Kaster Semenja postaje - fudbalerka!

Autor: Beta Beta
petak 06.09.2019.
14:35
Izvor: Beta

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja prešla je u ženski fudbalski klub iz Južne Afrike JVW.

Epa/Noushad Thekkayil
Epa/Noushad Thekkayil

Povezane vesti

Semenja ne može da se takmiči sve dok ne uzme lekove za smanjivanje prirodnog nivoa testosterona, posle pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Južnoafrička atletičarka ne želi da uzima te lekove i podnosila je brojne tužbe na pravilo IAAF, ali su odbijene, a u toku je još jedan žalbeni proces.

Ona tako neće braniti titulu na 800 metara na predstojećem Svetskom prvenstvu u Dohi, pa sada trenira sa ženskim fudbalskim klubom JVW.

Semenja ne može da zaigra za JVW do 2020. godine, pošto je potpisala ugovor mimo prelaznog roka u Južnoj Africi.

"Radujem se novom putovanju, cenim ljubav i podršku koju sam dobila od kluba", navela je Semenja, preneli su britanski mediji.

Prema pravilima IAAF od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Semenja je mogla da se takmiči pošto su nova pravila IAAF bila suspendovana dok je bio u toku žalbeni proces pred Federalnim švajcarskim sudom, nakon što je njenu žalbu odbio Sud za sportsku arbitražu u maju.

Ne propustite