Egipat - Molitva za Hadija S(Alaha)

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:50

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Oči nacije uprte u čoveka koji je odigrao sezonu iz snova. Njegov selektor je uvek bio drugi, kakav bi to bio uspeh da ponovi nešto slično u grupi...

Jasno je da će sav hajp biti usmeren na Mohameda Salaha, možda i najboljeg igrača sveta, ako gledamo trenutnu formu. Samo on će u Rusiju stići izmožden, posle povrede u finalu LŠ verovatno će ga požuriti da zaigra već u drugom meču. Opterećen prevelikim očekivanjima, vodio je reprezentaciju do prvog mesta u grupi, ali, iako je u pitanju solidan skup igrača, oni imaju dosta slabosti. Hektor Kuper je neke od njih rešio u defanzivi, tradicionalista poput Argentinca je ojačao odbranu, igra praktično sa šest defanzivnih igrača koristeći brzinu Salaha u napadu.

On je kritikovan da je ekipa dosadna i predvidiva, često rigidna, ali rezultat je tu. Uz Salaha, Sobhi, Hegazi, Elneni igraju u Engleskoj, ali niko od ovih fudbalera nije nosilac u svom klubu izuzev "Hadija". Imaju iskusnog Ahmeda Hasana Koku, klasičnog napadača koji je već dugo u Portugalu i više nikakvo rešenje u napadu.

Nije im ni potrebno, čini se da ciljaju sigurnu pobedu nad Saudijcima, samo tada bi moglo da bude kasno, to je treća utakmica u grupi.

Kako rekoh, Salah jei povređen i toliko izmožden da ne bi čudilo da ga ne prepoznamo u Rusiji, ali bilo kako bilo, Egipat igra bez pritiska mada se nadaju prolasku u osminu finala.


Selektor


Ektor Kuper je kao neko vraćanje u bolju mladost, večiti drugi u klupskom fudbalu od Majorke, preko Intera, njegova karijera je devalvirala kako je naš vek odmicao. Argentinac je baš tradicionalista u pravom smislu te reči, radio je posle Italije u Grčkoj i Turskoj, posle otišao na naftni istok, od 2015. je na klupi Egipta.

Uspeo je i pored svih kritika da zadrži poziciju izgubio finale prvenstva Afrike od Kameruna, ali i pored odijuma dela javnosti koji precenjuje svoj tim federacija mu veruje.

O Kuperu bismo mogli danima, uvek mu nešto malo nedostaje, "El Cabezon" se pretvorio u pragmatika, ali je u pitanju čovek koji gubi finala i osvaja druga mesta u ligama, bilo da je Hurakan, Valensija ili Inter. Osvajao je trofeje, ali one najvažnije utakmice je gubio, uključujući i već osvojenu titulu sa Interom 2002. kada je izgubio poslednjeg dana od Lacija. Ne pominjite mu Rimljane od njih je izgubio i KPK sa Majorkom. Ali, iako mu je od tada karijera već 15 godina nekako u silaznoj putanji on nije izgubio nadu, niti veruje u veštice i prokletstva, kaže da nije lako stići do finala. U svakom slučaju sada se od njega ne očekuje da to učini, ali Egipćani uvek sebe vide boljima nego što jesu, plus Salah je podigao ulog u nebo.

Kapiten


Nisam siguran, ali kapiten Egipta je najstariji učesnik Mundijala ikada, pošto niko ne zna koliko je Rože Mila imao godina kad je nastupao za Kamerun. Esam Al Hadari je baš "faraon", neko će reći "mumija", ima 45 godina, blizu 160 nastupa, branio je jednu sezonu u Švajcarskoj, nije prošao probu u Halu, ili ga nisu pustili da ode tamo početkom decenije.

Povlačio se 2013. iz reprezentacije, pa se vratio u 43. godini života, prvi put je branio za nacionalni tim pre 22 godine. U Africi ima impresivnu zbirku trofeja, poznat je kao odličan kada su penali u pitanju, a ovaj sredovečni gospodin će se oprostiti od tima nakon Mundijala. Drogba ga je svojevremeno nazvao najtežim rivalom, to je i najveći kompliment koji je dobio u životu.

Prognoza

Veliki uspeh bi bio da prođu grupu, ali sa povređenim Salahom to je nemoguća misija. Ostatak tima ima zajedništvo, mada ako vođa ne bude bio na terenu, teško je da će proći Rusiju koju će FIFA svim silama gurati dalje. Od Saudi Arabije su svakako bolji...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari