F1 - Novi trijumf Hamiltona, titula iza ćoška

Autor: Beta Beta
nedelja 22.10.2017.
23:40
Izvor: Beta

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu, u Teksasu, i primakao se osvajanju četvrte šampionske titule.

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

Luis Hamilton je ostvario 62. pobedu u karijeri, devetu u sezoni, a petu na stazi u Ostinu. On je trku završio za sat, 33 minut, 50,993 sekunde.

On je stekao 66 bodova prednosti nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija i za osvajanje šampionske titule potrebno mu je da zauzme bar peto mesto u narednoj trci u Meksiku, bez obzira na Fetelov rezultat.

Ekipa Mercedesa je odbranila šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora.

Drugo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija, a treći je bio njegov klupski kolega Kimi Raikonen. Maks Verstapen iz Red Bula je obišao Raikonena u poslednjem krugu i preuzeo treće mesto, ali je zbog toga što je prilikom preticanja sa sva četiri točka izašao sa staze, kažnjen dodavanjem pet sekundi na rezultat i pao je na četvrto mesto u generalnom plasmanu.

Peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesto mesto zauzeo je vozač Fors Indije Esteban Okon. Bodove su osvojili još Karlos Sainc iz Renoa, Serhio Peres iz Fors Indije, vozač Vilijamsa Felipe Masa i Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso.

Hamilton je startovao sa pol pozicije, ali nije uspeo da se odbrani od Fetela, koji ga je obišao i preuzeo vođstvo. Iza njih vozili su Botas, Rikardo, Raikonen, Okon i Alonso.

U četvrtom krugu Botas se dobro odbranio od Rikarda i zadržao treće mesto, a u šestom krugu Hamilton je uspeo da obiđe Fetela i vratio se na prvo mesto. On je zaostatak od 0,8 sekundi pretvorio u vođstvo od 1,1 sekunde.

U međuvremenu dobro je vozio Verstapen, koji se sa 16. mesta popeo na sedmo, dok je u 10. krugu lako obišao Okona za šestu poziciju. Od vodećih vozača prvi na zamenu guma otišao je Rikardo i vratio se na deveto mesto, iza Mase.

Hamilton je stekao 3,9 sekundi nad Fetelom, a tri sekunde za Nemcem kasnio je Botas. Fetel je u 17. krugu otišao na zamenu guma i vratio se kao peti iza Rikarda, koji je ubrzo završio trku zbog problema sa motorom.

U 19. krugu u boks je otišao Botas, a za njim i njegov klupski kolega Hamilton, koji se na stazu vratio iza Fetela. Raikonen je u 21. krugu sa prvog mesta otišao u boks i vratio se iza Botasa na peto mesto, a prvi je tada bio Verstapen, koji nije išao na zamenu guma.

Hamilton se u 23. krugu vratio na prvo mesto pošto je obišao Verstapena i imao je nešto više od tri sekunde prednosti nad Fetelom. Verstapen je u 25. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao peti. U tom krugu odustao je vozač Meklarena Fernadno Alonso zbog problema sa bolidom.

Trostruki svetski prvak Hamilton je sigurnom vožnjom stekao skoro pet sekundi prednosti nad Fetelom do 32. kruga, a u tim trenucima najzanimljiviji duel na stazi bio je među vozačima Fors Indije Okona i Peresa za šesto mesto. Peres se žalio da ga Okon usporava i da mu se primakao Sainc, koji ga je posle nekoliko napada, obišao u 34. krugu.

Botas se u međuvremenu primakao Fetelu, a tu je bio i Raikonen, koji se borio sa sunarodnikom za treće mesto. U 38. krugu Verstapen je otišao u boks i vratio se na peto mesto. Krug kasnije na zamenu guma otišao je i Fetel i vratio se ispred Verstapena. Raikonen je u 42. krugu posle serije dobrih krugova obišao Botasa i našao se iza Hamiltona.

Fetel je na novim gumama iz kruga u krug smanjivao zaostatak, a pet krugova pre kraja je sjajnim potezom, iako je sa spoljne strane vozio Stofel Vandorn, obišao Botasa i preuzeo treće mesto. On je zatim bez problema obišao klupskog kolegu Raikonena i našao se iza Hamiltona. 

Botasa je zatim obišao i Verstapen, pa je vozač Mercedesa otišao u boks i vratio se kao peti na stazu.

Hamilton je sigurnom vožnjom ostvario pobedu, a u poslednjem krugu bilo je velikih uzbuđenja. Verstapen je obišao Raikonena i preuzeo treće mesto, ali je posle toga kažnjen dodavanjem pet sekundi na rezultat i pao je na četvrto mesto. On je to saznao pred sami izlazak na podijum, kada se Raikonen pojavio u sobi za vozače.

Trku na stazi u Ostinu pratile su brojne poznate ličnosti među kojima i svetski atletski rekorder Jusein Bolt, bivši predsednik SAD Bil Klinton i dvostruki svetski prvak Formule 1 Mika Hakinen.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 vozi se u nedelju, 29. oktobra, za Veliku nagradu Meksika.  

Ne propustite