Budućnost Formule 1 - Objavljene prve slike novih bolida

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 14.09.2018.
15:37
Izvor: Sportske.net

Novi bolidi trebalo bi da se nađu na stazama već za dve godine, a Formula 1 je danas otkrila kako bi trebalo da izgledaju.

formula1.com
formula1.com

Povezane vesti

Novi dizajn bolida koji bi na stazama Formule 1 trebalo da se nađu za manje od dve godine obelodanjen je danas na zvaničnom sajtu takmičenja.

Formula 1 je saopštila da je u saradnji sa Međunarodnom automobilskom federacijom (FIA) radila na sastavljanju novog bolida koji će imati bolje performanse.

"Veliki sam optimista, verujem da ćemo napraviti bolide sjajnog izgleda koji će takmičenje učiniti ravnopravnijim", rekao je sportski direktor F1 Ros Braun.

Bivši šef Mercedesovog tima rekao je da se na novom konceptu aktivno radilo u prethodnih godinu dana, a prioritet je stavljen na aerodinamiku vozila.

Najviše pažnje posvećeno je prednjem delu bolida, odnosno prednjim spojlerima. Cilj je da vozila koja prate bolid ispred sebe ne budu u tako velikom zaostatku kao što je to trenutno slučaj.

"Sa bolidima koje trenutno imamo gubi se 50% performansi kada priđete na dve ili tri dužine bolida u odnosu na vozilo koje pratite. Sa novim konceptom taj gubitak je smanjen na 20%", objasnio je Braun.

Prve fotografije su objavljene na zvaničnom sajtu Formule 1, a tokom sledeće godine prototip novog bolida trebalo bi da bude usavršen nakon čega će uslediti i zvanično predstavljanje i stavljanje u upotrebu.

Ne propustite