Iran - Diplomski rad Karlosa Keiroša

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:56

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Portugalac je dugo na klupi, napravio je od Irana najbolji tim u Aziji, niko od njega ne traži čuda, ali šteta što ova solidna ekipa igra u grupi sa tako jakim rivalima.

Nisu se puno promenili, Keiroš je napravio solidan spoj igrača iz domaće lige i onih koji su otišli van granica zemlje, imaju jaku ligu, brzi su, fanatični, problem sa prekidom je prisutan, igrači poput Gočanedžada, Dežagaha su poznati javnosti.

Simbol zajedništva uvek krasi ovaj tim, Iran se nikad ne predaje i nikome neće biti lako, iako su autsajderi u grupi.

Dobro se brane, Keiroš je stvorio odličan defanzivni blok, brzi igrači iz kontre koje nisu imali ranije poput Gočanedžada i Jahanbađa bi trebalo da reše probleme, ovaj tim je iskusniji od onog iz 2014. i ima više igrača iz jačih liga. Mnogi veruju da je Iran najbolji tim Azije u ovom trenutku, primili su gol tek u poslednjem kolu kvalifikacija. Sardar Azmun iz Rubina je povezivan sa odlaskom u PL, napadač Ansarifard je u Olimpijakosu, to su već igrači koji nastupaju u jakim takmičenjima. Kvalifikacije su bile i dosadne kolko su bili nadmoćni, a mnogi igrači Mundijal vide kao šansu za ličnu afirmaciju i odlazak u veće klubove.

Selektor


Karlos Keiroš je godinama bio senka Aleksa Fergusona, sa Bekamom je otišao u Real, ali nikada van Junajteda nije imao uspeh. On je, mnogi kažu bolji u proceni igrača, vođenju treninga nego mečeva, dugo je u Iranu, opstao je sedam godina, nametnuo profesionalizam, posle neuspeha u Portugalu, na dva poslednja Mundijala eto vodio je i vodiće Irance.

To će verovatno biti i njegov oproštaj, želeo je klupu Kameruna prošlog proleća, svestan je da ovaj tim ima limite, ali se izborio za status i njegova reč se sluša. Nacija je opsednuta fudbalom, veruju mu jer je proteklih par godina Iran zaista delovao nadmoćno, on je ljut na federaciju jer ne uspeva da ugovori mečeve sa najjačim ekipama.

To je problem, Iran zbog sankcija, političkih tenzija ne može da igra sa najboljima, da se izmeri, a onda na turniru mora da se suoči sa Španijom i Portugalom u ovoj grupi.

Kapiten

Aškan Dedžagah je jedno od najpoznatijih imena iranskog fudbala u proteklih desetak godina. Nekada velika nada Herte, nastupao je za Volfsburg, Fulam, pa onda uzeo novac na Bliskom Istoku, sada je u Forestu.

On jeste rođen u Iranu, ali se kao beba preselio u Nemačku i prošao tamošnju školu fudbala. Igrao je za Nemce u svim mlađim selekcijama, bio prvak Evrope, ali nikada nije zaigrao za "Pancere". Od 2012. je reprezentativac Irana, Keiroš ga je ubedio, iako je ranije odbijao pozive. Prvi put je bio kapiten 2015. igrao je prethodno na Mundijalu, kupio je zemljake tetovažom, "Nikada ne zaboravi odakle si potekao". Kao mladi reprezentativac Nemačke, odbio je da putuje sa "Elfom" na meč protiv Izraela zbog straha i svog porekla.

Prognoza

Bolji nekog nekada, ali opet nedovoljno dobri da konačno uđu u top 16. Keiroš je napravio solidan tim, nisu imali sreće na žrebu, baš kao ni Maroko. Podsetićemo još jednom Iran je najbolji tim Azije, a opet bilo bi čudo da ih vidimo u nokaut fazi.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari