Nastavlja se "rat" protiv Rusije!

Autor: Beta Beta
nedelja 09.06.2019.
16:22
Izvor: Beta

Međunarodna atletska federacija (IAAF) produžila je danas suspenziju ruskim atletičarima, zbog procena da ta zemlja "nazaduje" u reformama u borbi protiv dopinga.

BETA/AP Photo/Lionel Cironneau
BETA/AP Photo/Lionel Cironneau

Povezane vesti

Prema toj odluci, Rusija ima tri meseca ubedi IAAF da je dovoljno napredovala, kako bi se njeni sportisti takmičili Svetskom prvenstvu u Kataru. Na sastanku u Monaku, čelnici IAAF su 11. put odlučili da produže suspenziju Rusiji.

Šef Radne grupe IAAF za Rusiju Rune Andersen pozdravio je dugo očekivanu isplatu Rusije od 3,2 miliona dolara troškova praćenja njene usklađenosti sa antidoping pravilima.

On je rekao da je napravljen napredak u vezi sa stavljanjem na raspolaganje starih doping uzoraka za provere.

Andersen je naveo da će IAAF sačekati ishod istrage o tome da li su ruski zvaničnici obezbedili lažnu medicinsku dokumentaciju kako bi skakaču u vis Danilu Lisenku obezbedili alibi, nakon što nije obavestio antidoping istražitelje o svom kretanju i boravištu.

On je rekao i da je zabrinut jer nije siguran da li suspendovani treneri i dalje rade sa ruskim sportistima.

"Ako je tako, to dovodi u pitanje da li je Atletski savez Rusije u mogućnosti da nametne suspenzije za doping i da li su ruski atletičari prihvatili izmene u novoj antidoping kulturi", rekao je on.

IAAF je suspendovala Rusiju u novembru 2015. godine zbog rasprostranjenog dopinga njenih atletičara uz podršku i prikrivanje države. Uprkos tome desetine vrhunskih ruskih atletičara takmičili su se kao neutralni sportisti na velikim takmičenjima, ali uz prethodnu strogu doping kontrolu.

Svetsko prvenstvo u atletici održaće se od 28. septembra do 6. oktobra u Dohi.

Ne propustite