Novi bodovi za Srbina - Borković jači od svih problema!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 12.10.2014.
15:38
Izvor: Sportske.net, nis petrol racing team

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković uvećao je bodovni saldo u tekućoj sezoni Svetskog šampionata turing automobila (FIA WTCC), pošto je današnju drugu trku u Šangaju završio na desetom mestu, ali se posle kazne koja je izrečena Sebastijanu Lebu p

nis pretrol racing team
nis pretrol racing team

Povezane vesti

Borković je na obe trke startovao iz šestog reda, kao 12. Odlično je krenuo na prvoj trci i napredovao za dve pozicije. Na stazi je bolje savladavao prvi i treći sektor u odnosu na jučerašnje kvalifikacije.

Ipak, s nedovoljno dobrim pritiskom u pneumaticima i problemima sa spliterom koji je otpadao i upravljanjem prednjeg dela svog Chevrolet Cruze #98 automobila (understeer), vozač NIS Petrol by Campos Racing tima trpeo je oštećenja na stazi.

Iako mu je glavni inženjer ekipe Đoan Orus savetovao da se vrati u boks, Duca je izvezao celu trku do kraja, završivši je kao 12, s obzirom na to da je već posle četiri kruga znatno potrošio gume.

Uzrok oštećenja prilično je bizaran budući da je Holanđaninu Tomu Koronelu, koji je vozio ispred Borkovića, otpala kamera pod Ducin auto i pokidala mu prednji deo. Srećom članovi tima uspeli su da otklone nedostatke do početka druge trke.

Borković je ponovio fantastičan start i domogao se devetog mesta, ali mu je problem sa upravljanjem zadavao velike muke. Borben kao lav, izdržao je jake bolove u rukama prilikom svakog skretanja udesno zbog poteškoća s volanom.

Pančevac je pritom morao da pazi da ne ošteti automobil, pa je bio prinuđen da tokom trke pusti neke rivale. Konačno, nakon dramatičnog finiša prošao je kroz startno-ciljni pravac tik iza klupskog kolege Valenta, a ispred Ladinog vozača Tompsona kao desetoplasirani.

''Posle niza neverovatnih okolnosti na stazi koje ne znam više ni kako da nazovem i moje ogromne želje da ipak izvezem obe trke, ovaj osvojeni bod mi je velik kao kuća. Ono što mogu da obećam je da ću se do kraja šampionata lavovski boriti kao i uvek. To sam i danas učinio, nisam želeo da odustanem, iako je auto bio neispravan. Sve je ovo jedno ogromno iskustvo za mene i jedva čekam trku u Japanu“, rekao je Borković posle trke.

Pobednik današnje prve trke bio je vozač Sitroena Hoze Marija Lopez, dok je Marokanac Mehdi Benani u Hondi bio najbrži u drugoj.

Osvajanje novih bodova u šampionatu fantastičan je uspeh s obzirom na malerozan prethodni vikend u Pekingu i nedostatak vremena za testiranje automobila. Mnogi bi u takvoj situaciji poklekli, ali se upornost i hrabrost srpskog automobiliste na kraju isplatila.

Dušan Borković je posle deset trkačkih vikenda u WTCC osvojio 19 bodova. Sledeća runda WTCC biće vožena na legendarnoj stazi Suzuka u Japanu 25. i 26. otkobra.

Ne propustite