen je loše startovao, obišao ga je prvo Botas, a zatim i Raikonen, pa je vozač Red Bula pao na četvrto mesto. Dobar start imao je i Fetel koji se sa poslednjeg mesta probio na 14, Hulkenberg se popeo na peto, a Lekler na šesto mesto.

Verstapen je ubrzo obišao Raikonena, a zatim se Serhio Peres okrenuo, udario u zaštitnu ogradu i zaustavio se na stazi, posle čega je izašao "sejfti kar". Fetel je odmah otišao na zamenu guma, a za njim i Hamilton, a zatim i Botas, Verstapen, Lekler, Hulkenberg, pa je u tom trenutku Mangusen preuzeo drugo mesto.

Lekler je prilikom izlaska iz boksa na neki način blokirao Grožana, koji je morao naglo da zakoči. Redari su kasnije odlučili da vozač Ferarija prodje bez kazne. Kada je trka nastavljena Hamilton je poveo, Magnusena su obišli Botas i Verstapen, a Lekler se popeo na četvrto mesto.

Fetel se popeo na sedmo mesto, a Vestapen je pritiskao Botasa. U 25. krugu Hamilton je imao osam sekundi prednosti nad Botasom. Verstapen je otišao u boks, a zatim se po povratku okrenuo na stazi i ljutito putem radija rekao ekipi da je na pogrešnim gumama. Posle problema sa bolidom Meklarena Landa Norisa, uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti.

Lekler je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao drugi ispred Botasa, a zatim je u boks otišao i Hamilton, koji se nešto duže zadržao. Lekler je zatim izleteo sa staze i zaustavio se nakon što je udario u ogradu i reklamu, pa je ponovo izašlo vozilo bezbednosti.

Hamilton se okrenuo na stazi i oštetio je prednje krilo na istom mestu gde je i Lekler odustao. Vodeći u generalnom plasmanu je otišao u boks, za njega nisu bili spremni mehaničari, on se zadržao skoro minut i vodjstvo je preuzeo Botas. Hamilton je zatim kažnjen sa pet sekundi, pošto je na nedozvoljen način ušao u boks.

Kiša je ponovo počela da pada na Hokenhajmu, Botas je otišao na zamenu guma, pa je vodjstvo preuzeo Verstapen. Trka je nastavljena u 34. krugu, vodio je Versapen ispred Hulkenberga, Botasa, Albona i Hamiltona.

Botas je u 37. krugu obišao Hulkenberga i našao se na osam sekundi zaostatka za vodećim. Hamlton je zatim obišao Albona, a ubrzo i Hulkenberga za treće mesto. Verstapen je vozio najbrži krug i stekao 9,5 sekundi prednosti. Vozač Renoa Niko Hulkenberg je u 41. krugu izleteo sa staze i udario u zaštitnu ogradu i treći put je izašlo vozilo bezbednosti.

Odmah je Verstapen otišao na zamenu guma i zadržao je prvo mesto ispred dvojca Mercedesa, a u boks je četvrti put otišao Fetel i zadržao se nešto duže, pa se na stazu vratio kao 10.

U 46. krugu trka je nastavljena, Verstapen je "pobegao" Botasu na skoro dve sekunde, Albon je napao Hamiltona, on je odbio taj napad, Sainc je pokušao da iskoristi situaciju, ali je petostruki svetski prvak ostao treći. U 47. krugu Botas je promenio gume, otišao je i Botas u boks, a vodjstvo je preuzeo Hamiton ispred Raikonena.

Raikonen i Fetel su vodili veliku borbu za poziciju, a Hamilton je otišao u boks gde je zamenio gume i obavio kaznu. Odmah su otišli i Rakonen i Fetel u boks, a vodjstvo je preuzeo Strol iz Rejsing Pointa.

Verstapen je odmah vratio prednost ispred Strola, Kvjata, Botasa, Sainca i Magnusena. Fetel je bio deveti, Raikonen 11, a Hamilton 12. U tim trenucima vozač ekipe Toro Roso Kvjat vozio je najbrži krug, a u 51. krugu obišao je Strola za drugo mesto.

Fetel se popeo na sedmo mesto, a u 53. krugu ponovo je sa staze izleteo Hamilton okrenuo se, ali se vratio na stazu i nastavio trku sa 13. mesta. On je ponovo otišao u boks i bio je poslednji, 15. Botas je napao Strola, ali je vozač Rejsing Pointa zadržao treće mesto.

U 57. krugu Botas je izleteo sa staze, udario u ogradu i ponovo je izašlo vozilo bezbednosti, što je iskoristio Hamilton i otišao na zamenu guma u pokušaju da osvoji bod.

Trka je nastavljena u 60. krugu, Verstapen je poveo ispred Kvjata i Strola,a  Fetel je obišao Sainca za četvrto mesto. Dva kruga kasnije Fetel je prvo obišao Strola za treće mesto, a ubrzo i Kvjata za drugo mesto, pa se našao iza Verstapena.

Naredna trka vozi se 4. avgusta za Veliku nagradu Madjarske.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Robert Lewandowski
Sunday, 28.07.2019
19:11

Kada je prošle godine Fetel izleteo, pričali su da vozi kao "devojčica", evo sada su izleteli Hamilton, Botas i Leklerk, Maks je isto napravio "piruetu" na stazi... Jednostavno moze svakom da se desi, zaista su bili teski uslovi.