Urugvaj - Klasa profesora Tabareza!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:46

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

"El Maestro" kao da je srastao sa klupom "Urusa", veruje svojim učenicima, tim nije pretrpeo velike izmene, iskusniji, jači, neki bi rekli i prljaviji za četiri godine biće noćna mora za svakoga.

Prva reč koja pada na pamet je konstantnost. Naime, profesor Tabarez vodi ovaj tim od 2006. jedini je trener dvostrukog prvaka sveta koji se plasirao na tri Mundijala u nizu, 2010. bili su treći.

Sve što ste znali o Urugvaju stoji, iskusan, prekaljen tim, veliki broj igrača u najvećim klubovima, odbrana okupljena oko Dijega Godina koga stižu godine, ali oni imaju najbolji timski duh od svih južnoameričkih timova.

Napad sa Kavanijem i Suarezom je zastrašujući, mada ovaj drugi nije imao veliku sezonu, a i u reprezentaciji nikada nije bio toliko dobar kao u klupskom fudbalu.

Tabarez se oslonio na senatore, na "Pretorijance", tim je tek malo podmlađen uključivanjem Bentankura iz Juventusa i još par mlađih igrača koji su skrenuli pažnju na SP za mlade, ali oni su u drugom planu.

Imaju reputaciju provokatora koja nije stara tri ili četiri godine, niti nastala sa Suarezom na prošlom Mundijalu, radi se o ekipi koja je spremna bukvalno na sve, a opet talenat im ne možete oduzeti.

Igraju svoju standardnu 4-4-2, mada je Tabarez eksperimentisao i sa polušpicom iza dvojice napadača, sigurno da će napasti slabije protivnike u grupi, ali ono što je sigurno, njihov borbeni duh je najveći kvalitet tima.

I ovo je možda poslednja šansa generacije, možda su prošli zenit, ali nema sumnje, protiv njih niko neće želeti da igra ako prođu u nokaut fazu.

Trener:


Šta bismo mogli da vam kažemo o "El Maestru" što ne znate. Bivši učitelj koji je nekada bio prosečan štoper ima trenersku karijeru dugu 30 godina, simbol je tima, vodio ih je na SP 1990. stariji ga se sećaju sa klupa Kaljarija i Milana, posle rada u Argentini, 2006. se vratio na kormilo nacionalnog tima.

Tabarez je selektor sa najviše utakmica u istoriji južnoameričkih kvalifikacija, smenio je sa prvog mesta Maturanu, uz to među pet trenera je po broju mečeva na Kopa Amerika koji je osvojio 2011.

Ubeđeni levičar koji je ćerku nazvao Tanja po poslednjoj devojci legendarnog revolucionara uvek je zahtevao od sebe i drugih posvećenost. "Moramo da očvrsnemo, ali ne smemo da izgubimo našu humanu stranu", često će reći fudbalerima, to je matrica Urugvaja koji pod njim igra ipak atraktivniji fudbal nego u prošlosti.

On je vratio Urugvaj na fudbalsku mapu sveta, zemljake učinio ponosnim mada Urugvajci obično kažu da ne zaslužuju tako malo pažnje u Evropi, posle svega što su dali svetskom fudbalu. To je daleko najmanja nacija koja je bila prvak sveta, i ako im oduzmemo i te titule kao daleku prošlost, zahvaljujući Tabarezu ovu deceniju su obeležili kao povratak u fudbalsku elitu.

Kapiten:

Sve što bi trebalo da znate o Dijegu Godinu je ukratko svedeno u jednu rečenicu, da nije njega, ne bi bilo Simeonovog Atletika. Jer, svi su zamenjivi osim njega.Grub, često prljav, uvek spreman za raspravu i trikove on je već dugi niz godina jedan od najboljih štopera na svetu. To ne kažemo mi, već napadači. Protiv Godina je teško igrati i ako neko simbolizuje Urugvaj kao naciju i fudbalsku filozofiju žrtvovanja, onda je to upravo kapiten koji je debitovao još 2005. a prvi gol dao u Beogradu u prijateljskom meču pred Mundijal 2006. protiv naše reprezentacije. Od 2010. je u Atletiku, pre toga je igrao u Viljareali, ono što se manje zna o kapitenu je da je sa četiri godine bežeći od požara skočio u reku i preživeo u zimskoj odeći, iako nije znao da pliva. Kada su ga deca u školi kasnije zezala zbog toga, razbijao je noseve, u Urugvaju je ta priča legendarna, on je iz malog grada, a uz fudbal trenirao je još plivanje, atletiku, odbojku i košarku, nikako nije mogao da se odluči.

Kada ga je Defensor otpisao, vratio se u suzama kući iz Montevidea, do tada je bio vezista, a onda počeo da igra štopera u malom lokalnom klubu. Treneri su ga zvali "Manijak" zbog upornosti, a iskreno, takav pogled ima ponekad na terenu.

Ostalo je istorija.

Prognoza:

Kao i obično, Urugvaj će biti opasan za svakoga kada se dokopa nokaut faze. Iskusan, namazan, prekaljen tim, možda ne dovoljno dobar da ponovi uspeh iz 2010. ali svakako da ćemo ih gledati u drugoj rundi.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari