Australija - Srce na teren, pa šta bude!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 17:58

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Za njih je Van marvajk idealan trener, ono što je u Holandiji dekadencija, Australijancima bi moglo da oplemeni igru. Prosečan i srčan tim, kao i obično, ko zna, možda bude dovoljno za osminu finala...

Posle Brazila postali su prvaci Azije, na domaćem terenu su 2015. uspeli da stignu do krune, kvalifikovali su se za Mundijal, ali je Ejndž Postekoglu dao ostavku, pa je tim preuzeo iskusni Holanđanin preuzeo kormilo, on će ih voditi samo u Rusiji, posle čega Grejem Arnold preuzima kormilo.

Teško je reći šta će Holanđanin promeniti, verovatno će probati da spoji iskustvo igrača poput Jedinaka, Troisija, Rogića, veterana Kejhila, sa mladim snagama, ovo je iskusna ekipa, fizički jaka, ali sa problemima koji su uobičajeni za "Ozije". Tehnički nisu jaki, nismo sigurni kako će Van Marvajk to uklopiti sa svojom filozofijom. On voli posed, mada je pragmatista, 4-2-3-1 ne izgleda kao nešto što bi Australijanci sa limitiranom vezom mogli da sprovedu u delo.

Ali, njega u Holandiji optužuju da je dekadentan, pa onda sa druge strane recimo dva veoma jaka defanzivna vezna možda mogu i da deluju dobro. Uostalom igrao je finale Mundijala, ima mnogo iskustva, njegov prethodnik je takođe probao da promeni Australiju u smislu većeg obraćanja pažnje na loptu, posed i građenje igre, ko zna kako će ceo taj miks izgledati, nekako kao da Australija nema identitet.

Bert van Marvijk


Selektor

Van Marvajk je bio prosečan igrač, tačnije povrede su ga sprečile da se dokopa velikih klubova, jednom je igrao za reprezentaciju u Krojfovoj generaciji, ali dalje od AZ Alkmara nije stigao.

Vodio je Fortunu Sitard u ranim godinama, stigao sa ovim malenim klubom do finala kupa, zaradio poziv Fejenorda gde je osvojio Kup UEFA. To mu je kasnije donelo priliku da radi u Dortmundu.

Usledio je povratak u Fejenord, još jedan kup, i onda holandska reprezentacija, verovatno kruna karijere, nasledio je Marka Van Bastena, stigao u finale Mundijala. Uvek su mu zamerali da neguje stil koji nije holandski, koji se protivi njihovoj tradiciji, otišao je u Hamburg, nije dugo izdržao.

Posle je naplatio ime u Saudi Arabiji, a eto, dobiće ponovo šansu na Mundijalu i to neočekivano, od januara je na klupi Australije.

Kapiten

Mile Jedinak je dobro poznato ime, sin hrvatskih emigranata, igrao je čak pre 15 godina za Varteks, tačnije došao u domovinu predaka, ali nije dobio šansu.

Posle epizode u Turskoj, dokopao se PL, igrao za Kristal Palas pet godina, bio idol navijača, zatim otišao u Vilu. Jedinak je zaista pravi lider, borac, razbijač, čovek koji prosto vuče tim, redovno najborbeniji u ekipi, kapiten je još od 2014. godine, osvojio je prvenstvo Azije sa Australijom pre tri godine.

Prognoza


Ovo je prosečan tim, ne mogu puno, boriće se kao i obično, Marvajk ume da igra na rezultat, ko zna, možda mogu do drugog mesta, ali Danska je kvalitetnija ekipa, a što se Perua tiče, čini se da su oni po stilu slični "Ozijima" i da će to biti pravi rat na terenu.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari