Hamiltonu nova titula!

Autor: Beta Beta
nedelja 25.10.2015.
23:16
Izvor: Beta

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je svoju treću titulu svetskog šampiona u Formuli 1, drugu uzastopno, pošto je večeras pobedio u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu u Teksasu.

BETA/AP Photo/Darron Cummings
BETA/AP Photo/Darron Cummings

Povezane vesti

Hamiltonu je do titule prvaka "pomogao" i klupski kolega Niko Rozberg koji je uspeo da zadrži nalete Sebastijana Fetela iz Ferarija i osvoji drugo mesto u Ostinu.

Hamilton je ostvario 43. pobedu u karijeri, iza njega ostao je Fetel sa pobedom manje, a ispred su samo Mihael Šumaher sa 91 trijumfom i Alan Prost sa 51.

Hamilton je trku završio za sat, 50 minuta, 52 sekunde, 703.

Drugo mesto zauzeo je Rozberg sa 2,8 sekundi zaostatka, a treći je bio Fetel sa zaostatkom od 3,3 sekunde.

Četvrti kroz cilj prošao je vozač ekipe Toro Roso Maks Verštapen, peti je bio Serhio Peres iz Fors Indije, a šesti kroz cilj prošao je Dženson Baton iz Meklarena. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, Pastor Maldonado iz Lotusa, vozač Zaubera Felipe Nasr i Danijel Rikardo iz Red Bula.

Hamilton je tako tri trke pre kraja stekao nedostižnih 76 bodova prednosti u šampionatu i postao prvi Britanac koji je uspeo da odbrani šampionsku titulu.

Hamilton je dobro startovao, sa unutrašnje strane u prvoj krivini obišao je klupskog kolegu Rozberga, koji je krenuo sa pol-pozicije, ali je preširoko ušao u krivinu, i preuzeo prvo mesto. Iza Britanca bili su Kvjat, Rikardo, Peres i Rozberg na petom mestu.

U prvom krugu dobro je vozio i Fetel i sa 13. popeo se na sedmo mesto, a Rozberg je na kraju tog kruga uspeo da obiđe Peresa. Trka je loše počela za Alonsa, koji je posle kontakta sa Romanom Grožanom morao u boks na zamenu guma.

Hamilton je imao 1,2 sekunde prednosti nad Kvjatom, ali je Rus zatim bio najbrži u dva vezana kruga pa je smanjio zaostatak na 0,7 sekundi. U šestom krugu na snazi je bio virtuelni "sejfti kar" zbog delića od bolida Nasra posle duela sa klupskim kolegom iz Zaubera Markusa Eriksona.

U osmom krugu trka je nastavljena, Rozberg je iskoristio nepažnju Rikarda i preuzeo treće mesto, a zatim je obišao i Kvjata i našao se iza klupskog kolege Hamiltona, koji je u 11. krugu stekao 1,3 sekunde prednosti.

Dva kruga kasnije Rikardo je iskoristio grešku Kvjata i pretekao ga, a zatim je uspeo da obiđe i Rozberga, da bi u 15. krugu pretekao i Hamiltona i preuzeo prvo mesto. Hamiltona je nakon toga pokušao da obiđe i klupski kolega, aktuelni svetski šampion se izvukao, ali samo do 18. kruga, posle čega je odmah otišao u boks na zamenu guma.

Hamilton se vratio na stazu, a zatim su u boks otišli Rikardo, Rozberg i Kvjat. U tim trenucima nabrži na stazi bio je Fetel, koji se probio na peto mesto. Rozberg je ubrzo preuzeo vodeću poziciju od Rikarda, a Hamilton je uspeo da obiđe Kvjata i popeo se na treće mesto. Iza Hamiltona bio je Fetel koji je obišao Kvjata.

Rozberg je imao devet sekundi prednosti nad Rikardom, koga je u 26. krugu obišao Hamilton i našao se iza klupskog kolege.

U 27. krugu na stazu je izašlo bezbednosno vozilo pošto se Erikson zaustavio na stazi, a Rozberg je u tom trenutku imao 11 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Pojedini vozači su za to vreme otišli u boks, uključujući i Fetela, koji je zbog toga izgubio jednu poziciju.

Russia F1 GP Auto Racing

Trka je nastavljena u 33. krugu, Rozberg je zadržao prvo mesto ispred Hamiltona. Fetel je ubrzo uspeo da pretekne dva Red Bula i zauzeo je treće mesto. Hamilton je u tim trenucima dobro vozio, skinuo je zaostatak na 0,4 sekunde, ali je zatim u 38. krugu na snazi bio virtuelni "sejfti kar" zbog kvara na Rikardovom bolidu.

