Airton Sena – Legenda koja živi!

 • Autor: Miloš Marković

 • 01. maj 2015.

 • 12:15

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Na dašanji dan sa tugom se sećamo jednog od najvećih virtuoza automobilskog sporta, Airtona Sene. Dvadeset i jednu godinu nakon njegove smrti sećanje na ovog legendarnog vozača i dalje je sveže i bistro.

Airton Sena – Legenda koja živi!

Airton Sena je ostavio neizbrisiv trag u svetu Formule 1.

Sena se s pravom smatra jednim od najboljih vozača Formule jedan svih vremena. Osvojio je tri šampionske titule, pobedio je u 41 trci, a 80 puta se našao na podijumu. U karijeri je vozio za ekipe Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams.

Bez obzira na to što je ovaj Brazilac osvojio 'samo' tri šampionske titule, Sena ipak ostaje sinonim za automobilski sport, svet ga pamti kao jedinstvenog virtuoza čiji je život tragično prekinut tog 01. maja 1994. godine na Imoli, kada je u krivini izleteo sa staze i pri brzini od 200 kilometara na sat udario u zaštitni zid.

Ni 21 godinu kasnije, onima koji su bili svedoci Seninih trka, nisu izbledela sećanja na fenomenalnog vozača, koji danas nije rekorder po broju šampionskih titula, ali je imao nešto vanserijsko u sebi što ovom sportu danas mnogo nedostaje.

Bio je jedinstven. Ostao je poznat pod nadimkom ''Kišni čovek'', zahvaljujući nezaboravnim vožnjama u teškim uslovima na stazi, po kiši, kada performanse bolida padaju u drugi plan, a do izražaja dolazi majstorstvo onih koji tim bolidima upravljaju. Najupečatljivija Senina trka u takvim uslovima jeste ona iz 1993. godine, na trci za VN Evrope u Donington Parku.

Startovao je sa četvrte pozicije, da bi u metežu koji je nastao na stazi ubrzo pao na peto mesto. Međutim, onda je usledio nezaboravan krug koji je Sena tada izvezao. U tom, prvom krugu, zahvaljujući svom umeću, ali i nedovoljnoj snalažljivosti ostalih vozača, uspeo je da pretekne svu četvoricu ispred sebe (Šumaher, Vendlinger, Hil i Prost) i izbije na čelnu poziciju.

Prave ''driblinge'' je pravio na stazi u tim trenucima, u stilu njegovih zemljaka iz sveta fudbala i to je jedan od najupečatljivijih primera koji pokazuju zbog čega je Sena jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena. Mnogi će bez dileme reći i - najbolji.

Mnogima će u sećanju ostati i njegove fenomenalne vožnje u Monte Karlu, rivalstvo sa Alanom Prostom i mnogo toga još...

Kad su u pitanju titule u šampionatima Formule 1, Sena ih je tri puta osvajao - 1988, 1990. i 1991. godine, sva tri puta kao vozač Meklarena. Učešće u ''najbržem cirkusu'' započeo je 1984. u bolidu Tolemana. Naredne sezone je prešao u Lotus, da bi se prelazak u Meklaren tri godine kasnije pokazao kao pravi potez.

Veran Meklarenu bio je sve do te kobne sezone, 1994. godine, koju je započeo u bolidu Vilijamsa.  Tragedija se dogodila na trećoj trci od početka šampionata u San Marinu, kada je posle izletanja sa staze u krivini ''Tamburelo'' udario u betonski zid, pri brzini od 218 km/h u trenutku udara...

Taj vikend ostao je najtragičniji u istoriji Formule 1. Na prvom treningu u petak, Senin zemljak Rubens Barikelo je posle teškog sudara završio u bolnici, srećom bez većih posledica, da bi dan kasnije, život izgubio austrijski vozač Roland Racenberger!

Usledili su hitni sastanci na temu kako povećati bezbednost vozača, ali nažalost, željenih rezultata nije bilo.

Trka je ipak održana, Sena je krenuo sa pol pozicije i sam start trke kao da je naslutio ono što će se kasnije dogoditi. Zbog sudara Pedra Lamija i J. J. Lehta na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, koje je šest krugova ostalo na stazi. Već sledeći krug bio je koban po Senu...

Narednu deceniju obeležio je period superiornosti Šumahera, sa osvojenih sedam titula. Danas je svoju dominaciju započeo još jedan Nemac, Sebastijan Fetel, ali bez obzira na sve uspehe drugih vozača, trag koji je Sena ostavio u Formuli 1 jednostavno se ne može izbrisati.

Osim njegovih trka i sjajne vožnje, svet će zauvek pamtiti i njegove reči, koje na slikovit način pokazuju koliko je njegova ljubav prema vožnji bila iskrena, neiskvarena.

„Kada sam prvi put došao u Evropu iz Brazila, sve je bilo posvećeno vožnji i samo vožnji. Nije bilo politike, nije bilo ni novca. Sve se zasnivalo na ljubavi prema vožnji.“, govorio je Sena.

Svestan je oduvek bio opasnosti koja ide rame uz rame sa poslom koji se bavio.

„Ne znam za drugačiju vožnju nego opasnu vožnju. Svaka vožnja nosi sopstvenu opasnost. Ipak, svako od nas teži da bude bolji, da se uhvati u koštac sa tim opasnostima. Svi, doduše, imamo i svoje granice. Moja je možda malo dalje nego kod drugih ljudi.“, pričao je on.

Osvrt na reči koje su ga obeležile nude i uvid u svest čoveka koji je čitav život posvetio trkama. Upitan ga prokomentariše koja je njegova najveća greška, Sena je 1990. godine, nakon sudara sa Prostom u Japanu, simpromatično izjavio.

„Moja najveća greška? Ona će se tek dogoditi.“

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari