Treća u nizu - Hamilton uz pomoć Botasa do pobede u Sočiju!

Autor: Beta Beta
nedelja 30.09.2018.
15:12
Izvor: Beta

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Rusije u Sočiju i na 50 bodova uvećao prednost u šampionatu u odnosu na Sebastijana Fetela iz Ferarija, koji je zauzeo treće mesto.

Epa/Diego Azubel
Epa/Diego Azubel

Povezane vesti

Aktuelni svetski prvak ostvario je 70. pobedu u karijeri, sedmu u sezoni, a treću uzastopnu.

Hamiltona je na polovini trke propustio klupski kolega Valteri Botas, a nakon što je Britanac obišao Fetela.

Drugo mesto zauzeo je Botas, a treći kroz cilj prošao je Fetel.

Četvrto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a peto i šesto mesto vozači Red Bula Maks Verstapen i Ranijel Rikardo. Sedmi je bio Šarl Lekler iz Zaubera, osmi Kevin Magnusen iz Hasa, a bodove su još osvojili vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres.

Botas je dobro krenuo sa pol pozicije i zadržao je prvo mesto ispred klupskog kolege Hamiltona, koji se dobro odbranio od Fetela koji je bio točak uz točak sa Britancem. Dobro je startovao i Lekler koji se popeo na peto mesto, kao i Verstapen, koji je za 10 mesta popravio plasman i u četvrtom krugu popeo se na deveto.

Botas je u 13. krugu otišao u boks i vratio se na peto mesto iza Verstapena, a vodjstvo je preuzeo Hamilton, ispred Fetela i Raikonena. Krug kasnije Fetel je otišao u boks i vratio se iza Botasa. Hamlilton je u međuvremenu upao u gužvu na stazi, ali je odmah otišao na zamenu guma, mehaničari su dobro obavili posao, ali je ipak na stazu izašao iza Fetela.

Hamilton je putem radija pitao ekipu kako se to dogodilo, ali je odmah napao Fetela i zamalo se nisu sudarili. Britanac je ubrzo odličnim manevrom obišao vozača Ferarija i našao se iza klupskog kolege.

U međuvremenu vodio je Raikonen, sve dok nije otišao u boks u 19. krugu, a zatim je vodjstvo preuzeo Verstapen, koji takodje nije išao na zamenu guma, ispred Botasa, Hamiltona i Fetela.

Vozač Red Bula usporavao je vozače Mercedesa, što je koristio Fetel i primakao se Hamiltonu i Botasu.

U 26. krugu iz Mercedesa je stigla naredba Botasu da mora da propusti Hamiltona, što je on i učinio i našao se ispred Fetela na trećem mestu. Botas je tada rekao da je imao bolji tempo i da je mogao da pretekne Verstapena, ali su mu iz boksa rekli da Hamilton ima malih problema sa gumama, pa da nisu smeli da rizikuju u borbi sa Fetelom.

Verstapen je imao oko tri sekunde prednosti nad Hamiltonom u 28. krugu. Nekoliko krugova kasnije Hamilton se požalio na probleme sa motorom i sa gumom, a Fetel je bio najbrži na stazi i našao se na 1,5 sekundi zaostatka za Botasom.

U 40. krugu Rikardo je otišao u boks, zamenjene su gume i prednje krilo, pa je na stazu izašao kao šesti.

Hamilton je napao Verstapena u 42. krugu, ali se Red Bul dobro odbranio. Holandjanin se zatim požalio da su mu gume u lošem stanju, pa je 10 krugova pre kraja otišao u boks i na stazu se vratio iza Raikonena, na peto mesto.

Vođstvo je preuzeo Hamilton, ispred Botasa i Fetela. Do kraja trke nije bilo prevelikih uzbuđenja, Botas je putem radija pitao: "Kako ćemo da završimo trku", na šta mu je iz boksa rečeno "da će se o tome razgovarati unutar ekipe".

Po ulasku na cilj nije bilo prepoznatiljivog slavlja Hamiltona, a najsrećniji je bio Verstapen, koji je dobrom vožnjom i startom sa začelja završio kao peti i na pravi način proslavio svoj 21. rodjendan.

Naredna trka u šampionatu vozi se naredne nedelje od 7.10 za Veliku nagradu Japana.

Ne propustite