To je iskoristio Mercedes i pozvao Rozberga u boks, koji se na stazu vratio kao četvrti, pa su Hamilton, Fetel i Verštapen bili ispred njega. Trka je nastavljena u 40. krugu, a Alonso je uspeo da pretekne Sainca i Peresa i popne se na šesto mesto.

Rozberg se ubrzo vratio na drugo mesto, a u 43. trku ponovo je bezbednosno vozilo izašlo, pošto je Kvjat izleteo sa staze. On je prošao po veštačkoj travi i udario u zaštitnu ogradu, posle čega su se delići bolida razleteli po stazi.

Hamilton je to iskoristio i otišao u boks, a za njim je otišao i Fetel. Rozberg je preuzeo vođstvo ispred Hamiltona, Verštapena i Fetela. U 47. krugu trka je nastavljena, Fetel se vratio na treće mesto a Rozberg je stekao 1,5 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Međutim, Rozberg je u 49. krugu proklizao, to je iskoristio Hamilton i preuzeo vođstvo.

U međuvremenu Sainc i Rikardo su se borili za sedmo mesto a to je iskoristio Baton i pretekao ih, a zatim i klupskog kolegu Alonsa, pa se popeo na šesto mesto.

Pet krugova pre kraja Hamilton je imao 2,6 sekunde prednosti i bio je siguran na čelu. Njemu je do titule "pomogao" i klupski kolega Rozberg, koji je uspeo da idrži nalete Fetela i osvoji drugo mesto. Fetel je pokušavao da obiđe Rozberga i tako odloži slavlje Hamiltona barem do naredne trke, ali je Rozberg uspeo da se odbrani.

Do kraja šampionata ostale su tri trke, a naredna će se voziti 1. novembra za Veliku nagradu Meksika.

Poredak vozača i konstruktora posle večerašnje trke Formule  za Veliku nagradu SAD:

Vozači:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija)      327 bodova (šampion)
2. Sebastijan Fetel (Nemačka)             251
3. Niko Rozberg (Nemačka)                247
4. Kimi Raikonen (Finska)                 123
5. Valteri Botas (Finska)                     111
6. Felipe Masa (Brazil)                       109
7. Danil Kvjat (Rusija)                        76
8. Danijel Rikardo (Australija)             74
9. Serhio Peres (Meksiko)                   64
10. Maks Verštapen (Holandija)           45
11. Roman Grožan (Francuska)           44
12. Niko Hilkenberg (Nemačka)           38
13. Felipe Nasr (Brazil)                        27
14. Pastor Maldonado (Venecuela)       26
15. Karlos Sainc mlađi (Španija)          18
16. Dženson Baton (Velika Britanija)   16
17. Fernando Alonso (Španija)             11
18. Markus Erikson (Švedska)              9

Konstruktori:
  
1. Mercedes     574 bodova (šampion)
2. Ferari          374
3. Vilijams       220
4. Red Bul       150
5. Fors Indija   102
6. Lotus            70
7. Toro Roso      63
8. Zauber          36
9. Meklaren        27

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Monday, 26.10.2015
06:57

Vele majstor navijam za Luisa od kad pratim F1

avatar
Monday, 26.10.2015
00:42

trka odlicna, ali nazalost, trenutno od konstruktora, i agregata. MErcedes je trenuno najdominantniji i tako ce verovatno ostati i u sledecoj sezoni, stim sto ce Ferari i Honda(iskreno mislim da mogu) da jo ssmanje razliku. Rozberg da nema Mercedesa ovakog kakav je bio bi sa Hulkenbergom ili Saincom u borbi, a on drug, treci.

avatar
lol
Monday, 26.10.2015
00:41

Zasluzeno ili ne,treba cestitati.Imaju sjajan bolid,dobrog vozaca,ali ne treba zanemariti cinjenicu da su muljali sa pritiskom u gumama.Rozberg je sramota za f1 svet,non stop se duri,ne zna da se bori sa pritiskom a onakav bolid vozi kao zena pu (nemam nista protiv njega ali realno da sa takvim bolidom ni na jednoj trci ne uspe da izvsi neki pritisak na Hamiltona ne razumem,nadam se da ce na kraju biti tek na 3 mestu u generalnom plasmanu).Ferariju sve najbolje u sledecoj sezoni,nadam se da ce napokon biti konkurentniji Mercedesu a takodje i ostalim timovima sve najbolje,pa da dogodine gledamo zanimljiv sampionat!