"Crvena aždaja" iz Maranela - Sa ovim bolidom Ferari dočekuje novu sezonu

Autor: Beta Beta
četvrtak 22.02.2018.
22:53
Izvor: Beta

Ekipa Formule 1 Ferari predstavila je danas novi bolid Formule 1, SF-71H, za koji se nada da će prekinuti niz od 10 godina bez šampionske titule.

Epa/Zsolt Czegledi
Epa/Zsolt Czegledi

Povezane vesti

Novi bolid predstavili su vozači Ferarija Sebatijan Fetel i Kimi Raikonen, u sedištu ekipe u Maranelu u Italiji. Bolid je zadržao mnoge osobine svog prethodnika, ali su jasna poboljšanja u aerodinamici. Ovogodišnji bolid ima i duže međuosovinsko rastojanje, vrlo usko telo i izmenjene su bočne dimenzije zajedno sa sistemom za hlađenje.

Bolid je duži, a u Ferariju su mnogo radili tokom zime kako bi izbrisali greške koje su ih skupo koštale u prošlogodišnjem šampionatu.

"Lepo izgleda, a uglavnom kada tako izgleda, ima i lepu brzinu", rekao je Raikonen.

Ferari se takmičio u svakoj sezoni Formule 1, ali je ta ekipa upozorila da bi mogla da napusti šampionat ako ne bude zadovoljna predloženim promenama, koje bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine.

Predsezonska testiranja počinju naredne nedelje u Montmelu u Španiji.

"Ne možemo da dočekamo da izađemo na stazu da vidimo kakav je bolid, kako se ponaša. Ovaj bolid je korak napred u odnosu na prošlu godinu", rekao je četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel, koji je prošle sezone pobedio u pet trka.

Svi ovogodišnji bolidi imaju ugrađen oreol, zaštitu za vozače.

"Prošle godine smo probali da vozimo sa oreolom i nije velika razlika. Navikneš se na to. Sada je oreol dizajniran u bolid i sigurno je da će biti manje vidljiv nego prošle godine, kada je bio montiran", rekao je Raikonen.


Raikonen je poslednji šampion Ferarija, a titulu je osvojio 2007. godine, dok je Ferari poslednju titulu u konkurenciji konstruktora osvojio godinu dana kasnije.

Takmičenje u novoj sezoni Formule 1 počinje 25. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Nešto ranije je novi bolid predstavio i Mercedes, više o tome OVDE.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Monday, 26.02.2018
15:55

Ove godine je vizuelno daleko lepsi Red Bul, a sa njima i Reno uz Has u odnosu na Ferari.

avatar
Mak-Juventino
Friday, 23.02.2018
01:27
avatar
Luka Modric
Friday, 23.02.2018
00:16

Da ga mogu probat u spa u Belgiji pa da iduci dan i umrem ne bi mi bilo zao