Švedska - Italijanski "dželat", timski duh pre svega!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Počinje vreme posle Zlatana Ibrahimovića, tačnije počelo je velikim i možda neočekivanim uspehom. Ali, šta očekuju na Mundijalu...

Kada se postavljalo pitanje hoće li se Ibra vratiti, većina je bila protiv. Tim je postavljen na nove osnove, jasno da više nemaju nadmoćnog igrača koji može kvalitetom sam da reši meč, ali zato deluju bolje kada je u pitanju sama igra, sa više rešenja, ne gledaju samo kako da mu donesu loptu pred kazneni prostor.

Tim je promenio fizionomiju, dobio Italiju u baražu, možda i neočekivano, ali sad je to već istorija.

Radi se o ekipi koja igra veoma čvrsto, ne drži puno loptu u nogama, vratili su se nekadašnjem stilu. Oni su veoma disciplinovani, organizovani pozadi, sa krupnim napadačima koji su dobri u skoku, ali nisu brzi. Prekid je glavno oružje, Šveđani su malo evoluirali u poslednjih godinu dana, pokušavaju da sa mlađim tehnički obučenijim igračima, ipak i drže loptu u posedu, ali to ne ide lako.

Najveći kvalitet je neverovatni duh tima, kompaktnost pozadi, dobili su recimo Francuze, ali i izgubili od Bugara, prilično su nepredvidivi.

Selektor


Jan Olof Anderson, ili "Jane" kako ga zovu, uneo je dosta entuzijazma kao selektor. Čitavu trenersku karijeru je proveo u Švedskoj, sa Norčepingom napravio čudo 2015. i uzeo titulu.

Bio je logičan izbor, imao je u prvim mesecima i pomoć bivšeg selektora Larsa Lagerbaka dok ovaj nije preuzeo Norvešku.

"Jane" je pravi predstavnik švedskog fudbala, duge lopte, velika borba, dosta centaršuteva, novina koju je doneo je afirmacija nekoliko mlađih igrača iz domaće lige. On je uspeo da ih uključi u ekipu, imao je pomoć igrača koji su odahnuli kada je Ibrahimović otišao, simpatični selektor je eksperimentisao i sa nešto drugačijim pristupom, ali sve ono što je njegova trenerska filozofija viđeno je protiv Italije i upravo taj duh žrtvovanja i zajedništvo Šveđana su nagrađeni odlaskom na Mundijal.

Kapiten

Iskusni Andreas Grankvist je preuzeo traku 2016. od Ibrahimovića, on je mnogo mirniji, mnogo više timski igrač, ima dosta iskustva, u ruskom Krasnodaru je od 2013. Ranije je visoki štoper igrao u Đenovi i Groningenu, pre desetak godina nastupao za Vigan. Prvo veliko takmičenje za njega je bilo EP pre deceniju, ali nije igrao, kasnije uglavnom u ovoj deceniji bio standardan. Mnogo je pomogao novom selektoru, ali i mlađim igračima koji su dobili šansu, inače nakon Mundijala se vraća kući.

Želi da u svom Helsinborgu završi karijeru, igraće još tri godine, a zatim odmah postati sportski direktor kluba.

Prognoza

Oni će se boriti, nemaju neki pritisak, na papiru su slabiji od Nemačke, po nama i Meksika koji je tehnički mnogo jača ekipa, ali Šveđani će probati da nametnu svoj fizički pristup. Promenili su igru, uzdaju se u tradiciju, obično prođu prvo kolo na velikim takmičenjima....
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari