Kostarika - Navas i družina, defanziva glavni adut!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:49

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Valjalo bi ih se pričuvati, pre četiri godine su pokazali kako se brane. Mogu da igraju protiv svakoga, imaju ubitačnu kontru i dosta iskustva...

Ne menjaju mnogo, uspeh iz 2014. je ionako zaraženu naciju učinio potpuno ludom za fudbalom. Dosta igrača je otišlo u MLS ili Evropu, treneri su bolji, pogotovo u mlađim kategorijama.

Oni su talentovani, ali i takođe snažni, recimo da je to prednost Kostarike u odnosu na rivale u regionu poput Paname i Hondurasa, oni su jači na lopti, u tome se svi slažu.

Inače nije sve bilo med i mleko posle Brazila, Vončop je dao ostavku nakon osam meseci, tim je preuzeo Oskar Ramirez i dva kola pre kraja obezbedio plasman u Brazil. Ima na raspolaganju iskusniju ekipu, više fudbalera u jakim ligama, razbili su dva puta Amerikance, ali poslednje utakmice, mada prijateljske su otkrile slabosti u igri.

Veoma se pažljivo pripremaju, biće potpuno izolovani u Rusiji, za razliku recimo od procena u Srbiji i Švajcarskoj, Kostarikanci su toliko samouvereni da veruju da su oni tim koji ima najviše šansi da ode u narednu rundu pred Brazila i itekako su zadovoljni žrebom.

Tim više nije tako defanzivan, mada je i dalje akcenat na odbrani svog gola, Ruiz i Kempbel su i dalje ono najbolje što imaju napred, mada i Urenja iz Sportinga iz Lisabona konkuriše za tim.

Ali ako pogledate odbranu sa Ovijedo, Gonzalesom iz Bolonje, Duarteom, zatim ne zaboravite ni igrače poput Borgesa, Kostarika je sasvim solidan tim koji obično ostavlja dobar utisak na velikim takmičenjima.

Žele jasno da se naviknu na evropske reprezentacije, zakazali su mečeve sa Severnom Irskom, Engleskom i Belgijom pred start Mundijala i meč sa Srbijom.

Selektor

Oskar Ernandez je poznato ime, ali samo u svojoj zemlji, Alahuense je njegov klub gde je i igračka i trenerska legenda, osvajao je titule i na terenu i na klupi. Igrao je za "Tikose" 1990. u Italiji, devedesetih bio standardan u reprezentaciji, preuzeo je selekciju u kojoj je već radio ali kao asistent Ernanu Medfordu sredinom prošle decenije.

Sada je mnogo iskusniji, bio je pomoćnik Vančopu kada je ovaj odstupio posle tuče u Panami, dobio je šansu. Mnogi ga smatraju za najboljeg trenera Kostarike u ovom veku, veoma je metodičan, kažu da je u reprezentaciji kao u vojničkom kampu, da vlada disciplina, da pažljivo analizira svakog rivala da je potpuno opsednut fudbalom.

U svakom slučaju, Kostarika neće biti lak zalogaj sa čovekom koji je kako kaže najviše naučio od Bore Milutinovića.

Panama Costa Rica Soccer

Kapiten

Sigurno najpoznatiji igrač Kostarike, dugo već u Sportingu, ranije igrao za Tvente, Fulam, bio u PSV, Brajan Ruiz je mogao i više u karijeri.

Od 2005. je u reprezentaciji, odigrao je više od 100 mečeva, bio kao klinac sa Alahuenseom šampion Srednje Amerike, kod Van Galas osvojio sa AZ Alkmarom titulu. Nije klasičan napadač, može da igra u špicu, ali najbolje deluje kao ofanzivni vezista, odlična levica, sjajan izvođač prekida.

Sigurno najbolji fudbaler Kostarike u ovoj deceniji, ima brata Jendrika koji sada igra na Tajlandu, a zajedno su odigrali par mečeva za reprezentaciju.

Prognoza

Kostarika nije loš tim, kažu slabiji nego 2014. ali svakako opasan, tim pre što su sjajni u defanzivi i imaju odličnog golmana.

Kejlor Navas biće glavna prepreka i našim napadačima, Kostarikancima, kao i Srbiji mnogo zavisi od tog prvog meča, oni ne sumnjaju da su dovoljno dobri da završe kao drugi. A opet, isto to tvrdimo mi i Švajcarci...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari