Rusija - Ko će pogurati velikog "Medveda"?

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:45

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Domaćin uvek ima određenu protekciju, Rusija je u grupi koju bi mogla da prođe, Stanislav Čerčesov je stabilizovao ekipu, ali generalno, to je sasvim prosečan tim...

Ruski fudbal ne radi, makar kada pričamo o terenu, na prošlom EP bili smo svedoci da su huligani izuzetno pripremljeni. Jasno, da je u pitanju tim od koga se očekuje prolaz u drugu rundi jer je domaćin, ovo je nova ekipa, spremana dve godine, eksperiment sa Kapelom i kasnije Slutskim nije uspeo, a videćemo šta Čerčesov koji je promenio tim može.

Uspeo je da napravi smenu generacija, da se oslobodi defanzivnog bloka CSKA koji je vladao decenijama i da stvori ekipu koja ima manje iskustva na papiru, ali čini se veće srce i želju što je osnovni problem Rusa, previše plaćenih i zaštićenih u domaćoj ligi. Igrači kao Vasin, Džikija, uz iskusnije poput Žirkova i Smoljnikova su novi temelj, u napadu je svakako Smolov osveženje, a videćemo može li Džuba koji je iz Zenita proteran u Tulu kod Grofa Božovića da bude rešenje, ili je to nikad do kraja dokazani Kokorin.

Od Rusa ne treba očekivati čuda, tim je prosečan, jasno, velika većina igrača nastupa u Rusiji, doduše igraju ofanzivnije i brže nego obično, uzdaće se u nepredvidivost Džagoeva koji je natalentovaniji igrač, ali Rusi su Rusi, fudbal se igra, ne maršira, poguraće ih verovatno, ali o nekom velikom rezultatu nema ni govora.

Trener:

Stanislava Čerčesova se verovatno sećate, kao da je oduvek bio star i iskusan, šetao se po moskovskim klubovima, rođen je u Osetiji, branio i u Austriji nekoliko godina. Vodio je par ruskih klubova, najdalje stigao do Dinama koji je u tom trenutku uložio ogroman novac, slavno propao na proleće, izbačen je iz Evrope, rešio da pruži šansu klincima, pa je Čerčesov posle iskustva u Poljskoj sa Legijom. prihvatio klupu nacionalnog tima.

Rusi su želeli svog selektora, umešala se i Duma, dobio je priliku ispred Semaka, Berdijeva i Borodjuka. Čerčesov je stasavao u senci Dasajeva kao golman, zna šta je pritisak Mundijala, mada je branio samo jednom, protiv Kameruna 1994. u nevažnom meču.

Kao trener, sušta je suprotnost prethodnicima, pokušava da igra ofanzivno, pretrpeo je kritike zbog dosta primljenih golova, ali to je neminovna posledica činjenice da je promenio odbranu, ali da je tim agresivniji i više okrenut napadačkom fudbalu.

Kapiten:


Postoje dva Igora Akinfejeva u očima Rusije, jedan koji nije sačuvao svoju mrežu u 40 uzastopnih mečeva u LŠ i drugi koji je oborio rekord Rinata Dasajeva u broju utakmica u kojima nije primio gol u ruskom prvenstvu.

On je lider tima, ne samo Rusije za koju brani od 2004. i nastupio je više od 100 puta, već i CSKA, sa kojim je učestvovao u najvećim uspesima kluba. Za njega često važi da može da odbrani čudo, ačli i primi pacerski gol, iako svi tvrde da je veoma hladan i dobro podnosi pritisak. Ume da se izviče na saigrače, i Bambi Tošić je osetio njegov gnev, van terena Akinfejev je sušta suprotnost, dobio je i titulu "Džentlmen godine".

Ceo život je u CSKA, osvojio je i Kup UEFA doduše kao klinac, dugi niz godina bio proglašavan za najboljeg gilmana u Rusiji što i jeste, to niko ne dovodi u pitanje. Traku je nasledio od Berezutskog koji se prošle godine povukao iz nacionalnog tima.

Prognoza

Uz bočne vetrove i s obzirom na rivale, domaćin bi mogao da potraje makar do nokaut faze, ali nakon toga, trebalo bi da imaju baš mnogo sreće da se probiju u četvrtfinale čime bi javnost u ovoj zemlji bila itekako zadovoljna.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari