Italija profil

 • Autor: Boris Jovanović

 • 03. jun 2016.

 • 21:37

 • Izvor:

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Italija za razliku od Mondijala nema mnogo uspeha na kontinentalnim šampionatima. Finale ukleto, a jedinu titulu su osvojili kod kuće i to sa "mrljom".

Za četvorostrukog svetskog prvaka, Italijani imaju začuđujuće malo uspeha na kontinentalnim prvenstvima. Doduše, osvojili su jednu titulu, onu 1968. ali taj pehar na sebi ima veliku mrlju posle onog duela i otimačine protiv Jugoslavije u finalu, tačnije ponovljenoj utakmici za pehar.

Ali, to je neka druga priča, nikada ni pre, ni posle, Italija koja važi za jednu od najfudbalskijih zemalja na svetu nije uspela da se popne na tron. Najbliže su bili 2000. kada su ih sekunde delile od neočekivanog trijumfa, ali ih je Viltor ućitkao, a onda Trezege dotukao u produžetku.

I na prošlom šampionatu Italija je igrala u finalu, njihov plasman u završnicu je bio iznenađenje, eliminisali su Nemce, ali je Španija bila prejaka.

Igrali su i dva polufinala, 1980. i 1988. a jedini put u novijoj istoriji nisu učestvovali 1992.

Na neki način, ovo je novi tim, ponovo su pesimisti, ali kod njih je to nacionalno osećanje. U istom raspoloženju su bili i kada su osvajali svetske titule. Antonio Konte je vodio ekipu u ovom ciklusu, bez problema su se pored Hrvata plasirali u završnicu, nekadašnji kapiten i trener Juventusa je pretumbao stvari, podmladio malo tim.

Ovo će biti prvo veliko takmičenje na koje odlaze bez Pirla koji je sebe eliminisao odlaskom u MLS, a faliće im i povređeni Verati. Najveći problem je napad, nemaju klasičnog centarfora koji uliva poverenje, pa je i to razlog što ne očekuju puno na ovom prvenstvu.

Ali, sa Italijom se nikada ne zna...

Stil igre

Konte je poznat kao trener koji forsira agresivnu igru, napada rivala na njegovoj polovini, Juventus je u njegovo vreme bio tim koji je imao najviše udaraca na gol rivala u Evropi.

On je stasao kao poštovalac 4-2-4 formacije, ofanzivne igre po bokovima koju je forsirao Đanpjero Ventura dojučerašnji trener Torina. On će zanimljivo naslediti Kontea na klupi reprezentacije, a u ovim kvalifikacijama videli smo da je njegov učenik ostao veran presingu i nametanju visokog tempa, ali i da je mešao formacije.

Italija bi mogla da zadrži 3-5-2 što znači Juventusov defanzivni blok uz Bufona, ta formula je radila i Konte je se neće lako odreći, pogotovo ako Kjelini bude zdrav.

Problem u veznom redu moraće da reši verovatno tako što će kao plejmejkera povesti De Rosija, ali i Montoliva, dok bi u napadu El Šaravi koji je proradio u Romi svakako trebalo da dobije šansu kao drugi napadača, iza najisturenijeg, možda Gracijana Pelea ili eventualno Imobilea.

Sve to su dobri igrači, ali malo ih posmatra kao svetsku klasu. Jednostavno, van defanzive, Italija nema igrače koji bi mogli da se porede sa Nemcima, Francuzima ili Špancima. Mnogo će nedostajati i Markisio, pa i odlični vezni red više nije tako dobar, i tu će Konte morati da krpi.

Ostaje mu da se uzda u mitskog Bufona, iskusnu defanzivu i da će šampionat izroditi junaka u italijanskom stilu, nekoga poput svojevremeno Paola Rosija ili Skilaćija. To je italijanski način i sa tim uvek možete računati...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ne propustite

Komentari