Formula 1 - Sezona 2014. u' retrovizoru'

Autor: Pavle Lazarević
četvrtak 04.12.2014.
14:55
Izvor: Sportske.net

Ovogodišnja sezona Formule 1 obeležena je malom revolucijom, velikom dominacijom, usponom mladih vozača, padom nekadašnjih velikana i nažalost teškom nesrećom koja baca senku na ceo šampionat.

Beta/AP Photo/Kamran Jebreili, File
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili, File

Povezane vesti

 Nedavno završena sezona Formule 1 prva je od prošle godine najavljene revolucije i prelaska na V6 turbo motore. Mnogi poklonici ovog sporta žalili su se na nedostatak autentičnog zvuka bolida ali im je to kompenzovano sjajnim borbama na stazi, nažalost uglavnom između dvojice vozača Mercedesa. Osvrnimo se malo na učinke ekipa u sezoni 2014.

Mercedes

Sezona iz snova za ovaj tim, neki bi rekli konačno. Od prve trke bilo je jasno da će ovo biti duga i mukotrpna sezona za sve koji se ne zovu Mercedes.

Uživali su u uspehu iz trke u trku, smenjivali su se na pol pozicijama i pobedničkom postolju Hamitlon i Rozberg. To je donelo i raskol između nekadašnjih drugova, ali Toto Volf i Niki Lauda nisu previše brinuli, brzo je došla titula u konkurenciji konstruktora, a za odluku o šampionu smo morali da čekamo zadnju trku, duplo vrednovanu. Tu je Hamilton pokazao da je ne nužno bolji vozač od Rozberg ali da ima veće srce i veću želju, da ima trkačku bahatos i odlučnost, malu dozu bezobraznosti. Na kraju, potpuno zasluženo, novi šampion Formule 1 je Luis Hamilton.

Red Bul

Nakon četiri šampionske sezone Red Bul je morao vrlo rano da proguta gorku pilulu poraza. Nije Reno agregat mogao da se nosi sa Mercedesom, bilo je to jasno, a pored toga gomila problema na bolidu tehničke prirode sasekla je snove o petoj uzastopnoj godini pobede. To je čini se najteže palo Sebastijanu Fetelu, koji nije navikao da gubi pa je tokom sezone više puta pokazao svoju frustraciju. Na kraju je to rezultiralo rastankom nakon sedam godina saradnje, nemački pilot će sreću i nove titule tražiti u Ferariju a britanski tim se odlučio za mladost ispred titula, pa će njegovo mesto naredne sezone zauzeti Danijel Kvjat.

Sa druge strane ima Red Bul i razloga za zadovoljstvo, ukazali su poverenje Danijelu Rikardu, vozaču koji je doveden kao neko ko će učiti od Fetela i možda za par godina izrasti u potencijalnog šampiona ali je Australijanac iznenadio sve i jedini uspeo da trijumfuje na trci izvan dvojca Mercedesa, i to čak tri puta. Ukoliko Reno za narednu sezonu odradi bolij posao Rikardo bi vrlo lako mogao da se nađe u razgovoru za šampionsku titulu.

Vilijams

Sigurno najbolja priča ovogodišnje sezone, tim koji je pobrao simpatije nepristrasnih ljubitelja Formule 1. Felipe Masa je vozač sa kojim se mnogi poistovećuju, nikada mu nije ukazana prava šansa da pokaže svoj talenat. Valteri Botas je još jedan od vozača koji spada u kategoriju nadolazećih zvezda. Nisu mogli piloti Vilijamsa do najvišeg stepenika na podijumu ali su u više navrata odlično iskoristili snagu mercedesovog agregata i dolazili do podijuma i pol-pozicija na kvalifikacijama. Naredne sezone se od njih može očekivati samo napredak, što se pogotovo odnosi na mladog Finca.

