F1 - Hamilton šampionski!

Autor: Beta Beta
nedelja 29.04.2018.
17:04
Izvor: Beta

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Azrbejdžana u Bakuu.

Beta/AP Photo/Moises Castillo
Beta/AP Photo/Moises Castillo

Povezane vesti

Hamilton je u haotičnoj trci u Bakuu ostvario prvu pobedu u sezoni, ukupno 63. u karijeri.

On je osvojio prvo mesto nakon što je njegovom klupskom kolegi Valteriju Botasu pukla guma u završnici trke. Aktuelni svetski šampion pobedio je rezultatom sat, 43 minuta, 44,291 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 2,460 sekundi, a treći je bio Serhio Peres iz Fors Indije sa 4,024 sekunde zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija, peti je bio Karlos Sainc iz Renoa, a šesti Šarl Lekler iz Zaubera. Bodove su još osvojili vozač Meklarena Fernando Alonso, Lens Strol iz Vilijamsa, Stogel Vandorn iz Meklarena i vozač ekipe Toro Roso Brendon Hartli.

Aktuelni svetski šampion Hamilton je preuzeo prvo mesto u šampionatu i sada ima tri boda više od Fetela.

Fetel je dobro krenuo sa pol pozicije i sačuvao prvo mesto ispred Hamiltona, Botasa, Rikarda i Verstapena. Već na startu bilo je incidenata, sudarili su se Raikonen i Esteban Okon, vozač Fors Indije bačen je na zaštitnu ogradu, pa je završio trku. Tu se zaustavio i Sergej Sirotkin, nakon što je udario u Alonsa, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Na Alonsovom bolidu pukle su prednja i zadnja desna guma i jedva je stigao do boksa, a zatim je rekao i da mu je pod oštećen. U boks je morao i Raikonen, da zameni prednje krilo i gume, a na zamenu guma otišao je i Magnusen.

U petom krugu trka je najstavljena, Fetel je vodio ispred dvojca Mercedesa, Verstapen je obišao Rikarda, a Australijanca je zatim obišao i Sainc. Gasli je došao do sedmog mesta, iako je počeo sa 17, a Raikonen se popeo na 11. Fetel je u medjuvremenu stekao tri sekunde prednosti nad Hamiltonom.

Hulkenberg je dobro vozio i obišao Rikarda na petom mestu, a zatim se Verstapen požalio na veliku potrošnju baterije, posle čega ga je Hulkenberg obišao. Medjutim, vozač Renoa je udario u zid, pukla mu je guma i završio je trku. U 12. krugu došlo je do kontakta dva Red Bula, posle velike borbe za peto mesto, ali su obojica nastavili trku.

U tim trenucima dobro je vozio Raikonen i popeo se na šesto mesto, a njegov klupski kolega Fetel uvećao je prednost na 4,5 sekundi prednosti nad Hamiltonom, koji je u 22. krugu pogrešio i nastavio pravo u krivini, pa mu je Fetel više pobegao. Aktuelni svetski šampion je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio ispred Verstapena na treće mesto.

Fetel je u 30. krugu otišao na zamenu guma, Botas je preuzeo vodjstvo, ali je Nemac zadržao osam sekundi prednosti nad Hamiltonom. Finski vozač je u tim trenucima bio brži i od Fetela i od Hamiltona, iako nije išao na zamenu guma.

U 35. krugu Rikardo je obišao klupskog kolegu i preuzeo četvrto mesto. Australijanac je tri kruga kasnije otišao na zamenu guma i vratio se ispred Raikonena na stazu. Posle njega Verstapen je otišao u boks i vratio se na stazu ispred klupskog kolege, a dva Red Bula su u 41. krugu izazvala incident, nakon što je Rikardo otpozadi uradio Verstapena, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. Obojica su završili trku.

To su iskoristila prva četvorica vozača i otišli su u boks, a prvi je bio Botas, ispred Fetela, Hamiltona i Raikonena. U trenucima kada je trka trebalo da bude nastavljena vozač Hasa Roman Grožan je udario u zaštitni zid, pa su redari morali da uklone bolid sa staze.

Trka je nastavljena četiri kruga pre kraja a Botas je dobro krenuo. Fetel je odmah pokušao da ga obidje ali je pogrešio, kasno je ukočio, zaneo se na stazi i pao je na peto mesto. Botas je vodio i kada se činilo da će pobediti, pukla mu je desna zadnja guma pošto je prešao preko krhotina na stazi i morao je da odustane, a prvo mesto preuzeo je Hamilton. Britanac nije imao problema do kraja i ostvario je prvu pobedu za ekipu u sezoni.

Naredna trka u šampionatu na programu je 13. maja za Veliku nagradu Španije.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mrancic
Sunday, 29.04.2018
19:39

Hamilton igrom slučaja pobedio mada nije u formi.Botasu pukla guma a Fetel pogrešio i stigao četvrti.Ožalošćeni navijači Ferarija u vidu reportera Sport kluba.Samo se ponekad prenu.Kad se totalno zaborave.

avatar
Ali baba
Sunday, 29.04.2018
18:42

Šta je ovde šampionski, provuko se pr,a iz gaća

avatar
_Goran_
Sunday, 29.04.2018
17:11

Cuj sampionski, vise srece nego pameti..