Mercedes predstavio bolid W10

Autor: Beta Beta
sreda 13.02.2019.
15:58
Izvor: Beta

Ekipa Mercedes predstavila je danas novi bolid W10 za novu sezonu s ciljem da se održi dugogodišnja dominacija u Formuli 1.

BETA/AP Photo/Frank Augstein
BETA/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Neporažen u borbi za titulu otkako je počela nova turbo hibridna era u Formuli 1, Mercedes novu godinu počinje s ciljem da postane prvi tim u istoriji Formule 1 koji je osvojio šest uzastopnih titula u konkurenciji vozača i konstruktora.

Vozač Valteri Botas isprobao je danas novi bolid na stazi u Silverstonu.

Aktuelni svetski šampion Luis Hamilton pokušaće da postane drugi vozač u istoriji Formule 1 sa šest titula.

"Prošla godina je bila sjajna, ali mislim da će 2019. biti još bolja. Želim da ostvarim više, želim da nastavim. Pun sam energije i spreman sam za napad. Osetio sam uzbuđenje otkako sam video kako nastaje ovaj bolid", rekao je Hamilton, preneli su britanski mediji.

Hamilton i Botas će treću sezonu voziti za Mekleren, a Fincu ističe ugovor na kraju sezone. On želi da bude bolji nego što je bio prošle sezone, u kojoj nije nijednom pobedio.

"Idem na sve ove godine. Bilo je kritika u jednom delu prošle godine, ali to je za mene bila pozitivna stvar, pošto me je dodatno motivisala", rekao je Botas.

Hamilton je prošle godine pobedio u 11 trka.

"Moramo da krenemo iz početka, moramo ponovo da se dokazujemo. Uopšte ne mislimo da imamo pravo da budemo na vrhu. U stvari, uz promenu pravila ove sezone, svaka ekipa može da se bori za titulu i sve njih vidimo kao potencijalne pretnje", rekao je direktor Mercedesa Toto Volf.

Hamilton, koji je osvojio četiri titule u poslednjih pet sezona, tokom zime pauzirao je od Formule 1.

"Luis je putovao. Kada smo se sreli posle pauze, bio je svež, izuzetno je 'gladan' i želi ponovo da se trka", naveo je Volf.

On je podržao i Botasa.

"Uspeo je da se resetuje posle sezone koja u pojedinim trenucima za njega nije bila laka. Valteri zna da uživa punu podršku ekipe da uspe i uzbuđen je što se vratio u bolid i pokaže kritičarima šta može. Zaista se radujem jakom takmičenju među njima, da se trkaju jedan protiv drugog i da se žestoko bore protiv naših rivala", naveo je Volf.

Mercedes je počeo da radi na ovogodišnjem bolidu krajem 2017. godine. Među promenama su novi motor i aerodinamika, zbog novih pravila, za koje je tehnički direktor Džejms Alison rekao da su i "prilika i pretnja".

"Naporno smo radili na vešanju i aerodinamičkim karakteristikama kako bismo isporučili vozilo koje će biti dobro prema svojim gumama", naveo je on.

Rezervni vozač Mercedesa ove godine je Esteban Okon.

Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje 17. marta u Australiji.

Ne propustite