Elf - Levov izum za velika djela

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Obično na pomen Njemačke razvije se mnogo puta ispričana priča o "njemačkom mentalitetu, prepoznatljivoj upornosti i neprihvatanju poraza". To im je svakako zaštitni znak, ali u poslednjih nekoliko godina dobili su konstantu koja je godinama nedostajala - kvalitet da se nose sa najjačim reprezentacijama,samim tim povratak u vrh Evropskog i Svjetskog fudbala.

Mnogi su skloni da kažu kako Njemcima »uvijek  nešto nedostaje« .

2002. godine u Japan i Koreju su ispratili sa skepsom Felerov skup istrošenih igrača sa Ramelovom i Jeremisom, a vratili su se kao heroji sa mladim vođom Balakom i fenomenalnim Kloseom. 

Međutim, EURO je neka druga priča.

Nakon osvajanja zlatnim golom Birhofa 1996. uslijedio je prazni hod sa Ribekom 2000., potom poražavajući nastup u Portugalu sa samo 2 osvojena boda. Klinsman je iskoristio euforiju oko domaćinstva, ali ni to nije bilo dovoljno za najveće domete (za njih je to svakako bilo osvajanje titule svjetskog šampiona).

U savezu duvaju neki novi vjetrovi, pa na uvijek vruću selektorsku klupu sjeda Joakim Lev, dotadašnji Klinsmanov pomoćnik.

Na prošlom EP bez Kana , sa Balakom , Kloseom i Švajnštajgerom dolazi do finala gdje ga zaustavlja objektivno jača crvena furija. Već tada se vidi očigledan uspon , sa nekoliko igrača koji će kasnije činiti okosnicu tima, prije svega se misli na Gomeza.

 Uoči SP  u Južnoj Africi malo ko je vjerovao da se bez ključnog igrača Balaka može do dobrog rezultata. Okosnici ekipe koju su činili Lam, Švajnštajger, Klose, Podolski, Mertesaker, Fridrih Lev dodaje mlađe igrače Ozila,Kediru, Badštubera, Boatenga, Milera, koji uz nešto iskusnije Gomeza i Kakaua čine skladnu cjelinu.

Prednost ovog tima, (iako igra u grupi smrti), prije svega je što su igrači za 2 godine iskusniji, zdravi su, i što je možda najvažnije imali su odlične sezone u svojim klubovima.

Kroz kvalifikacije su se prošetali sa svih 10 pobjeda , uz impresivnu gol razliku od 30 datih i samo 7 primljenih golova, u grupi sa neugodnim reprezentacijama Belgije i Turske. 

Prepoznatljivi program rada sa mladima se isplatio , pa ćemo rame uz rame Ozilu, Kediri i Boatengu gledati »njemačkog Zidana«, Dortmundovog vunderkinda Marija Gecea, kao i pouzdanog štopera Matsa Humelsa, Toni Krosa, Marka Rojsa- igrače koji su obilježili sezonu u bundesligi.

Svi ovi igrači čine izuzetno skladnu cjelinu, a sa pojedinim ocjenama da škripi u odbrani- definitivno se ne bih složio jer ispred Nojera odbrambeni bedem će činiti Lam,Humels, Mertesaker , Boateng. Oni su dovoljna garancija za miran san miliona Njemaca. Ispred njih će djelovati Kedira i Švajnštajger, koji će biti zadužen kako za igru oba pravca,tako iza kreaciju ispred njih je trio Podolski-Miler i Ozil,koji će čestim promjenama mjesta unositi konfuziju u protivničke redove. Mjesto u špicu je rezervisano za »Super Marija« Gomeza, međutim starog lava Klosea, ni nakon povrede ne treba otpisivati.

Najveća zvijezda ovog tima svakako je Mesut Ozil, koji se sjajnim igrama za samo dvije godine svrstao u red najboljih evropskih plejmejkera, a njegov trener Žoze Murinjo proglasio ga je »kraljem asistencija«.

Trener Lev možda je i najjača karika, a majstor je dobrih procjena jer se otpisivanje Fringsa i Balaka pokazalo kao dobar potez i znak da dolaze bolja vremena za njemački fudbal.
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • email

Komentari