"Šestoprste" Patriote!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 04.02.2019.
08:07
Izvor: Sportske.net

Nju Ingland osvojio novu titulu, izjednačio se sa Pitsburgom. Finale imalo očekivan epilog u smislu pobednika, ali ne i način na koji su Patriote slomile Ramse...

AP Photo/David J. Phillip
AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

Bio je to najneefikasniji Super Boul ikada. U onome što se očekivalo kao eksplozija poena, videli smo sjajne odbrane.

"Naša odbrana je odigrala utakmicu godine", odao je priznanje defanzivnoj liniji Tom Brejdi koji je osvojio šest prsten.

"Umorili smo se slušajući o Tonu, bio je red na nas. Šalim se, ovo je zajednička pobeda", rekao je lider odbrane Patsa Dante Hajtauer.

Ali, bio im je potreban verovatno najbolji kvoterbek u istoriji. Bacio je dva perfektna pasa za Gronkovskog, na kraju je ruki Soni Mičel iz te akcije postigao tač-daun, jedini na meču. Džulijan Edelman koji je propustio finale iz 2017. zbog povrede kolena bio je MVP finala, noćas u Atlanti je uhvatio 10 lopti za 141 jardu.


Edelman


Na kraju, na nešto više od minut do kraja Stiven Gostkovski je pogodio sa 41 jardu i zapečatio sudbinu Los Anđeles Ramsa. Oni su odigrali finale uz dosta treme, nisu tokom meča bili ni blizu tačdauna.

Kod poraženih Remsa, kvoterbek Džered Gof je bacio 229 jardi i jedan presečen pas, Brendin Kuks je uhvatio osam pasova za 120 jardi, dok je najviše pretrčao Tod Gerli, 35 jardi. Gerli, jedan od najboljih igrača Remsa, bio je veoma malo korišćen u igri, što se odrazilo i na igru tima iz Los Andjelesa.

Prvi napad na meču su imali Petriotsi i on je, posle par dobrih trčanja, okončan presečenim pasom. Remsi u svom prvom napadu nisu uspeli da predju 10 jardi i tako je počela serija pantova.

Petriotsi su u drugom napadu došli do prilike da poentiraju ali je kiker Stiven Gostkovski promašio šut za tri poena.

Odbrana ekipe iz Bostona je tokom čitavog meča vršila ogroman pritisak na Gofa koji nije imao dobru zaštitu svoje ofanzivne linije pa je sekovan četiri puta. S druge strane, odbrana Remsa je Brejdija sekovala samo jednom.

Prvi poeni su postignuti u drugoj četvrtini. Posle četiri i po minuta igre i dugačkog pasa koji je uhvatio Edelman, Gostkovski je pogodio fild gol pa su Petriotsi poveli 3:0.

Ispostavilo se da je pogodak Gostkovskog bio jedino poentiranje u prvom poluvremenu, a igrače su na terenu stadiona Mercedes-Benc zamenili "Maroon 5", Trevis Skot i Big Boj.

Drugo poluvreme je počelo jednim dobrim trčanjem Gerlija i povredom sejftija Petriotsa Patrika Čanga. Na kraju tog napada su Remsi sedmim uzastopnim pantom oborili dotadašnji rekord.

Posle još jednog panta, Gof je najzad uspeo da poveže nekoliko dobrih pasova ali pokušaj pasa za tačdaun nije uspeo, pa su Remsi imali priliku da izjednače rezultat što je kiker Greg Zurlajn i učinio. U poslednju deonicu igre se tako ušlo s rezultatom 3:3.

Gostkovski


Na početku četvrte četvrtine su obe ekipe pantovale, da bi onda Petriotsi krenuli u, kako će se ispostaviti, odlučujući napad. Brejdi je bacio tri odlična pasa, od kojih je treći Gronkovski uhvatio na dve jarde od end zone Remsa, da bi u narednom pokušaju Soni Mišel uneo loptu u end zonu za tačdaun. Gostkovski je potom pogodio šut za ekstra poen i 13:3 za Nju Ingland.

Gof i Remsi su odgovorili solidnim drajvom i tri dobra pasa. Medjutim, pod ogromnim pritiskom odbrane Petriotsa, Gof je bacio presečen pas i tako praktično poklonio pobedu Petriotsima.

Meč Remsa je na "najbolji" mogući način zaokružio kiker Zurlajn, promašivši šut za tri poena u poslednjem napadu svog tima. Na kraju, Nju Ingland Patriotsi - LA Remsi 13:3.

Bil Belčik je sa 66 godina postao najstariji kouč koji je osvojio Super Boul. Njegova dinastija počela je baš protiv Ramsa, pre 15 godina. Tada je rival igrao u Sent Luisu. Patriotsi su pod njegovom komandom tukli još Karolinu i Filadelfiju, 2004. odnosno 2005. zatim Sihoukse 2015. i pre dve godine Falkonse posle produžetaka u onoj neverovatnoj utakmici.

Izgubili su i tri finala, ali sa ovih šest titula izjednačili su se sa Pitsburgom kao najsuspešnija NFL franšiza u istoriji.

Brejdi je sada jedini igrač sa šest prstena, prešao je na večnoj listi Čarlsa Hejlija. U tih šest trijumfa, četiri puta je bio MVP finala, noćas ne, ali kada je bilo potrebno, posle 3:3 na startu poslednje četvrtine, odigrao je najbolje.

Boston i Patriote slave, ovaj vek u NFL, znalo se to i pre ove titule pripada njima.













 




Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
vlada ns
Monday, 04.02.2019
10:01

Generalno van Amerike ovaj sport manje vise nikoga ne interesuje... Realno

avatar
pop94
Monday, 04.02.2019
11:55

To što kod nas nije toliko popularan, koliko u ostalim zemljama, ne znači da nikog ne interesuje.
Nemci, francuzi, šveđani itd lude za ovim sportom.