Ferari

Još jedna prosečna, po njihovim standardima razočaravajuća sezona za slavni italijanski tim. Ekipa koja je navikla samo na pobede ni ove godine nije imala konkurenta bolid uprkos možda i najjačoj kombinaciji vozača u celom takmičenju, u vidu dvojca Alonso-Raikonen. Španac je dao Ferariju još ovu godinu svog poverenja, strpljenja i talenta ali više ne može da čeka da se Italijani konačno trgnu i naredne sezone voziće za drugi tim - koji, još uvek se ne zna, ali sigurno da će ta ekipa odmah biti među favoritima za titulu jer je dvostruki svetski prvak i ove sezone pokazao da je bez premca najbolji pilot u Formuli 1. Kimi Raikonen i naredne sezone ostaje u timu, dolazi mu njegov najbolji prijatelj Sebastijan Fetel. Neće Finac naredne sezone, kao što nije ni ove, žudeti za "natjecanjem", on vozi za sebe, zarađuje platu zbog koje je i došao u Ferrari i unapred se raduje izglednoj penziji na kraju 2015.

Meklaren

Već od polovine sezone krenule su priče u ovom timu o tome šta će biti naredne godine. Imaju perspektivnog vozača u mladom Dancu, Magnusenu; Batonu će se , sva je prilika, zahvaliti na saradnji a očekuje se da ovih dana obelodane prelazak Fernanda Alonsa u svoje redove. Da njihove nade nisu prazna priča govori saradnja sa proizvođačem agregata “Honda” koji se, nakon neuspešne epizode u kojoj su igrali glavnu ulogu, sada vraća kao glavna sporedna uloga. Njihov zadatak je da obezbede agregat koji će moći da se nosi sa Mercedesom, a ostalo je na Meklarenu i pilotima, jedni da sklope dobar bolid a drugi da na stazi sve to pretoče u pobede i podijume. Ukoliko jedan od vozača bude bio Alonso nema sumnje da će na stazi dobiti 120 procenata od onoga što bolid realno može da pruži.

Ford Indija

Ekipa koja se svake godine penje za jedan stepenik više pa je tako bilo i ove sezone. Kao i Meklarenu i njima je Mercedes obezbedio više nego konkurentan agregat pa su zato bez problema isplivali iznad prošlosezonskih konkurenata. Dugo su se borili, do zadnjeg zvona, sa Meklarenom za mesto broj šest u konkurenciji konstruktora. Nažalost nisu uspeli, Serhio Perez i Niko Hulkenberg pokazali su da su solidni vozači ali ništa preko toga. Čini se da će naredne sezone konkurencija biti još oštrija pa Fors Indija mora ozbiljno da poradi ali i da uloži velika novčana sredstva u napredak i razvoj bolida ukoliko žele da u najbolju ruku zadrže ovu poziicju. U suprotnom čeka ih povratak na začelje F1 karavana.

Toro Roso, Lotus, Marusija, Zauber, Katerham


Navedeni timovi nisu ostvarili učinak koji je vredan prevelike pažnje. Toro Roso je opet imao  zadatak da iznedri novog pilota za bratski tim Red Bul i tog vozača su uspeli da nađu u liku početnika iz Rusije, Danijela Kvjata.

Lotus je tim koji je najviše podbacio, u poređenju sa prošlom sezonom. Kao i ostalima i njima je glavobolje zadavao Reno agregat koji je bio em slab em vrlo nepouzdan. Nekako su uspeli da ubede Romana Grožana da ostane i naredne sezone.

Marusija je tim koji više ne postoji. Nisu uspeli da nađu finansijere za kraj sezone pa su godinu okončali ranije od ostalh. Nažalost ovaj tim će ostati upamćen kao ekipa za koju je vozio Žil Bjanki u trenutku kada je doživeo stravičnu nesreću na trci u Japanu.

Zauber je i ove sezone uz Katerham popunjavao broj bolida na stazi. Nijedan od vozača se nije istakao dobrim vožnjama. To je rezultiralo sa ukupno 0 bodova oba pilota. Katerham čeka sudbina Marusije, para nema, kupca nema i njiova F1 priča je verovatno završena.

Ne propustite