EURO 2016 - Španija profil

 • Autor: Boris Jovanović

 • 03. jun 2016.

 • 21:34

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Vladari stižu sa željom da osvoje treću titulu u nizu, a polovina tima je platila ceh za neuspeh na Mondijalu.

Španci su svakako tim koji osim što brani titulu predstavlja najuspešniju selekciju na svetu u poslednjih osam godina i reper za sve ostale. Posle onog trijumfa 2008. kao da su skinuli breme previlikih očekivanja i onu čuvenu priču kako uvek igraju ispod mogućnosti kada je najvažnije. Usledila je i svetska titula, pa odbrana evropske u velikom stilu protiv Italijana u finalu 2012. Neuspeh na Mondijalu je pokazao da je vreme za smenu generacija, ali sigurno da će Del Boske pokušati da kombinacijom mladih i proverenih snaga stigne do het-trika.

Španija je osvojila i prvenstvo Evrope 1964. verovatno bi osvojila i ono inauguralno četiri godine pre, ali su tada iz političkih razloga odbili da igraju sa Sovjetima.

Sve do 1984. nisu imali neke uspehe, iako su očekivanja uvek bila ogromna, ali su u Francuskoj pre 22 godine na opšte iznenađenje stigli do finala gde ih je porazio domaćin.

Sada se vraćaju na tlo francuske sa ciljem da odu korak dalje, samo finale nije dovoljno dobro, postavili su najviše standarde. Tim je pretrpeo određene promene, ali je deo ekipe sa prošlog šampionata i dalje tu. Ova zemlja je rudnik talenata i mada Del Boske ima određene probleme, pre svega sa klasičnim napadačem, oni su i dalje među prva dva ili tri favorita na ovom šampionatu.


Stil igre

O Španiji znate sve, igra naslanja na Barselonu, mada je Del Boske izvršio smenu igrača, ipak će polovina tima iz Brazila biti tu. Neuspeh jeste ostavio traga, ali su šansu dobili i mlađi igrači, ovaj šampionat praktično će biti poslednji pre otvaranja nove epohe, sa novim selektorom i verovatno bez nekoliko njegovih „senatora“.

U odbrani se sve zna, Pike i Ramos su neprikosnoveni, problem je što ostali štoperi baš i nisu materijal za najviše domete, recimo i to da su spoljne pozicije sjajne, Huanfran se iako ima dosta godina nametnuo, tu su i Aspilikueta, Alba, Karvahal je u proširenom sastavu videćemo hoće li uopšte putovati.

Vezni red je kombinacija stare garde poput Silve, Inijeste, Busketsa koji je dugo u timu, iako nije baš star, Fabregasa, ali i mlađih igrača poput Iska, Saula i Tijaga Alkantare. Neko od njih verovatno neće putovati.

Najveći problem je napad, ljudi kao Vila, Ljorente su prošlost, Soldado, Alkaser, Negredo su daleko od nekadašnje forme pa nisu pozvani. Del Boske se odlučio za četvoricu, Moratu koji nema mnogo iskustva u reprezentaciji, Aduriza koji doživljava drugu mladost u svojoj Baskiji, Nolita i Lukasa Vaskeza. Već na prvi pogled jasno, ovi igrači nikada nisu igrali na ovom reprezentativnom nivou, svi zajedno su dali tek par golova u reprezentaciji. Ali, Košta je razočarao, ostali kako rekosmo su videli najbolje dane, pa je i razumljiva kocka Del Boskea, pokušaće sa fudbalerima koji su trenutno najbolji u ovoj zemlji i koji su imali dobru sezonu. Ipak, hoće li se to isplatiti?
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ne propustite

Komentari