Holandija

31. may 2012. | 19:55 | Izvor: Sportske.net


Profil

Holanđani su na svakom turniru jedan od favorita i to se neće promeniti ni u Poljskoj i Ukrajini.

Kao i obično dovode odličan tim i trebalo bi ih očekivati u završnici, mada kada pogledate istoriju, ne i na samom vrhu.

Bert Van Marvijk je imao sjajan turnir u Južnoj Africi, iako ih mnogi nisu očekivali u završnici, a njihov fudbalski brend je nepromenjen. Stil igre je uglavnom isti, mada formacija varira, pre svega da bi se uklopio Ves Snajder.

Bili su surovi u kvalifikacijama i svakako, ako pogledate ostale učesnike, Oranje su uz rame Špancima i Nemcima. Naravno da nismo izmislili rupu u saksiji, ali to nije najčešće bilo dovoljno da se okite peharom na poslednjim takmičenjima.

Ako ih budete videli kako izvode penale, očekujte da se spakuju na kraju lutrije, na pet od poslednjih šest velikih takmičenja Holandija je pala sa bele tačke.

U odnosu na tim iz Južne Afrike, nije se puno promenilo, imaju zaista pregršt rešenja u napadu i veznom redu, odbrana nije toliko jaka, a njihovu javnost brine i to što Martin Stekelenburg nije imao dobru sezonu na golu Rome.

Istorija

Jedina titula koju je Holandija osvojila je ona evropska, iz 1988. kada su na neprijateljskom tlu u Nemačkoj matirali Ruse u finalu, tim od koga su izgubili na startu šampionata.

Finale će naravno ostati upamćeno po golčini Marka Van Bastena, a ova sjajna generacija nije uspela da osvoji ništa više, na Mondijalu su naleteli na Nemce, na sledećem EP 1992. izgubili su na penale.

Tako su počele njihove muke, nekako su polufinale na EP, ali i penali zla kob Holanđana koji su naravno tri puta igrali za titulu prvaka sveta i nikada je nisu osvojili.

Njihova istorija je naravno ona u poslednjih 40 godina, od Krojfa naovamo, a zanimljivo da od njegovog vremena jedino nisu igrali 1984. a da su jedini put ispali u grupi četiri godine ranije.

Polufinala su se ređala u Beogradu 1976. 1996. 2000. 2004. na prošlom šampionatu su ih šokirali Rusi u četvrtfinalu, pogađate, na penale.

Ne postoji reprezentacija na svetu u odnosu na koju su Holanđani inferiorni,  ali ni tim koji je izgubio toliko mečeva kada je bilo stvarno važno.

Put do EURO 2012.

Ređali su pobede, izgubili su jedine bodove u poslednjem meču, kada ništa nije značilo, protiv Šveđana na „Rasundi“.

Oranje su nanizali pre toga devet pobeda, u kvalifikacijama su pucali iz svih oružja, 37 golova iz 10 mečeva. Naravno 15 od tih pogodaka su završili u mreži San Marina, ali su i za Mađare sačuvali devet plotuna, Šveđanima su dali šest.

Jedino je Moldavija imala recept, dva puta je izgubila sa po 1:0, što bi mogli da upišu u zlatnu knjigu svoje fudbalske istorije.

Klas Jan Huntelar je postigao čak 12 golova, Kajt i Van Persi su dodali po 6, Snajder i povređeni Afelaj po 3. Huntelar je bio prvi strelac u kvalifikacijama.

Trener

Marvijk je fudbalsku karijeru proveo u holandskoj ligi, nikada nije stigao do velikog kluba, ali je imao lepu karijeru, protiv Jugoslavije je odigrao jedini meč za reprezentaciju 1975. Tada ga je kao nagradu za dobre partije pozvao slavni Rinus Mihels.

Ali u njegovo vreme Holandija je bila jedna od tri najjače reprezentacije na svetu, i jasno da u toj konkurenciji Marvijk nije imao nikakvu šansu.

Kao trener se dokazivao u Fortuni, klub iz Sitarda je doveo u finale holandskog kupa, što mu je donelo poziv Fejenorda. Sa ovim klubom je osvojio kup UEFA, radio je zatim u Dortmundu, pa se vratio u Fejenord, osvojio još jedan kup.

Posle EP 2008. nasledio je Van Bastena, plasman u finale Mondijala mu je doneo ugovor do 2016. godine, pa je jasno da će se dugo zadržati na klupi Oranje.

Facebook komentari 

Informacije o komentarima

Poštovani čitaoci, sportske.net neće obljavljivati komentare koji vređaju nečiju ličnost, predstavljaju poziv na nasilje, versku, rasnu i svaku drugu netrpeljivost.
Takođe, neće se objavljivati informacije koje pozivaju na vršenje krivičnih dela, ali i optužbe da je neko drugi izvršio krivično delo.
Neće biti pušteni komentari sa psovkama, pogrdnim obraćanjem drugim čitaocima.
Ne objavljujemo ni kritike na račun drugih medija, izuzev sportske.net.
Ako neki komentar takvog tipa bude "prošao", molimo vas da nas obavestite kako bi isti bio uklonjen.
Za komentare koje su ostavljeni na Facebook-u, Sportske.net ne snosi odgovornost niti ih moze obrisati jer su vlasnistvo autora istih. Autori komentara snose zakonsku odgovornost za sadrzaj svojih komentara. Sportske.net jedino moze autora komentara koji krse pravila banovati tako da ih na Sportske.net ne mogu videti posetioci koji nisu Facebook prijatelji sa autorom.
Sadržaj vaših komentara ne označava stav urednika i novinara portala sportske.net, već isključivo autora komentara.
Pozdrav i vodite računa, jer nam je do vašeg mišljenja veoma stalo.