Red Bul uložio protest na Mercedesov DAS sistem

Autor: Beta Beta
petak 03.07.2020.
23:47
Izvor: Beta

Ekipa Red Bul uložila je danas protest na Mercedesov DAS sistem, uoči početka šampionata Formule 1 u Austriji.

EPA-EFE/SEM VAN DER WAL
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Povezane vesti

Vozači Mercedesa aktuelni šampion Luis Hamilton i Valteri Botas koristili su na današnjim treninzima DAS sistem, koji omogućava vozačima da povlačenjem volana napred ili nazad menjaju ugao i nagib prednjih točkova u odnosu na stazu.

Mercedes je DAS sistem imao i na predsezonskim testiranjima u februaru, kada je tehnički direktor Džejms Alison rekao da je ta inovacija u skladu sa propisima i da je za nju znala Medjunarodna automobilska federacija (FIA). FIA je dozvolila DAS za ovu godinu, ali ne i za 2021.

Red Bul je naveo da su prekršena odredjena tehnička pravila Formule 1.

Iako je nejasno da li DAS daje veliku prednost Mercedesovim vozačima, zakonitost tog sistema je dovedena u pitanje i izazvala je veliko interesovanje na predsezonskim testiranjima, preneo je Skaj.

Hamilton i Botas su danas bili najbrži na prva dva treninga u Austriji.

Red Bul je planirao da se žali i pre trke u Australiji, kojom je trebalo da počne prvenstvo 15. marta, ali je zbog pandemije pomereno na 5. jul.

Kako se navodi na sajtu Formule 1, ako redari procene da nije dozvoljen sistem, Mercedes mora da ga ukloni, ali ako odluče suprotno, šestostruki uzastopni šampion će nastaviti da ga koristi.

Ostale ekipa posle toga mogu da odluče da li će dodati svoje verziju u svoje bolide, a Horner je nagovestio da bi Red Bul to mogao da učini. Odluka će biti doneta u subotu pre podne.

Ne propustite