Kada će biti poznat kalendar Formule 1 za celu sezonu?

Autor: Beta Beta
sreda 10.06.2020.
13:45
Izvor: Beta

Takmičenje u Formuli 1 trebalo je da počne 15. marta u Australiji, ali je početak odložen zbog pandemije korona virusa na 5. jul, kada će se voziti prva trka u Austriji.

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Beta/AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Sportski direktor Formule 1 Ros Bron rekao je danas da to takmičenje neće žuriti sa objavom kalendara za ostatak sezone i da može da se dogodi da se u poslednjem trenutku odluči da li će se na nekim stazama voziti trka.

Takmičenje u Formuli 1 trebalo je da počne 15. marta u Australiji, ali je početak odložen zbog pandemije korona virusa na 5. jul, kada će se voziti prva trka u Austriji.

Poznato je gde će se voziti prvih osam trka, sve u Evropi bez publike, a poslednja je u Monci 6. septembra. Uprava Formule 1 će objaviti ostatak kalendara, ali je Bron naveo da postoji mogućnost da se trke voze u Muđelu, Hokenhajmu, Imoli i Heresu, preneo je Skaj.

Bron je rekao da Formula 1 ne žuri sa pravljenjem planova za ostatak sezone, a da se određivanje datuma za "leteće" trke, pokazalo izazovnim, nakon što bi takmičenje iz Evrope trebalo da se preseli u Severnu i Južnu Ameriku i Aziju.

"Zato što je svaka zemlja u drugačijoj fazi pandemije, u nekim zemljama je prilično teško u ovom trenutku, mi smo optimistični da će se situacija popraviti na vreme da odemo tamo. Tamo gde imamo stalne trke, lako je doneti odluku u poslednjem trenutku. Tamo gde moramo da radimo na stazi, potrebno nam je više obaveštenja", rekao je Bron.

On je naveo da će zbog putovanja i logistike sve ići mnogo teže.

"Drugi deo sezone biće izazov, ali mislim da možemo da imamo pristojnu sezonu. Mnoge stvari sada dolaze na svoje mesto", dodao je Bron.

Baner 2

Posle trke u Italiji trebalo je da se vozi u Singapuru, gde staza mora da se "gradi" pošto je to ulična trka. Više optimizma je za trke u Aziji, kao što su Bahrein i Abu Dabi, koje bi trebalo da se voze na kraju sezone.

Bron je rekao i da je predlog o kvalifikacijama prema obrnutom redosledu odbačen, pošto je šampion Mercedes bio protiv. Prema toj ideji, u drugoj trci u Austriji i na Silverstonu vozile bi se drugačije kvalifikacije, prema kojima bi vozači startovali obrnutim redosledom u odnosu na svoj plasman.

Većina od 10 ekipa je podržala ideju, ali ne i Mercedes.

"Za sada smo odustali od te ideje", naveo je Bron.

Ne propustite