Hrvatska

31. may 2012. | 20:06 | Izvor: Sportske.net


Profil

Hrvati su stigli na svoj četvrti EURO od raspada nekadašnje Jugoslavije slatkom osvetom Turcima. Delom su trijumfom u baražu uspeli da zaleče rane iz četvrtfinala sa prošlog šampionata 2008. a pokazalo se, naposletku, da je odluka da zadrže Slavena Bilića posle neuspeha u kvalifikacijama za prošli Mondijal bila ispravna.

Odlazeći selektor se oslonio na proverene snage,  Hrvatska nema, za razliku od nekih prošlih vremena, izuzev Modrića i Srne igrače najviše klase, ali kao tim deluje kompaktno.

Nedostajala im je kreativnost, no način na koji su očitali lekciju Turcima u baražu pokazuje da će se loše provesti svako ko ih potceni.

Bilićev tim ima problem kada se protivnik brani, videlo se to, ne samo u ovim kvalifikacijama već i u nekom ranijem periodu. Napad se sastoji od radnika, ali ne i igrača koji postižu golove regularno, uostalom Ivica Olić je u preko 70 mečeva dao samo 15 golova, Eduardo je daleko od nekadašnje forme, a igrači poput Jelavića, Mandžukića i Kalinića nisu takođe efikasni u reprezentaciji.

To je i najveći problem selektora, Hrvatska je čvrsta, dobro se brani, ali prilično su predvidljivi, pa su i neke slabije ekipe bez problema odolevale protiv „Vatrenih“.

Istorija

Hrvati su na neki način specijalisti za Euro, jedino ih je Jugoslavija, sastavljena od Srba i Crnogoraca sprečila da se dokopaju završnice. Na ostalim finalnim turnirima, od raspada zajedničke države, dva puta su stizali u četvrtfinale, protiv Turaka su ih na prošlom šampionatu sekunde delile od polufinala.

Najveći uspeh hrvatskog fudbala je treće mesto na Mondijalu 1998. može se reći da su oni od svih reprezentacija, uključujući i našu, imali najviše uspeha na velikim takmičenjima od početka devedesetih i raspada SFRJ.

Propustili su Mondijal u Južnoj Africi, ali Bilić je postepeno podmladio tim, mada se i dalje u velikoj meri oslanja na neke proverene igrače.

Mnogi su mu zamerali da se nije distancirao od igrača, da nekima preterano veruje, da je zakasnio sa smenom generacija, ali na kraju im je zapušio usta plasmanom.

On je šest godina na klupi, koliko je proveo i Ćiro Blažević, dok su se ostali hrvatski selektori zadržavali po jedan ciklus. Kad god su imali kontinuitet Hrvati su imali i rezultat.

Put do EURO 2012

Nisu se proslavili, iako je grupa ocenjena kao laka, ostali su iza Grka, zahvaljujući porazu u Atini, ali i neuspehu u Gruziji.
Na račun tima je bilo dosta kritika, nisu blistali ni u pobedama, ponovo je bilo pritužbi na napadače, a najbolji strelac je bio Niko Kranjčar sa četiri gola od ukupno 18 koliko su postigli. Najefikasniji su tim u grupi F, ali su trećinu pogodaka dali slabašnoj Malti.

Na kraju su u baražu matirali Turke zahvaljujući šokantnoj pobedi od 3:0 u gostima koja je praktično u prvom meču odvela naše komšije u Poljsku i Ukrajinu.

Žreb im nije bio naklonjen, Španija i Italija su favoriti grupe, ali oni nekako na velikim takmičenjima igraju bolje protiv velikih timova, a sa „Azurima“ su umeli u prošlosti.

Šampionat otvaraju protiv Republike Irske, sa pobedom u tom meču, značajno bi popravili šanse da prođu u top 8. Kažu da je posle toga sve moguće.

Trener

Slaven Bilić je debitovao za Hajduk, zapaženu karijeru je napravio kao štoper u Nemačkoj, gde je nastupao za Karlsrue i postao prvi kapiten stranac u istoriji nemačkog fudbala. Nastupao je i za Vest Hem i Everton, karijeru je završio u Hajduku, relativno rano u 33. godini.

Nakon toga je debitovao u Hajduku, a trenersku karijeru je ipak vezao za hrvatski savez, vodeći tim do 21 godine, a nakon Mondijala u Nemačkoj preuzeo je „A“ selekciju.

Promovisao je Modrića, Eduarda i još nekoliko igrača iz mlade selekcije, okupio stručni štab od nekadašnjih saigrača iz reprezentacije koja je osvojila treće mesto 1998. Neuspeh u kvalifikacijama za Mondijal 2010.  ga nije koštao posla, ali će se nakon EP 2012. povući sa kormila nacionalnog tipa i preuzeti moskovsku Lokomotivu.

Facebook komentari 

Informacije o komentarima

Poštovani čitaoci, sportske.net neće obljavljivati komentare koji vređaju nečiju ličnost, predstavljaju poziv na nasilje, versku, rasnu i svaku drugu netrpeljivost.
Takođe, neće se objavljivati informacije koje pozivaju na vršenje krivičnih dela, ali i optužbe da je neko drugi izvršio krivično delo.
Neće biti pušteni komentari sa psovkama, pogrdnim obraćanjem drugim čitaocima.
Ne objavljujemo ni kritike na račun drugih medija, izuzev sportske.net.
Ako neki komentar takvog tipa bude "prošao", molimo vas da nas obavestite kako bi isti bio uklonjen.
Za komentare koje su ostavljeni na Facebook-u, Sportske.net ne snosi odgovornost niti ih moze obrisati jer su vlasnistvo autora istih. Autori komentara snose zakonsku odgovornost za sadrzaj svojih komentara. Sportske.net jedino moze autora komentara koji krse pravila banovati tako da ih na Sportske.net ne mogu videti posetioci koji nisu Facebook prijatelji sa autorom.
Sadržaj vaših komentara ne označava stav urednika i novinara portala sportske.net, već isključivo autora komentara.
Pozdrav i vodite računa, jer nam je do vašeg mišljenja veoma stalo.