BG maraton: "Branković lažima i obmanama uznemirava javnost"

Autor: Beta Beta
utorak 24.04.2018.
16:57
Izvor: Beta

Organizatori 31. Beogradskog maratona ocenili su danas da direktor Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković "lažima i obmanama" uznemirava javnost i šteti sportu u celini.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

"Slobodan Branković, direktor ASS ponovo lažima i obmanama uznemirava javnost i ponovo nanosi nesagledivu štetu i nama i atletskom sportu u celini. Svi koji su prošli kroz takvu orkestriranu i prljavu medijsku kampanju znaju kako je teško doći do prave istine", navodi se u saopštenju Beogradskog maratona.

Organizatori maratona navode da je internacionalni atletski miting Artur Takač, čiji je Slobodan Branković bio direktor, jedini zabranjeni u Srbiji od 2010. godine zbog velikih dugovanja prema atletičarima.

"Tada je Branković u Beograd dovodio 'najbolje atletičare na svetu'. On bi sada da organizuje 'svoj prvi pravi, najbrži maraton na svetu' u novembru 2018. godine. Sad su na redu verovatno 'najbolji maratonci na svetu'". navodi se u saopštenjuTakodje, dodaje se da su ponosni na svaki segment organizacije i velikog uspeha koji su postigli zajedno sa čelnicima gradske Uprave, kao i da ovogodišnji maraton "hteo neko to ili ne - ipak bio najbolji do sada".


"On tvrdi da oni koji su u dogadjaju učestvovali ili su na njemu bili - nisu dobro videli. Uverava nas da je sramota biti Srbin ili Srpkinja kada pobediš na Beogradskom maratonu. Namerno zaboravlja da je njegov posao da Srbija ima bolje maratonce. Beogradski maraton je mesto na kojem oni treba da se predstave. Ali, njemu su izgleda miliji Kenijci. Uverava nas i da je privatna svojina u Srbiji, koja je na evropskom putu – takodje sramota
", piše u saopštenju.

Organizatori navode da je Beogradski maraton od 1990. godine član Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), najveće svetske sportske asocijacije sa više od 400 članica iz 115 zemalja sveta, kao i da se nalazi u kalendaru te "matične" organizacije, koja ima i sertifikat o premerenoj stazi."Mesto (datum) u kalendaru Evropske atletike (EA) nije nikakav uslov za održavanje bilo kog drugog maratona, pa ni Beogradskog, i samo je informativnog karaktera. Evropska atletika je asocijacija nacionalnih atletskih saveza, a ne organizatora uličnih trka. U kalendaru EA nisu ni Londonski, Pariski, Berlinski... najveći maratoni na svetu", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da ne postoji posebna licenca ili dozvola zvaničnog svetskog ili evropskog tela za održavanje bilo koje trkačke manifestacije.

"Beogradski maraton ima finansijske obaveze, koje rešava u skladu sa svojim mogućnostima, kao i potraživanja koja prevazilaze visinu tih obaveza. Najveći deo problema nastao je upravo usled ovakvog, više puta ponavljanog, orkestriranog delovanja otvorenih i skrivenih pojedinaca i interesnih grupa. Protiv Beogradskog maratona se ne vodi nijedan sudski postupak", piše u saopštenju.

Ne propustite