Hrvatska - Imena strašna, tim ne funkcioniše...

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:12

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Na papiru odlični, igrači u velikim klubovima, podseća na nekadašnju Jugoslaviju, ali kad se sve to spakuje i izađe na teren, ne izgleda baš impresivno...

Ne mogu bez kontroverzi, i sada su morali zaobilaznim putem, ali su "Vatreni" posle smene Čačića i imenovana Zlatka Dalića uspeli da se dokopaju baraža i preko Grka odu u Rusiju.

Šta reći da ovaj tim vredi više na papiru nego na terenu, ili barem tako izgleda. Nekada jaki kult reprezentacije se izgubio zbog problema, korupcije, privatizacije saveza, ponovo imaju dobre igrače, talenti se ređaju kao na traci, ali svejedno, malo ko u Hrvatskoj veruje da mogu nešto da naprave.

Jasno, Hrvatska ima igrače iz najvećih klubova sveta, osnova su Modrić i Rakitić, ali tu su i Mandžukić, Perišić. U odbrani i dalje iskusni Ćorluka i Vida, Strinić koji će u Milan, Vrsaljko, Lovren, da ne pominjemo ostale. Kada to pogledate na papiru to je recimo mnogo jača ekipa od Srbije, ali sa druge strane, oni na terenu poslednjih godina to retko pokazuju.

Zlatko Dalić je verovatno bolji trener od Čačića, ali ni on nema neko iskustvo, teško za kratko vreme da može da promeni mnogo toga, tamošnja javnost tvrdi da je on samo marioneta Mamića i Šukera.

Hrvati će igrati verovatno kao i ranije sa odličnim krilnim napadačima, partnerstvom Modrića koji je ključ i Rakitića, često im je problem zadnji vezni igrač. Štoperi su visoki i spori, stiče se utisak da bi sa ovakvim igračima trebalo da budu efikasniji, mada je sve to bolje delovalo u baražu, iako je teško baš uzimati te mečeve kao reper.

Hrvatska

Selektor:

Zlatko Dalić je zamenio Čačića, on je još ranije bio pomoćnik selektora u mladoj reprezentaciji, ima solidnu igračku karijeru, ponikao je u Hajduku, igrao za Velež, Varteks, ali kao Ladićev pomoćnik u mladoj reprezentaciji je započeo trenersku karijeru. Radio je i u Albaniji, pa onda na naftnom Istoku, Al Ain je sa njim na čelu 9imao dobar rezultat u azijskoj Ligi šampiona.

Prihvatio je poziv, čak je bilo pitanje da li će ostati, pominjan je Anćeloti, ali to je bilo nerealno. Potpisao je ugovor do 2020. i vodiće Hrvate u kvalifikacijama za naredno EP.

Mnogi kažu da nema iskustva, da će teško kontrolisati igrače, što je bio i Čačićev problem, ali videćemo...

Kapiten:

Luka Modrić je nasledio rekordera Darija Srnu na mestu kapitena, iako nema podršku nacije zbog optužbi da je lagao na suđenju Mamiću za utaju poreza.

On je sa Hrvatskom prošao sve, velika zvezda Reala je posle Dinama i Totenhema postao stub veznog reda najvećeg kluba na svetu. Priča se da je zasićen Realom, ali i reprezentacijom, čak i da bi mogao da se oprosti.

Mundijal 2006. je njegovo prvo takmičenje, igrao je naravno i 2014. a jedini je Hrvat koji je dao golove na dva EP.

Sigurno jedan od najkreativnijih veznih igrača u Evropi je vođa tima, svakako da njegova pas igra predstavlja ključ za reprezentaciju, njegova kontrola lopte donosi prednost Hrvatima u posedu protiv slabijih reprezentacija, a svakako da saradnja sa Mandžukićem, ali i spoljnim igračima je osnova ofanzive Hrvata.

Prognoza:

Hrvatska je svakako najbolji tim u grupi uz Argentinu, ali oni podsećaju na nekadašnju Jugoslaviju, zvučna imena, loša atmosfera, izgubili su kult reprezentacije. Ipak, trebalo bi da ih vidimo u osmini finala, a opet i ako ispadnu, nije da će se mnogi iznenaditi, tim pre što kao i Srbiju ekipu vodi selektor bez nekog velikog iskustva...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari