Bela kuća otkazala NFL ceremoniju, kritikovala tim Filadelfije

Autor: Beta Beta
utorak 05.06.2018.
22:43
Izvor: Beta

Predsednik SAD Donald Tramp iznenada je otkazao današnju ceremoniju koju je organizovao povodom osvajanja NFL titule u američkom fudbalu ekipe Filadelfije, pošto su mnogi igrači odbili da se pojave.

nfl.com
nfl.com

Povezane vesti

Bela kuća je optužila sportiste da su izneverili svoje navijače, a Tramp je brzo organizovao "Proslavu Amerike" sa vojnim bendovima nakon što je, po pisanju agencije AP, izazvao novu kontroverzu sa igračima koji su protestovali zbog rasne nepravde tako što su klečali tokom nacionalne himne.

Portparolka Sara Hakabi Senders izjavila je da je tim prošlog četvrtka obavestio Belu kuću da će se 81 član, uključujući igrače, trenere i menadžere, pojaviti na proslavi.

Ipak, rekla je da je kontakt ponovo uspostavljen u petak uveče kada je pokušano da se promeni raspored "navodeći činjenicu da mnogi igrači neće prisustvovati", a predloženo je da se proslava održi kada Tramp bude bio u inostranstvu.

Po njenim rečima, Bela kuća je nastavila da se dogovara sa Filadelfijom tokom vikenda, ali da su oni na kraju ponudili da pošalju manju grupu predstavnika, a da većina igrača neće doći.

"Drugim rečima, velika većina igrača Filadelfije odlučila je da napusti svoje navijače", dodala je Senders.

Filadelfija Iglsi nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, a prethodno je izdato saopštenje koje nije ukazivalo na to da će se desiti otkazivanje.

Donald Tramp je rekao da je dogadjaj otkazan jer su pojedini igrači Filadelfije "ne slađu sa voljom predsednika da ponosno stoje dok svira himna, sa rukom na srcu, u čast velikih ljudi vojske i naroda".

"Sa ponosom ćemo pustiti nacionalnu himnu i drugu divnu muziku slaveći našu zemlju u Beloj kući, sa bendom marinaca vojske SAD. Poštovanje Amerike. NFL, ne bežite u svlačionice", napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

On je to napisao kao odgovor na novu politiku u NFL-u da se igrači stoje dok se pušta himna ili da ostanu u svlačionicama.

"Boravak u svlačionici dok traje himna je nepoštovanje naše zemlje", dodao je.

Udruženje igrača NFL-a saopštilo je da je razočarano odlukom i da oni vole svoju zemlju, podržavaju američke trupe i trude se da Ameriku učine boljim mestom.

Tramp je prvo podržavao novu politiku NFL-a koja je imala za cilj da "uguši" kontroverze oko protesta koji su počeli 2016. godine, ali je potom optužio igrače da nisu patriote i da predložio je da budu otpušteni.

Gradonačelnik grada Filadelfije Džim Keni da se Trampov patriotizam treba dovesti u pitanje, aludirajući na izveštaje da je predsednik SAD izbegao da bude u službi tokom rata u Vijetnamu.

Ne propustite