Argentina - Mesijeva poslednja nada?

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 01. jun 2018.

 • 18:08

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Nikada nije osvojio ništa, ako se gledaju kvalifikacije, Argentina teško može da parira najbolji reprezentacijama na svetu, pogotovo najvećem rivalu. Ali, sa Mesijem ih niko ne sme otpisati...

Ni sam Sampaoli nije načisto šta mu je činiti. On mora da ekipu okupi oko Mesija, ali iskreno u kvalifikacijama je Argentina delovala užasno. Ređala su se rešenja u napadu, pozivanoi su redom Iguain, Ikardi, Dibala, Kun Aguero je konstanta, niko od njih kao da ne može da napravi način da isprati Mesija. Dibala je suviše sličan, a i ne igra u dobroj formi mada bi trebalo da putuje, dok za Ikardija nema mesta.

Argentina ima iskusnu odbranu sa Rohom i Otamendijem, sigurno je mesto i za Facija iz Rome, verovatno i Merkada i Funesa Morija. Ostaće i Maskerano, Di Marija, Banjega, Bilja u veznom redu, šansu su dobijali Salvio, Enco Perez, iskusni Gago, Pastore ne igra u klubu to je problem.

Nije ovde problem u kvalitetu, već kako to ukomponovati, ako ne možete u kvalifikacijama da pobedite kod kuće prosečne timove, ako vam Španija uvali šest golova u proveri, ako nemate igru za razliku od recimo Brazilaca gde je sistem poznat i funkcioniše, sve to ukazuje da Argentina, makar po nama nije među tri ili četiri najbolje ekipe na prvenstvu.

Ovo možda zvuči čudno, ali oni ne zaslužuju epitet top favorita, više su skup imena nego pravi tim.

Selektor


Horhe Sampaoli nikada nije igrao profesionalni fudbal, zbog teške povrede stao je u 19. godini. Imao je težak put kroz Peru, radio u Čileu, Ekvadoru, mukotrpno se probijao, do 2012. kada je dobio šansu da postane selektor "La Rohe". Tada je već bio etabliran trener u Čileu, osvojio je zatim i Kopa Ameriku, a u Evropu je stigao u Sevilju.

Zadržao se manje od očekivanog jer jednostavno nije mogao da odbije svoju Argentinu, preuzeo je tim usred kvalifikacija, na jedvite jade su se plasirali.

Čile je uspeo da transformiše, mnogi su ga proglasili za naslednika Bijelse, pravi "ciklon" na klupi, impulsivni trener čiji timovi igraju atraktivni fudbala nije uspeo da reši problem Argentine i surovo je iskren kada kaže da za sada nije uspeo da nađe rešenje.

Njegovo insistiranje na posedu, brzi fudbal, posed i visoki presing nije radio u većini mečeva do sada, a ni svojim temperamentom nije uspeo da probudi ekipu. Hoće li imati dovoljno vremena da ih konačno natera da igraju kako mogu prema pottencijalu niko ne zna.

Sampaoli

Leo Mesi

Kako rekosmo često ga mediji optužuju da ne igra na nivou iz Barselone, da je u pitanju "doktor Džekil i mister Hajd" situacija, ali čini se da je problem u timu ne u Mesiju.

Odsustvo sistema, promene selektora, pritisak, sve to utiče na Mesija, on nikada sa Argentinom ne deluje srećno na terenu kao što je slučaj u Barseloni.

Svakako da želi najbolje, na kraju krajeva hajde da navedemo i sebični razlog verovatno bi ga da osvoji SP proglasili za najboljeg igrača svih vremena, on ima bolje saigrače nego Maradona, makar kada je kvalitet u pitanju.

Ali, da li je Leo Mesi lider, da li on može da pokrene Argentinu, kako rekosmo, oni jesu igrali finale, imali šansu i protiv Nemačke, ali tokom čitavog prvenstva nisu igrali dobro i imali su i mnogo sreće u nekim mečevima.

Zbog svega toga ovo će biti i Mesijeva personalna borba, imaće vremena da se odmori, Barsa je praktično završila sezonu, ako napuni baterije tempira formu, on je najbolje oružje i većinu toga može da reši sam. Podsetimo prestigao je Batistutu, najbolji je strelac nacionalnog tima sa 61 golom, ali, pogled na izgubljena finala i neuspehe sa Argentinom baš boli.

Prognoza

Pre četiri godine nisu impresionirali, ali igrali su finale. Sada je to ponovo sjajan tim po imenima, imaju i Mesija, ali iskreno, igraju još gore nego pre nekoliko godina, u kvalifikacijama su imali dosta problema. Argentina je uvek favorit, ali čini se da su značajno slabiji od tri ili četiri tima, pogotovo od najvećeg rivala.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari