Pisma o mučenju, prebijanju, seksualnom zlostavljanju stigla do Hamiltona, odmah je reagovao!

Autor: Beta Beta
petak 27.11.2020.
23:58
Izvor: Beta

Aktuelni šampion Formule 1, Britanac Luis Hamilton apelovao je na predstavnike Forumule 1 da pomognu u poboljšanju ljudskih prava na mestima gde se održavaju trke šampionata.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Aktuelni šampion Formule 1, Britanac Luis Hamilton apelovao je na predstavnike Formule 1 da pomognu u poboljšanju ljudskih prava na mestima gde se održavaju trke šampionata.

"Pitanje ljudskih prava u mnogim mestima koja posećujemo predstavlja ogroman problem. Mislim da kao sport moramo da se bavimo više, ne samo da ćemo reći da ćemo se baviti nečim već da zapravo vidimo neke preduzete akcije", rekao je sedmostruki svetski šampion.

Hamilton je dobio pisma od tri navodne žrtve torture u Bahreinu, a Hamiltonovu rekaciju pozdravio je direktor Bahreinskog instituta za prava i demokratiju sa sedištem u Londonu, Said Ahmed Alvadaji.

"Veoma je ohrabrujuće slušati Luisa kako tako ozbiljno shvata ljudska prava i prepoznaje potrebu da se Formula 1 više bavi ovim pitanjem. Drago mi je što je primio naša pisma i radujem se što ćemo odgovoriti preživelima torture koji su hrabro rizikovali", rekao je Alvadaji.

Pored pisma Hamiltonu, nevladine organizacije pismo su poslale i izvršnom direktoru Formule 1 Čejsu Keriju u kojem se navode zloupotrebe u ovoj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu, koje su počele 2011. godine.

U pismima su opisana mučenja, ekstrmena prebijanja i seksualna zlostavljanja koja su se dešavala u Bahreinu.

"Još nisam dobio odgovor Formule 1", rekao je danas Alvadaji.

Bahrein se optužuje za korišćenje trke Formule 1 u svrhu "maskiranja" kršenja ljudskih prava.

U pismu koje je upućeno Keriju, a koje je potpisalo 30 britanskih parlamentaraca traži se od Formule 1 da primeni svoju politiku ljudskih prava na Veliku nagradu Bahreina, usled zabrinutosti zbog kršenja prava povezanih sa održavanjem trke.

Iz Bahreinskog nacionalnog komunikaciong centra saopštili su da Vlada Bahreina ozbiljno shvata zaštitu ljudskih prava i slobodu izražavanja svojih gradjana, kao i da je to potvrdjeno u ustavu Bahreina.

Trka za Veliku nagradu Bahreina se održava u nedelju od 15.10 časova.

Ne propustite