Lekler najbrži u Monci!

Autor: Beta Beta
nedelja 08.09.2019.
17:33
Izvor: Beta

Vozač Ferarija Šarl Lekler pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije u Monci.

Beta/AP Photo/Francisco Seco
Beta/AP Photo/Francisco Seco

Povezane vesti

Lekler je ostvario drugu uzastopnu pobedu u sezoni, odnosno drugu pobedu u karijeri. On je trku završio za sat, 15 minuta, 26,665 sekundi.

To je prva pobeda Ferarija na domaćoj stazi u Monci još od 2010. godine, kada je trijumfovao Fernando Alonso.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa sa zaostatkom od 0,835 sekundi za pobednikom. Treći je bio njegov timski kolega, vodeći u generalnom plasmanu Luis Hamilton, sa zaostatkom od 35,199 sekunde. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Vozači Renoa Danijel Rikardo i Niko Hulkenberg zauzeli su četvrto i peto mesto, a šesti je bio Aleksandar Albon iz Red Bula. Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres zauzeo je sedmo mesto, Maks Vestapen iz Red Bula osmo, deveti je bio Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, a 10. mesto zauzeo je Lando Noris iz Meklarena.

Lekler je startovao sa pol pozicije, odbranio se od napada Hamiltona i zadržao prvo mesto ispred dvojca Mercedesa, a Hulkenberg je odlično krenuo i obišao je Fetela za četvrto mesto. Fetel je u drugom krugu vratio poziciju. 

Verstapen je krenuo sa začelja, ali je na startu oštetio prednje krilo i morao je u boks na zamenu. U trećem krugu došlo je do kontakta Sainca i Albona prilikom preticanja, posle čega je tajlandski vozač izleteo na kratko sa staze i izgubio dve pozicije.

U tim trenucima dobar je bio Rikardo, pretekao je timskog kolegu Hulkenberga za peto mesto. U sedmom krugu Fetel se okrenuo na stazi, zakačio je Strola i oštetio prednje krilo. On je odmah otišao u boks, zamenjene su gume i prednje krilo i na stazu se vratio kao poslednji, iza Verstapena. Incident je bio pod istragom, a Fetel je dobio stani-kreni kaznu od 10 sekundi, koju je obavio u 13. krugu.

Hamilton je imao 1,2 sekunde zaostatka za Leklerom, a Verstapen je u tim trenucima vozio najbrži krug.

Kaznu da prođe kroz boks dobio je Strol, pošto se na nebezbedan način vratio na stazu i skoro udario Gaslija, nakon što ga je Fetel zakačio u pređašnjem incidentu.

Lekler je uspeo da stekne 1,8 sekundi prednosti nad Hamiltonom u 18. krugu. Dva kruga kasnije Hamilton je otišao u boks, a za njim i Lekler, koji je izašao na stazu ispred aktuelnog šampiona. Botas je tada bio prvi, Rikardo drugi, Hulkenberg treći, Lekler četvrti, a Hamilton peti.

U 23. krugu Lekler je obišao Hulkenberga, to je pratio Hamilton i učinio isto, a zatim je pokušao da obidje Leklera. Britanac je izleteo na kratko sa staze, ali se vratio iza Leklera, a rekao je da ga je vozač Ferarija izgurao sa staze, da mu nije ostavio prostor širine bolida. Lekler je dobio crno-belu zastavu, što je znak za upozorenje za taj potez.

Lekler je u 26. krugu obišao Rikarda za drugo mesto, a ubrzo je isto učinio i Hamilton za treću poziciju. U tim trenucima Lekler je dobro vozio, a Hamilton je putem radija rekao ekipi da ne može da ga prati.

Botas je otišao u boks u 28. krugu i na stazu se vratio kao četvrti, iza Rikarda, a Lekler se vratio na prvo mesto, ispred Hamiltona. Krug kasnije uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti, pošto se Karlos Sainc zaustavio po izlasku iz boksa, nakon što mehaničari Meklarena nisu dobro pričvrstili gumu.

Trka je nastavljena u 30. krugu, ali je ponovo uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti krug kasnije, pošto se Danil Kvjat zaustavio pored staze. U 32. krugu nastavljeno je takmičenje, Lekler je vodio ispred Hamiltona.

Lekler je u 36. krugu pogrešio i ispravio krivinu, ali je uspeo da odbije napad Hamiltona i sačuva prvo mesto. Petostruki svetski prvak je rekao ekipi da je na stazi "opasna vožnja". Botas je sve to pratio, vozio je najbrži krug i primakao se vodećima.

U 42. krugu Hamilton je pogrešio i izleteo sa staze, obišao ga je Botas i preuzeo drugo mesto. Verstapen je dobro vozio, do 47. kruga došao je do osmog mesta. Hamilton je u 50. krugu otišao na zamenu guma kako bi se borio za dodatni bod za najbrži krug trke, što mu je i uspelo. 

Lekler i Botas su se žestoko borili u završnici, Finac se u jednom trenutku primakao na pola sekunde, ali je ubrzo i pogrešio, što je iskoristio vozač iz Monaka i "pobegao" mu na 1,5 sekundu. On je sačuvao prednost do kraja i ostvario veliku pobedu u Monci. 

Naredna trka u šampionatu na programu je 22. septembra za Veliku nagradu Singapura.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mrancic
Sunday, 08.09.2019
18:22

Nova zvezda F1.Bravo!

avatar
noockey
Sunday, 08.09.2019
20:07

Dobro je se drzao, sa obzirom na godine. Fetel nije normalan koliko je nervozan, neverovatno kako puca covek a bio je kao led... max danas odradio posao profesionalno