Belgija - Najtalentovaniji na svetu, strah od velikog uspeha?

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:58

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Tako je bilo pre četiri godine, sada su stariji, iskusniji, bolji, sa selektorom koji gaji ofanzivan fudbal. Samo da li je to dovoljno za najveći uspeh u istoriji?

Deluju zastrašujuće, trenutno su peti, a bili su i prvi na svetskoj rang listi 2015. Ali ni to nije pomoglo da naprave nešto na prošlom EP kada ih je ispratio Vels.

Nekako podsećaju na nekadašnju Jugoslaviju, puno velikih imena, baš dosta loženja i razočaranje na velikim takmičenjima.

Tim sa takvim imenima mora da dominira, oni to jesu činili u kvalifikacijama, ali završnica je nešto drugo. Naime dali su 43 gola, postali prvi Evropljani koji su se plasirali u Rusiju, dolaze gotovo u punom sastavu, sa iskusnim igračima pozadi, odbranom koja je u najboljim godinama i neverovatnim talentom u ljudima kao što su Azar, De Brujne i gol mašina Lukaku. I to nije sve, pomenimo da imaju i Martensa, Munijea, Musu Dembelea, igrače koji itekako znače u evropskom fudbalu.

Na golu je Kurtoa, zaista se nema prigovoriti ništa, oni su i na ovom šampionatu favorit iz senke, ali tako je bilo i pre dve, odnosno četiri godine.

Selektor

Roberto Martinez je nasledio Vilmotsa kome je zamerano da tim igra dekadentno, na gol manje, Španac je potpuno drugačiji trener, insistira na pas igri, ofanzivi, dugo je radio u Engleskoj, osvojio FA kup sa Viganom. U Evertonu posle jednog petog mesta to nije uspeo da ponovi, nakon tri godine je dobio otkaz.

U Belgiji ima kvalitet da nametne svoj stil igre, ali kažu da nije uspeo da puno poboljša atmosferu u timu, ali ni da nađe dobar odnos sa nekim igračima, De Brajne ga je javno kritikovao nakon remija sa Meksikancima.

Belgija će sa Martinezom predstavljati zabavan tim za gledanje, možda stignu daleko, a opet možda budu i razočaranje šampionata, na Špancu je da nađe formulu za velika takmičenja, da tim konačno potencijal pretvori u veliki rezultat.

Azar Hazard

Kapiten

Bez obzira na povratak Kompanija, Eden Azar je ostao kapiten Belgije.

Martinez mu je ostavio traku, jer je Kompani propustio EP i dve godine uglavnom bio van tima zbog povreda kolena. Ali, to se nije odrazilo na status zvezde Čelsija, jednog od najboljih fudbalera sveta koji je pre dve sezone odigrao užasnu godinu, ali je prošle bio najzaslužniji za titulu Čelsija, a i ove pokazivao da je jedan od najboljih igrača na planeti.

Azar je Valonac, od 17. godine igra za razne belgijske reprezentacije, a od 2008, je deo tima, pozvan je kao vrlo mlad kako bi ga sprečili da igra za Francusku, mada on nikada, kako kaže nije pomoišljao na tom. U ovoj deceniji je dobijao pozive i kao igrač Lila, kod Dika Advokata se ustalio, iako ima 27 godina, sakupio je više od 80 nastupa. Bio je kapiten i na EP, dao je samo 21 gol za reprezentaciju što pokazuje koliko u stvari njegov tim ima problema u ofanzivi godinama.

Prognoza

Lako je reći, Belgija je jedna od najboljih reprezentacija na svetu, verovatno i najskuplja, uz Brazilce. Ali od toga, do završnice Mundijala je dug put. Prošli put su beskrvno izgubili od ne tako jake Argentine, sada sa Martinezom igraju kvalitetniji i ofanzivniji fudbal, ali ostaje konstatacija, kad je najvažnije oni zakažu...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari