Island - Najslađe kad ne moraš ništa

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:09

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Došli su na šampionat da uživaju i to im upravo daje prednost. Ko zna, pokazali su u Francuskoj da svaku grešku umeju da iskoriste...

U principu nije se puno promenilo u poslednje dve godine od kada je Lars Lagerbak prepustio kormilo Heimiru Halmgrimsonu.

Jer, to pokazuje kako se studiozno radi, ovaj trener je delio odgovornost sa Šveđaninom, a u kvalifikacijama za Mundijal pokazao da je zaslužio poverenje.

Islanđani igraju baš onako kako biste očekivali, veoma su borbeni, organizovano i disciplinovano se brane, radi se o iskusnom timu, jasno prestale su one budalaste priče o simpatičnim amaterima, svi igrači su profesionalci i velika većina igra van Islanda u jačim ligama.

Način na koji su prošli kvalifikacije govori da ne odustaju od svoje tvrde igre, umeju da nametnu duel, opasni su u prekidu, ponekad naivni, ali u principu, Island je neverovatno napredovao u ovoj deceniji. Uče na greškama što je kako kažu osnova, videlo se u kvalifikacijam, grupa je bila jaka, ali su oni pokazali da umeju da se nose da timovima koji imaju mnogo zvučnija imena.

Igraju uglavnom u 4-4-2 formaciji koju je forsirao Lagerbak, ne beže od dugih lopti, vrlo dobro se brane, prekid im je jasno, najjača strana.

Neko bi rekao ostrvski fudbal, ako tako nešto više uopšte postoji, ali kad ih uporedite sa Velšanima, Ircima i Škotima, ovo je mnogo bolje organizovan tim.

hrvatska island brozovic arnason


Selektor

Već smo pisali, rastao je uz Lagerbaka, kada je sam preuzeo selekciju, nastavio je istim putem. Heimir Halgrimskon je igrao za klubove na Islandu, i već u igračkim danima vodio ženske timove, da bi posle rada u IBV Vestmaneji, timu iz rodnog grada, 2011. postao Lagerbakov pomoćnik.

Punih pet godina je krao zanat od iskusnog Šveđanina, a od 2013. su po "švedskom receptu" praktično bili ravnopravni. Spremali su ga za godinama i kada je Lagerbak preuzeo Norvešku, ostao je sam na klupi.

Imao je posle uspešnih kvalifikacija ponude da od naredne sezone bude selektor Škotske ili da se preseli u neki od engleskih timova u nižim ligama, ali nema takve planove, jednostavno želi da nastavi da radi na klupi Islanđana i to se neće promeniti bez obzira na rezultat na ovom šampionatu.

Kapiten

Arona Gunarsona smo upoznali prethodnih godina, u ovoj deceniji tačnije dekadu je u Engleskoj, nastupao je za Koventri, pa Kardif kome je ostao veran u Čempionšipu i izborio plasman u elitu, odnosno povratak.

Iako je imao uspona i padova u reprezentaciji, posle straža u mladom timu koji je igrao na završnom turniru EP, nastupao je kvalifikacijama za Brazil, a od 2012. kada je imao samo 23 godine postao je kapiten tima.

Iako nije najbolji igrač Islanda, na njega se selektorski dvojac uvek oslanjao zbog ozbiljnosti, veliki je profesionalac, borben, želeli su ga pre dve godine i klubovi PL, ali Kardif nije hteo da čuje, on je lider svlačionice i nijedan trener ne želi da ga se odrekne.

Od narednog leta gledaćemo ga u PL, ali pre toga vodiće Islanda na Mundijalu u Rusiji.

Prognoza

Oni su u najboljoj poziciji, ne moraju ništa. Teško će se probiti u drugu fazu, ali isto to smo pisali i u specijalima za EP. Pa da ih ne otpisujemo, daće sve od sebe, ako Hrvatska ne bude na nivou igrača koje ima i Nigerijci se raspadnu posle prvog kola koje igraju sa Hrvatima, Island može u nekom scenariju do novog čuda.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari