Francuska

31. may 2012. | 20:11 | Izvor: Sportske.net


Profil

Naravno prva asocijacija na Francuze, kada je u pitanju završnica je da li su uspeli da se oporave od bruke u Južnoj Africi. Stvari koje su se dešavale na Mondijalu ostavile su gorak utisak i obeshrabrile ovu fudbalsku naciju.

Možemo li je nazvati velikom, teško je reći sa stanovišta popularnosti, jer Gali vole neke druge stvari više od fudbala, ali kada je rezultat u pitanju, u poslednjih četvrt veka, Les Bleus su jedan od najboljih svetskih timova.

Loran Blan je krenuo praktično iz pepela, ali je njegov tim uspeo da kroz kvalifikacije dođe do igre. Pojedinačni kvalitet nikada nije bio sporan, no Francuzi su kako se prvenstvo približavalo sve više delovali kao tim. Bilo je naravno i problema sa Bosancima u revanšu, no čini se da je selektor uspeo u nameri da napravi skladnu celinu.

Igra će sasvim sigurno biti zasnovana na Benzemi koji nije ni putovao na prošlo veliko takmičenje, a čini se da su spoljne pozicije i pored povrede Sanje dobro pokrivene i u poslednjoj liniji i u vezi. Čvrsta, agresivna igra čini tim veoma dobrim u defanzivi, iako igrači poput Košćelnog ili Meksesa nisu imali baš dobru sezonu.

Ono što je podatak koji hrabri njihove navijače je dugi niz bez poraza, pobeđivali su i najbolje timove na svetu, mada u prijateljskim mečevima koji ipak nisu merilo.

Svejedno, sam pogled na grupu i činjenica da će debitovati na turniru protiv Engleza bez Runija čini njihov zadatak lakšim. Francuska bi mogla bez nekih rana da prođe grupu, iako ni Švedska ni domaćin Ukrajina nisu naivne, a posle toga je sve otvoreno jer veoma teško gube mečeve.

Istorija

Francuska je svoj niz uspeha otvorila na domaćem terenu, Platinijeva generacija je posle polufinala Mondijala u Španiji, osvojila evropsku titulu 1984. Nakon toga usledile su godine suza, ali je tim koji je predvodio sadašnji selektor uspeo ono što nikome posle Zapadnih Nemaca u prvoj polovini sedamdesetih nije pošlo za rukom, Francuzi su ujedini svetsku i evropsku titulu krajem veka.

Njihov podvig poslednjih godina su ponovili Španci, a u ovom veku, „Petlovi“ su uglavnom bili negativno iznenađenje turnira, osim 2006. na Mondijalu kada su stigli do finala. Na poslednja dva EURA nisu ostavili neki značajniji utisak.

Put do EURO 2012

Kvalifikacije je Francuska počela nokautom protiv Belorusa, ali su zatim uzvratili sa tri pobede, savladali su i Bosance u Sarajevu.

Ono što treba napomenuti je da su veći deo kvalifikacija proveli na prvom mestu u grupi, da Blan nije puno menjao tim, mada je jedino golman Ljoris branio na svih deset mečeva.

Iako nemamo neko visoko mišljenje o odbrani, oni su šest puta sačuvali svoju mrežu u kvalifikacijama, mada je to više posledica jačine rivala.  Blanov tim nije bio efikasan, samo su 15 puta savladali protivnika, a golove su delili Benzema, Riberi, Maluda, Nasri…

Trener

Loran Blan je svakako veliko ime francuskog fudbala, jedna od perjanica zlatne generacije i pravi vođa ekipe koja je pokorila svet i Evropu. Imao je sjajnu karijeru, igrao za veliki broj klubova, Barsu, Marsej, Inter, Mančester Junajted.

Lider odbrane, bio je i duhovni vođa reprezentacije, poznat po svojoj smirenosti i elegantnoj igri.

Kao trener je osvojio titulu sa Bordoom, a na klupi Francuza je zamenio Domeneka nakon blamiranja na Mondijalu. Ako bismo opisali Lorana Blana jednom rečenicom, gotovo sve čega se dotakne pretvori u zlato. Sa takvim čovekom na kormilu šanse Francuza rastu, treba očekivati možda ne titulu, ali svakako bolja izdanja nego na prethodnim velikim takmičenjima.

Facebook komentari 

Informacije o komentarima

Poštovani čitaoci, sportske.net neće obljavljivati komentare koji vređaju nečiju ličnost, predstavljaju poziv na nasilje, versku, rasnu i svaku drugu netrpeljivost.
Takođe, neće se objavljivati informacije koje pozivaju na vršenje krivičnih dela, ali i optužbe da je neko drugi izvršio krivično delo.
Neće biti pušteni komentari sa psovkama, pogrdnim obraćanjem drugim čitaocima.
Ne objavljujemo ni kritike na račun drugih medija, izuzev sportske.net.
Ako neki komentar takvog tipa bude "prošao", molimo vas da nas obavestite kako bi isti bio uklonjen.
Za komentare koje su ostavljeni na Facebook-u, Sportske.net ne snosi odgovornost niti ih moze obrisati jer su vlasnistvo autora istih. Autori komentara snose zakonsku odgovornost za sadrzaj svojih komentara. Sportske.net jedino moze autora komentara koji krse pravila banovati tako da ih na Sportske.net ne mogu videti posetioci koji nisu Facebook prijatelji sa autorom.
Sadržaj vaših komentara ne označava stav urednika i novinara portala sportske.net, već isključivo autora komentara.
Pozdrav i vodite računa, jer nam je do vašeg mišljenja veoma stalo.