Francuska - Tim iz snova, istorija opominje!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:58

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ništa novo, zastrašujuće na papiru, ali mnogo puta je bilo isto, a završilo u suzama.

Više manje, isto što smo i gledali prethodnih godina, po imenima to je možda i najbolji tim na svetu uz Brazil, sa Španijom, Nemačkom i Argentinom spada u top 5 svetskog fudbala, tako govore prognoze.

Jači su za iskustvo izgubljenog finala EP, imaju fudbalere koji nastupaju u najvećim klubovima, snažnu odbranu sa igračima poput Varana, Laporta, Umtitija, ne spoljnim pozicijama veoma čvrste bekove, kao i defanzivni kvalitet u veznom redu oličen u Kanteu i Matuidiju. Videćemo kako će uklopiti Pogbu koji iza sebe ima lošu sezonu, u 4-4-2, on ima sliču ulogu kao nekada u Juventusu, pa možda i deluje bolje nego kod Murinja. Međutim i Dešamps može sa 4-2-3-1, da upari Pogbu sa Kanteom, čime bi dobio mnogo više u ofanzivi i po bokovima.

Neki tvrde da je nevolja što ni on, ni Dembele, ni Marsijal, ove godine nisu odigrali na nivou na kome mogu, ali to može da bude i prednost, stižu ipak odmorniji na prvenstvo. Tu je i Tomas Lemar, Kingsli Koman, selektor ima slatke muke.

Sa Grizmanom i Mpapeom sve to deluje zastrašujuće. Dešam je odložio objavljivanje spiska, mada zna nukleus tima, bilo kako bilo i pored povrede Košćelnog, ovo je ekipa koja može da se bori za titulu.

Selektor

Nekada ga je Erik Kantona posprdno nazivao "nosač vode", odnosno njegovu karijeru proglašavao za švercovanje uz majstore, ali je Dešamp osvojio sve na klupskom i reprezentativnom nivou, bio vođa, kapiten, čovek koji je zaista ulivao poverenje na terenu.

Veoma posvećen, kao trener je u Juventusu učestvovao u povratku u Seriju A, ali je odšetao iz kluba pred poslednje kolo i slavlje. Reći će jednom da je to greška njegovog života, ali nije dozvoljavao da mu se bilo ko meša.

Gradio je karijeru u Marseju (prethodno je po povlačenju vodio Monako i igrao finale LŠ), da bi od 2012. seo na klupu Francuske.

Eliminisao je Benzemu posle skandala sa Valbuenom, prošao sito i rešeto, uneo red u nacionalni tim, ali sa druge strane i trpeo kritike da su rezultati slabiji od tima koji ima na raspolaganju, da su njegove taktičke greške oduzele Francuzila titulu prvaka Evrope pre dva leta.

Dešamps je iako, relativno mlad, trener je 15 godina, starog kova, kaže i sam da ga deca gledaju kao da je iz praistorije. On smatra da mladi igrači previše obraćaju pažnju na sve osim na fudbal, da je to veliki izazov, da je trenerima nekada bilo lakše jer su fudbaleri ćutali i trenirali. Zbog toga on uvek razgovara prvi put sa igračem kada ga pozove u reprezentaciju, objasni mu kod ponašanja, upozori ga da se svet menja kada postaneš reprezentativac. Tvrdi da je selektor više psiholog nego trener. Kaže da sve prašta osim nedostatak volje i motivaciju, tada precrta igrača.

Kapiten

Ugo Ljoris je jedan od najstabilnijih igrača francuskog tima, iskusni golman je trener na terenu, na kraju krajeva on je prvi čovek u Totenhemu, uvek je bio neko od poverenja trenera, a ima staž u svim francuskim selekcijama. Prvi put je traku stavio 2010. Od 2012. je kod Lorana Blana vođa ekipe i to Dešamp nije menjao. Jednostavno, potrebno je imati čoveka koji nikada ne gubi glavu, glas je razuma i vrhunac profesionalizma.

Blizu 100 puta je branio gol Gala, poslednjih godina je skloniji greškama nego inače, mada može da odbrani čudo i dalje još uvek može da odbrani nemoguće. Mnogi ga smatraju fenomenom, inače on dolazi iz Nice, otac mu je bankar u Monte Karlu i nikada kako kaže fudbal nije igrao zbog novca.

Prognoza

Francuska verovatno ima najbolje igrače uz Brazil, najdužu klubu, tradicionalno dolazi sa neverovatno velikim imenima na završnice, ali je previše puta razočarala i sa jačim ekipama od ove. Nekako im uvek nedostaje poslednji korak. Jasno da će proći grupu i možda stići i do polufinala, ali, po nama, oni nisu dovoljno dobri da osvoje titulu prvaka sveta.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari